Een dubbel gevoel na afloop van de wedstrijd tussen sc Heerenveen O19 en FC Utrecht O19. Het team van Arjan van der Laan legde een groot deel van de wedstrijd een goede prestatie op de mat. Er werden legio kansen gecreëerd, maar ook evenzoveel om zeep geholpen. En er zaten daar best wel een paar bij die er in gemogen hadden. Uiteindelijk stond er na 90 minuten + wat blessuretijd 4-1 voor de thuisploeg op het scorebord. Maar om nou te stellen dat het een klinkende Friese overwinning was, nou nee, dat niet.

Er werd vooral in het eerste bedrijf volop strijd geleverd. Dat resulteerde al na drie minuten in twee gigantische kansen voor FC Utrecht, maar de Friese doelman Jan Bekkema hield zijn doel op miraculeuze wijze schoon. Toch moest hij al na vijf minuten de bal uit het net vissen, na een slim genomen corner. Karim Loukili legde de bal met gevoel bij de tweede paal, waar Jimmy Spruit klaar stond om de 0-1 aan te laten tekenen.

Lang kon er niet van worden genoten, want door een domme overtreding van Bryan Zwart kreeg sc Heerenveen een strafschop te nemen (en Zwart de gele kaart). Dat buitenkansje werd in de 13e minuut verzilverd door aanvoerder Jerry St. Juste.

De hele 1e helft was er aantrekkelijk voetbal te zien. Veel strijd, hard werken met dan weer kansen voor de gasten, dan weer voor de gastheren. Maar bij Utrecht was het vandaag nét niet. Veel, heel veel kansen en mogelijkheden creëren maar er geen beloning uithaling via de score. En juist dát deden de Friezen wel. Na een half uur spelen was de voorlopige conclusie dat wij de kansen, maar dat zij de goals op hun conto schreven. Via Stefan Gartenmann en Armando Leilis was de stand van 1-1 naar 3-1 getild. En dat allemaal in een tijdsbestek van 3-4 minuten.

De rust werd gebruikt om wat puntjes op de i te zetten. De opdracht was duidelijk: spelen vanuit de organisatie en een paar tandjes er bij. Zo snel als mogelijk de aansluitingstreffer maken om vandaar uit verder te komen.

De start van de 2e helft was prima. Beide partijen lieten zich aanvallend gelden. Voor FC Utrecht was er meteen al een grote kans voor Sem Witteveen, op aangeven van Menno Bark, Maar Witteveen had het vandaag niet als het om afmaken ging, zodat zijn derde grote kans ook voorbij ging. In het 1e kwartier van de tweede helft hielpen paal en lat doelman Bodhi Prinssen. Over de gehele wedstrijd genomen speelde Prinssen een hele verdienstelijke partij en deed hij waarvoor hij is aangenomen: ballen tegen houden.

Na een uur voetbal was er een opstootje, wat Bryan Zwart zijn 2e gele kaart opleverde. Het was het kantelpunt in de wedstrijd. Ondanks dat Utrecht met 10 man verder moest kon er nog best partij gegeven worden. Heerenveen kon de overtalsituatie niet eerder uitbuiten dan in de slotminuten van de wedstrijd. De Utrechters konden mee komen, maar het was net te weinig om echt gevaar te stichten. En in die fase was het doelman Prinssen die zijn mannetje stond en Heerenveen van scoren afhield. In de slotfase kreeg Heerenveen nog een 2e penalty te nemen die door hem uitstekend gekeerd werd. De rebound ging wel binnen, maar scheidsrechter de Wit keurde de treffer af wegens een aanvallende overtreding.

Pas in de slotfase stelden de Friezen de zege veilig door hun 4e goal via Michel Vlap. Hij profiteerde van de gebrekkige organisatie in de Utrechtse defensie. Eentje voor de statistieken.

Trainer Arjan van der Laan over de wedstrijd:
Ik vond de beide teams in de 1e helft gelijkwaardig aan elkaar. De ruststand onderschrijft dat beeld echter niet. Dat was het verschil: wij de kansen, zij kansen én de goals. In de 2e helft was het wachten op de aansluiting. Die komt er dan niet en na een kwartier sta je dan ook nog eens met 10 man. Ondanks dat toch wel wat kleine kansen en mogelijkheden voor ons, maar het was te weinig. Dat de 4-1 valt is dan wel weer jammer. Nu lijkt het als of wij niets in te brengen hadden, maar dat is dus niet zo”.

sc Heerenveen O19-FC Utrecht O19 4-1
05.          0-1         Jimmy Spruit
13.          1-1         Jerry St. Juste (p)
29.          2-1         Stefan Gartenmann
32.          3-1         Armando Leilis
86.          4-1         Michel Vlap