FC Utrecht heeft in de kwartfinale van de KNVB beker in Nijmegen met 1-0 verloren van N.E.C. Het doelpunt werd in het begin van de eerste helft gemaakt door Marnick Vermijl.

Bij FC Utrecht stonden verdediger Timothy Derijck, middenvelder Adam Sarota en aanvaller Elroy Pappot in de basis. Trainer Jan Wouters had hiervoor gekozen omdat hij geen beroep kon doen op Dave Bulthuis, Edouard Duplan en Tommy Oar. Dit drietal stond afgelopen zondag tegen Feyenoord in de basisploeg, maar ontbrak in Nijmegen. Mark van der Maarel stond opgesteld als linksachter. N.E.C. Nijmegen begon het bekerduel met de elf spelers die een paar dagen geleden ADO Den Haag met 3-1 versloegen. FC Utrecht speelde in het inmiddels bekende gele bekertenue, met ditmaal ook een gele broek.

Eerste helft
FC Utrecht had in de eerste minuten van de wedstrijd het meeste balbezit en zette N.E.C. onder druk. In de vierde minuut nam Jens Toornstra een corner. De bal ging heen en weer in het Nijmeegse strafschopgebied en kwam uiteindelijk bij Steve De Ridder terecht. Zijn schot ging echter net naast het doel. Kort daarna ging een afstandsschot van Adam Sarota over en naast.

Voorsprong N.E.C.
In de achtste minuut tastte Kai Heerings mis bij de opbouw van een Utrechtse aanval en gaf daarmee N.E.C. de kans om uit te breken. Drie aanvallers van N.E.C. kwamen tegenover twee Utrechtse verdedigers te staan en lieten zich deze buitenkans niet ontgaan. Ze speelden het goed uit met als resultaat,een doelpunt van Marnick Vermijl.

Door het oog van de naald
N.E.C. nam het initiatief over van FC Utrecht en kreeg kansen om de voorsprong uit te bouwen, maar vond steeds doelman Robbin Ruiter op zijn weg. Na bijna een kwartier spelen, schreeuwde het Nijmeegse publiek om een strafschop toen Heerings met een sliding een Nijmeegse aanval onschadelijk maakte, waarbij de bal tegen zijn arm leek te komen. Scheidsrechter Tom van Sichem liet doorspelen. Tien minuten later kopte Yassin Ayoub de bal op de lat van zijn eigen doel. De terugspringende bal werd in het doel gewerkt, maar het doelpunt werd door Van Sichem wegens een overtreding afgekeurd.

Matig spel
FC Utrecht probeerde gelijk te komen, maar kon geen vuist maken omdat de combinaties veelvuldig mislukten en omdat N.E.C. fel op de bal zat. De Ridder kreeg nog wel twee kansen. De eerste keer werd hij door Van Sichem teruggefloten wegens buitenspel en de tweede keer plukte N.E.C.-doelman Kalle Johnsson de bal van zijn voeten. Aan het eind van de eerste helft had N.E.C. het duel kunnen beslissen toen Kevin Conboy na een corner twee enorme kansen kreeg. Beide keren redde Ruiter met een uiterste krachtsinspanning.

Tweede helft
In het begin van de tweede helft tapte FC Utrecht uit een ander vaatje. Met de voor Elroy Pappot in het veld gekomen Cedric Badjeck liepen de aanvallen vloeiender dan in het eerste bedrijf. De Ridder kreeg een grote kans, maar stond buitenspel. Een voorzet van Badjeck belandde op het dak van het doel en een astandsschot van Heerings, na een goede combinatie met Ayoub, ging over. De grootste kans aan Utrechtse zijde was voor invaller Bob Schepers. In de 72e minuut kon hij op aangeven van Jens Toornstra alleen op het Nijmeegse doel afstormen. Zijn schot werd echter door doelman Johnsson tot hoekschop verwerkt.

Nadat N.E.C. nog enkele kansen kreeg, zette FC Utrecht in de laatste minuten van de wedstrijd alles op alles om de gelijkmaker te scoren. Zo bracht Wouters debutant Gyrano Kerk, aanvaller van FC Utrecht O19, en werd Heerings in de slotminuten als extra aanvaller geposteerd. Het bleef bij twee vrije trappen van Toornstra, die beide keren door Johnsson uit zijn doel werden geranseld. Het bleef 1-0 voor N.E.C.

De bekerdroom is uit voor FC Utrecht. Aanstaande zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade.

N.E.C. Nijmegen – FC Utrecht (1 -0) 1 -0

Toeschouwers: 6.021

Scheidsrechter: Tom van Sichem

1-0 8’ Marnick Vermijl

Geel:
21’ Jakob Jantscher
34’ Mark van der Maarel