Na een reeks van vier duels zonder nederlaag, is FC Utrecht vanavond (zaterdag) in Leeuwarden tegen een nederlaag aangelopen. SC Cambuur was met 3-1 te sterk voor het team uit de Domstad, dat onvoldoende gevaar kon stichten in Friesland om op punten aanspraak te maken.

‘Gaat-ie nog vallen?’ Dat is de vraag die menig Utrechter na 27 speelminuten in het Cambuur Stadion bezighoudt. Op dat moment staat SC Cambuur met 2-1 voor en is de Utrechtse missie duidelijk: zorgen dat je kansen krijgt en vervolgens daarvan optimaal gebruik zien te maken.

Valt niet
Op beide fronten komt FC Utrecht tekort tegen SC Cambuur. Een veldoverwicht is er met name na de pauze zeer zeker voor de roodwitten, maar de Friese defensie staat dusdanig stevig, dat van kansen amper sprake is. Natuurlijk; er zijn er wel een aantal. Een scrimmage voor het doel van Leonard Nienhuis bijvoorbeeld, een inzet van Kristoffer Peterson, een vrije trap van Timo Letschert, een vrije trap van Yassin Ayoub, dreiging van Edouard Duplan. Maar tot het uiterste wordt Nienhuis simpelweg te weinig gedwongen.

Penaltygoal
Maakt FC Utrecht tegen AZ nog twee doelpunten vanuit een pingel, in Leeuwarden krijgt het zelf een penaltygoal om de oren. Erik Bakker schuift de bal in de hoek na een dik kwartier spelen, uit een strafschop die wordt gegeven na een overtreding van Chris Kum. Die wordt nog voor de rust vervangen door Mark van der Maarel.

Gelijkmaker
Op het moment dat Van der Maarel in het veld komt, is het al 2-1. Edouard Duplan is het die na 25 minuten de gelijkmaker scoort. Na een knappe uittrap van Robbin Ruiter koerst hij af op de Leeuwarder goal en beukt hij de bal via de binnenkant van de paal binnen (1-1). Precies 61 tellen later mag de spreekstalmeester van dienst in Leeuwarden alweer zijn microfoon ter hand nemen. Dan roept hij om dat het 2-1 is geworden via Sander van de Streek.

Jacht op punt
Vanaf dat moment jaagt FC Utrecht op een punt. Maar dat doet het dus niet doortastend genoeg. En terwijl in de slottellen nagenoeg alle Utrechters op de Leeuwarder helft staan, gooit Mikhail Rosheuvel de deur hard in het slot. Hij gaat alleen op Ruiter af en tekent voor de eindstand: 3-1.

SC Cambuur - FC Utrecht 3-1 (2-1)
18. Erik Bakker (strafschop) 1-0
26. Edouard Duplan 1-1
27. Sander van de Streek 2-1
90+5. Mikhail Rosheuvel 3-1

Gele kaarten: Sander van de Streek, Lucas Bijker (beiden SC Cambuur), Sébastien Haller, Danny Verbeek, Mark Diemers, Yassin Ayoub en Mark van der Maarel (allen FC Utrecht).

Toeschouwers: 9.685.

Scheidsrechter: Kevin Blom.