Seizoen 2018/2019

Seizoen 2018/2019. 34 wedstrijden gespeeld. 15 gewonnen, 8 gelijk, 11 verloren. 53 punten. Eindstand: zesde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2018/2019.

Zo ongeveer alle Nederlandse media zijn uitgerukt. Er staat wat te gebeuren in Stadion Galgenwaard, zoveel is duidelijk. Het is maandag 17 september en aan het Herculesplein wordt Dick Advocaat gepresenteerd als de nieuwe Hoofdtrainer van FC Utrecht. “Toen FC Utrecht aanklopte, twijfelde ik geen moment”, zegt de oefenmeester, die als speler in de periode 1983-1984 nog tot 39 duels in het rood-wit van de FC uit de Domstad komt. “Ik heb een verleden bij de club, het stadion en de supporters zijn geweldig. Bovendien wil ik goed afsluiten in Nederland en dat kan bij FC Utrecht. Technisch staat er een goed fundament met een brede, kwalitatieve spelersgroep. Samen gaan wij voor een klassering in de top 5 en afdwingen Europees voetbal. Ik heb daar alle vertrouwen in en kijk uit naar een goede samenwerking met spelers, staf en club.”

Advocaat volgt Jean-Paul de Jong op. De Utrechtse trainer, die honderden wedstrijden namens de Domstedelingen speelde, verdwijnt van het toneel na een stroeve seizoenstart. Na vier wedstrijden heeft FC Utrecht vijf punten. Er wordt verloren van PSV, gewonnen van PEC en geremiseerd tegen VVV-Venlo en Fortuna Sittard. Tijdens de vijfde speeldag neemt Marinus Dijkhuizen tijdelijk de honneurs waar. Van FC Emmen wordt op eigen veld met 1-2 verloren. FC Utrecht bivakkeert halverwege het rechterrijtje, op het moment dat Advocaat de touwtjes in handen neemt.

Hoewel Advocaat debuteert met een nederlaag (Feyenoord-uit gaat met 1-0 verloren) krijgt de ploeg uit de Domstad al snel weer blosjes op de wangen. Er volgen zeges op onder meer NAC Breda, AZ, Willem II en ADO Den Haag en gepaard met die driepunters gaat een opmars op de ranglijst. Gaandeweg het seizoen wordt duidelijk dat FC Utrecht op koers ligt voor het bereiken van de play-offs om Europees voetbal. Nieuwkomers als Joris van Overeem, Simon Gustafson, Nicolas Gavory en Timo Letschert vullen met verve de vrijgekomen plekken van onder anderen Anouar Kali, Yassin Ayoub, Zakaria Labyad en Ramon Leeuwin in. De Utrechtse voetbalmachine begint steeds beter te draaien.

En Stadion Galgenwaard? Dat weten de supporters weer goed te vinden. Uitschieters op het gebied van toeschouwersaantallen worden neergezet tegen Ajax, Vitesse, Heracles Almelo en Feyenoord; stuk voor stuk trekken de duels met die ploegen meer dan 21 duizend mensen naar het Herculesplein. Gemiddeld zitten er bij de thuismatchen van de Utrechters bijna 19 duizend toeschouwers op de tribune. Zij zien de FC zich overtuigend plaatsen voor de play-offs. Op de slotspeeldag van het seizoen wordt met 3-1 gewonnen van sc Heerenveen. ‘Met een goed gevoel de play-offs in’, kopt FCUtrecht.nl. Het blijkt een voorbode te zijn voor een heerlijke seizoensontknoping.

In de halve finale van de nacompetitie is FC Utrecht veel te sterk voor Heracles Almelo. In het Polman Stadion wordt met 2-0 gewonnen en een stunt hangt in de return geen moment in de lucht. Sterker nog: Advocaat’s FC Utrecht doet het nog eens dunnetjes over: 3-0 wordt het nu voor de Domstedelingen.

Vitesse is de opponent in de finale. Inderdaad: het Vitesse dat een jaar eerder nog van de Utrechters wint. Revanche is het doel, en revanche komt er. In Stadion Galgenwaard is FC Utrecht in de heenwedstrijd de bovenliggende partij, al blijkt dat niet uit de score: 1-1. Een uitverkocht uitvak, nog voordat de heenwedstrijd is gespeeld, zegt alles over het vertrouwen in de Domstad. FC Utrecht gaat, zo is de tendens, deze klus klaren. Is het niet op eigen veld, dan maar in GelreDome. En dat gebeurt. FC Utrecht is opnieuw de betere partij in de eindstrijd en slaagt er op 28 mei 2019 wél in dat in de score uit te drukken. In Arnhem wordt Vitesse met 2-0 verslagen door FC Utrecht. ‘Wij gaan Europa in!’, klinkt het uit vele kelen. En van je Euro, Euro, Utreg komt eraan!