Seizoen 2015/2016. 34 wedstrijden gespeeld. 15 gewonnen, 8 gelijk, 11 verloren. 53 punten. Doelsaldo: 57 - 48. Eindstand: vijfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2015/2016.
 
Op de transfermarkt is FC Utrecht zeer slagvaardig. In het tussenseizoen worden de huurlingen Sébastien Haller en Timo Letschert definitief overgenomen van hun clubs; respectievelijk AJ Auxerre uit Frankrijk en Roda JC Kerkrade. Het Duitse duo Andreas Ludwig (VfR Aalen) en Rico Strieder (FC Bayern München II) wordt aangetrokken door de nieuwe trainer/coach en Technisch Manager die zelf ook vanuit Duitsland naar Utrecht trekt: Erik ten Hag.
 
Ten Hag neemt ook doelman Filip Bednarek (FC Twente) op in de spelersgroep, evenals Louis Nganioni, die wordt gehuurd van Olympique Lyon. Ook Kevin Conboy, een Deense verdediger, strijkt neer op Zoudenbalch.
 
Vertrekkers
De komst van de bovengenoemde spelers, daar staat het vertrek van een hele rits aan voetballers tegenover. Na de jaargang 2014/2015 trekken onder anderen Edouard Duplan, Danny Verbeek, Jeroen Verhoeven, Gyliano van Velzen en de Australiërs Tommy Oar en Michael Zullo de deur van Stadion Galgenwaard voor het laatst achter zich dicht. Supporters hinken op twee gedachten. Was de vernieuwing zeer welkom, of is de weggevallen kwaliteit niet op te vangen?
 
Onder leiding van Ten Hag bewijst het team tot grootse daden in staat te zijn. In competitieverband wordt thuis gewonnen van Ajax (1-0) en pakt de ploeg in het uitduel met de Amsterdammers een punt (2-2), na kort voor tijd zelfs nog met 0-2 voor te hebben gestaan.
 
Finale
In de KNVB Beker gaat het voorspoedig. Via ONS Sneek, bekerhouder FC Groningen, Achilles’29, PSV (een sensationele 1-3 uitzege, eindelijk weer eens winst in het Philips Stadion voor FC Utrecht) en VVSB (3-0 in een uitverkocht Stadion Galgenwaard) wordt de finale van het toernooi bereikt. Daarin is Feyenoord de tegenstander. In de eigen Kuip blijken de Rotterdammers met 2-1 te sterk voor FC Utrecht, dat met meer dan 17.500 meegereisde supporters teleurgesteld afdruipt.
 
Tijdens de laatste speelronde van het seizoen grijpt FC Utrecht naast de vierde plaats. In een rechtstreeks duel om die plek, die recht geeft op Europees voetbal, wint AZ met 1-3 in Utrecht. AZ Europa in, FC Utrecht naar de play-offs.
 
Hard gewerkt, lege handen
In de halve finale van de barragewedstrijden om Europees voetbal schakelt FC Utrecht het taaie PEC Zwolle uit. En de 1-1 die in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo wordt gescoord, biedt prima perspectief voor de allesbeslissende partij. Maar op 22 mei, tijdens de allerlaatste wedstrijd van het seizoen, gaat het mis. FC Utrecht, het team dat als eerste van alle teams de trainingen begint in de zomer van 2015 en het meeste aantal duels in zowel de KNVB Beker (6) als de competitie (34, net als alle ploegen natuurlijk) als de play-offs (4, net als Heracles Almelo), buigt in Stadion Galgenwaard voor de Almeloërs. Die gaan daardoor, voor het eerst in de clubhistorie, Europa in.

En FC Utrecht? Dat blijft, na één van de meest succesvolle seizoenen uit de clubgeschiedenis, achter met een karrevracht aan complimenten, maar lege handen. De nummers 1, 2, 3, 4 en 6 van de Eredivisie gaan Europa in. FC Utrecht, de nummer 5, niet.