Seizoen 2014/2015. 34 wedstrijden gespeeld. 11 gewonnen, 8 gelijk, 15 verloren. 41 punten. Doelsaldo: 60 - 62. Eindstand: elfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2014/2015.
 
Stadion Galgenwaard, dat iconische onderkomen van FC Utrecht, door middel van attractief, aanvallend voetbal volspelen. Dat is min of meer de missie die Jan Wouters’ opvolger Robbie Alflen meekrijgt. De Utrechter, een echte FC’er, weet zich daarbij gesteund door onder anderen senior coach Harry van den Ham en, in een adviserende rol, Co Adriaanse.
 
Scoren doet FC Utrecht volop. Tijdens de zomer is dan ook de nodige aanvallende stootkracht binnengehaald. Wat te denken van AS Monaco’s Nacer Barazite, AZ’s Ruud Boymans, Liverpool’s Kristoffer Peterson, Standard Luik’s Danny Verbeek en de Amerikaan Rubio Rubin. Natuurlijk staan daar de nodige uitgaande transfers tegenover, maar ook zonder mannen als Steve De Ridder (FC Kopenhagen), Dave Bulthuis (1. FC Nürnberg), Matthieu Delpierre (Melbourne Victory), Johan Mårtensson (Helsingborgs), Marcus Nilsson (Kalmar FF) en Jacob Mulenga (Adana Demirspor) alsmede de naar aan Feyenoord verkochte Jens Toornstra moet seizoen 2014/2015 wat moois in petto hebben voor FC Utrecht, zo is de overtuiging van velen.
 
Winst in De Kuip
Als na een nederlaag in speelronde 1 thuis wordt gewonnen van Willem II (2-1) en vervolgens een prachtige 1-2 uitoverwinning op Feyenoord wordt geboekt, met daarbij een glansrol voor jeugdproduct Rodney Antwi, neemt het vertrouwen in een succesvol seizoen alleen maar toe.
 
Maar gaandeweg de jaargang blijkt dat het niet meevalt om de aanvallende intenties te koppelen aan resultaat. Er worden pijnlijke nederlagen geleden op eigen veld tegen laagvliegers als SC Cambuur (1-3), NAC Breda (3-4) en Go Ahead Eagles (2-3). FC Utrecht gaat vaak volle vaart vooruit, maar slaagt er lang niet altijd in de achterdeur tegelijkertijd op slot te houden.
 
Haller vastgelegd
In de winterstop, zo rond Kerstmis, komt er transfernieuws vanuit Frankrijk. Daar lacht een lange, sterke man vriendelijk naar de camera terwijl hij een FC Utrecht-shirt vasthoudt. Het is Sébastien Haller. Tijdens een trainingskamp in Spanje maakt hij zijn eerste minuten in het shirt van FC Utrecht en al snel blijkt de huurling van AJ Auxerre een enorme aanwinst te zijn voor de Utrechters.
 
Eén van de drukst bezochte thuiswedstrijden van het seizoen is geen competitie- of bekerduel, maar de oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund. Een recordaantal E-tickets wordt verkocht. Zo’n zeventienduizend mensen zien de Duitse topclub met veel moeite van een sterk FC Utrecht winnen.
 
Opdracht niet geslaagd
Aan het einde van de rit behoort FC Utrecht tot de meest scorende teams van de competitie, maar ook tot de meest gepasseerde ploegen. Nummer zeventien Go Ahead Eagles krijgt 59 goals om de oren, FC Utrecht slikt 62 tegentreffers.
 
In maart wordt bekendgemaakt dat trainer/coach Alflen vertrekt bij de Domstedelingen en hetzelfde geldt voor Adriaanse. “Mijn opdracht is niet geslaagd, dus ik heb besloten niet verder te gaan”, zegt de technisch adviseur.