Seizoen 2013/2014. 34 wedstrijden gespeeld. 11 gewonnen, 8 gelijk, 15 verloren. 41 punten. Doelsaldo: 46 - 65. Eindstand: Tiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2013/2014.
 
De start is dramatisch. Op 18 juli is FC Differdange de tegenstander van een niet ingespeeld FC Utrecht. De Ghanees Nana Asare is vertrokken naar AA Gent, de transfervrije Jan Wuytens kiest voor AZ, voor de jonge Mike van den Hoorn heeft Ajax een fors bedrag over en Anouar Kali maakt de overstap naar Roda JC. 
 
FC Utrecht blameert zich door uit met 2-1 te verliezen van de Luxemburgse voetbaldwerg. Jacob Mulenga redt de eer. In de thuiswedstrijd scoort de aanvaller driemaal, de eerste Europese hattrick in de geschiedenis. Het is niet voldoende, de 3-0 voorsprong gaat verloren en de 3-3 betekent uitschakeling. Geschrokken van het resultaat trekt de club Steve de Ridder (Southampton) aan. Van PSV wordt verdediger Timothy Derijck gehuurd en van FC Twente middenvelder Willem Janssen.

Zware blessures
De ploeg wordt geplaagd door zware blessures: Adam Sarota herstelt van een gescheurde kruisband, Marcus Nilsson heeft rugklachten en wordt in november geopereerd, Cedric van der Gun scheurt zijn buitenmeniscus en loopt een tweede knieblessure op,  Edouard Duplan breekt zijn middenvoetsbeentje en later zijn knieschijf.

Doelman Robbin Ruiter loopt op 18 augustus tijdens de warming-up in Enschede een spierblessure op. Na de 6-0 nederlaag tegen AZ mag Jeroen Verhoeven tegen FC Twente voor de tweede maal in de basis beginnen en ook nu moet hij zes keer de bal uit het net halen.

Willem Janssen scheurt op 28 september zijn kruisband en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.  De Zweed Johan Mårtensson heeft een ingescheurde binnenband in zijn rechterknie, Jacob Mulenga een liesblessure. Als gevolg daarvan gebruikt FC Utrecht een recordaantal spelers: 35.  

Negatief doelsaldo
Halverwege staat de club negende met een negatief doelsaldo en dat ondanks een wekelijks uitblinkende doelman Ruiter. Aan het einde van het seizoen wordt hij verkozen tot speler van het jaar en blijft Jens Toornstra en Steve de Ridder voor.
 
De verzwakte defensie wordt in de winterstop versterkt met de Fransman Mathieu Delpierre en de Duitser Christian Dorda. Verder wordt de Amerikaan Juan Agudelo gehuurd van Stoke City, trekt Danny Koevermans na een Canadees uitstapje de voetbalschoenen in Nederland weer aan en wordt Fernando Quesada, een belofte van FC Barcelona, gecontracteerd.

Eenmaal winst uit
FC Utrecht is pas na 32 wedstrijden vrij van degradatiezorgen. In uitwedstrijden presteert de ploeg het slechtst van de Eredivisie. Alleen van Heracles wordt in Almelo gewonnen. Verder wordt uit vier keer gelijk gespeeld, tegen AZ, PEC Zwolle, NAC en NEC. 

Op 17 april maakt trainer Jan Wouters zijn vertrek bekend. In 1996 is de oud-speler van de FC assistent van Ronald Spelbos en tijdens diens ziekte zes duels hoofdtrainer. In 2009 assisteert Wouters hoofdtrainer Ton du Chatinier en in 2011 zijn opvolger Erwin Koeman. In het seizoen 2012/2013 is Wouters hoofdtrainer en wordt vijfde in de eindstand met een recordaantal punten. Zijn totaalcijfers met FC Utrecht in de eredivisie: 39 keer winst, 25 keer gelijk, 35 maal verlies. Na de laatste wedstrijd op 3 mei 2014 gaat hij op de schouders van de spelers van het veld.

Jens Toornstra wordt met 12 doelpunten topscorer. De trap-vaste aanvallende middenvelder raakt ook acht keer paal en lat. Jacob Mulenga speelt door blessures weinig wedstrijden maar komt door zijn 5 doelpunten op een totaal van 38 en bereikt daarmee de top 10, ver achter Leo van Veen.

Op 9 februari 2014 overlijdt Jan Groenendijk, de maker van het eerste doelpunt en topscorer in het eerste en tweede seizoen.

Tommy Oar is de eerste FC Utrecht-speler die op de eindronde van een wereldkampioenschap speelminuten krijgt. Australië verliest drie duels, onder meer van Nederland.  
 
Tekst: Ton de Ruiter