Seizoen 2012/2013. 34 wedstrijden gespeeld, 19 gewonnen, 6 gelijk, 9 verloren. 63 punten. Doelsaldo: 55 - 41. Eindstand: vijfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2012/2013.

De selectie van FC Utrecht telt bij de start van de competitie zeven internationaals: Tommy Oar, Adam Sarota en Michael Zullo dragen het shirt van Australië; Jacob Mulenga is basiskracht bij Zambia, Nana Asare speelt voor het sterke Ghana en Alexander Gerndt en Markus Nilsson hebben de kleuren van Zweden verdedigd. Aan het einde van het seizoen komt daar een Nederlandse Oranje-klant bij. Bondscoach Louis van Gaal roept Jens Toornstra op voor de trip van het Nederlands elftal naar Indonesië en China.

Clubrecord
Jens Toornstra wordt in de winterstop overgenomen van ADO Den Haag. Alexander Gerndt maakt in januari de overstap naar het Zwitserse Young Boys. De inbreng van Toornstra is groot. In de tweede helft van de competitie wordt 11 keer gewonnen. FC Utrecht wint de laatste wedstrijd van het seizoen van Heracles. Het is de negentiende overwinning, een record in de geschiedenis van de club. Het hoogste puntentotaal (63 punten) van het seizoen 1980/1981 wordt geëvenaard.

Twee nieuwe keepers heeft de club bij de start van het seizoen. Robbin Ruiter komt over van FC  Volendam en Jeroen Verhoeven van Ajax. Ze nemen de plaats in van de gehuurde Robert Fernandez  en de gestopte Rob van Dijk. Aankoop Robbin Ruiter past zich prima aan in de Eredivisie en wordt tweede in de verkiezing van beste speler.

Tweemaal rood
Jeroen Verhoeven vervangt Ruiter in de basis eenmalig op 14 april in Alkmaar tegen AZ. De ploeg van Jan Wouters heeft een totale off-day. Binnen zes minuten krijgt de FC twee strafschoppen tegen en de overtreders van de regels, Anouar Kali en Jan Wuytens, ontvangen tevens hun tweede gele kaart. Kali krijgt de 1500e gele kaart en met 83 keer rood voert FC Utrecht in de eredivisie met Roda JC de ranglijst aan.

Door blessures gedwongen moet Wouters jeugd inpassen en dat pakt geweldig uit. Mike van der Hoorn ontvangt in zijn eerste jaar als basisspeler de Di Tommaso-trofee als beste speler. Dave Bulthuis wordt vaste keus als linkerverdediger en maakt tegen PSV het winnende doelpunt. De van een beenbreuk herstellende Yassin Ayoub krijgt in januari de eerste speelminuten in de hoofdmacht. Cedric van der Gun is terug na een Engels avontuur bij Swansea City. Routinier Alje Schut verlaat FC Utrecht voor Mamelodi Sundowns in Zuid-Afrika.

Driemaal Ajax
In de tweede ronde van de beker is Ajax in Stadion Galgenwaard te sterk. In de competitie wordt van de Amsterdammers niet verloren. De ploeg van Wouters speelt vol lef en haalt een verdiend punt in de Arena, waar Utrechtse supporters ontbreken. In de Domstad blijft het 0-0. In de eredivisie dateert de laatste nederlaag tegen Ajax van 28 februari 2010.

Topscorer wordt Jacob Mulenga met 14 doelpunten. Op 6 november 2011 valt de Afrikaan uit in de legendarische wedstrijd tegen Ajax (6-4 winst) en speelt vanwege gescheurde kruisbanden het hele seizoen niet meer. In de openingswedstrijd tegen Feyenoord op 12 augustus keert de Zambiaan terug in de hoofdmacht. In de zevende wedstrijd op 29 september vindt hij voor de eerste keer het net.

Nacompetitie
De vijfde plek in de eindstand is goed voor de nacompetitie. Ook daarin presteert FC Utrecht voortreffelijk. In de eerste ronde wordt Heerenveen uitgeschakeld, in de finale FC Twente. In een vol Galgenwaard is een 2-1 nederlaag voldoende na een 2-0 zege in Enschede. Door de goede prestatie mag Mike van der Hoorn naar het Europees kampioenschap met Jong Oranje. En ook FC Utrecht gaat Europa in.

Op 29 november overlijdt trainer Ab Fafié op 71-jarige leeftijd. In 1990 volgt de Rotterdammer Cees Loffeld op, in 1993 verlaat hij FC Utrecht na 36 overwinningen, 37 gelijke spelen en 28 nederlagen. ‘Koning Ab’, zoals zijn bijnaam luidt, bereikt in 1992 Europees voetbal en treft daar Sturm Graz en Real Madrid als tegenstander.

Tekst: Ton de Ruiter