Seizoen 2011/2012. 34 wedstrijden gespeeld, 11 gewonnen, 10 gelijk, 13 verloren. 43 punten. Doelsaldo: 55 - 58. Eindstand: elfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2011/2012.

Heel veel is nieuw in dit seizoen. Wilco van Schaik volgt Jan-Willem van Dop op als algemeen directeur van de club. Erwin Koeman gaat aan de slag als hoofdtrainer en neemt de plaats in van Ton du Chatinier. Zes basisspelers verkassen naar elders en worden vervangen door een Zweeds trio, een Japanse aanvaller, een doelman uit Paraguay, een huurling van Ajax en een verdediger van Excelsior.

PSV ontvangt miljoenen voor de Hongaar Balász Dzsudzsák en gebruikt dat geld voor de aankoop van Dries Mertens en Kevin Strootman. Ricky van Wolfswinkel heeft zich in de Europa League in de kijker gespeeld en tekent een contract bij Sporting Lissabon.  Doelman Michel Vorm maakt de overstap naar Groot-Brittannië en kiest voor Swansea City. De Deense middenvelder Michael Silberbauer verlengt zijn contract niet en gaat aan de slag bij het Zwitserse Young Boys. Tim Cornelisse zet zijn loopbaan voort bij FC Twente. De zevende ontbrekende basisspeler is Mihai Nesu. De Roemeen is door de botsing op de training in mei verlamd geraakt.  

Duurste aankoop
De financieel directeur incasseert veel geld maar na PSV geeft FC Utrecht ook het meest uit. International Alexander Gerndt komt over van Helsingborg en is de duurste aankoop in de geschiedenis van FC Utrecht. De spits wordt vergezeld door zijn landgenoten Johan Mårtensson en Marcus Nilsson. De Japanner Yoshiaki Takagi gaat als ‘Sjakie ’ aan de slag, doelman Roberto 'Junior' Fernandez wordt gehuurd en ook Daan Bovenberg (Excelsior) en Rodney Sneijder (gehuurd van Ajax) zijn nieuw.

Michel Vorm staat in de eerste wedstrijd uit tegen De Graafschap nog onder de lat. Zijn vervanger Roberto 'Junior' Fernandez blesseert zich op de eerste training. De 42-jarige Rob van Dijk wordt als zijn vervanger aangetrokken. Op 22 oktober debuteert de tweede doelman van Paraguay en blijkt dan geen hoogvlieger te zijn.

Kruisband
Na negen maanden blessureleed maakt Jacob Mulenga op 14 augustus zijn rentree tegen De Graafschap en buigt een 2-0 achterstand om naar 2-2. De spits uit Zambia speelt 11 wedstrijden en dan slaat het noodlot opnieuw toe. In de thuiswedstrijd tegen Ajax op 6 november scheurt hij opnieuw een kruisband en zal het seizoen niet meer in actie komen. Bij al het leed geeft Jacob Lensky zijn alcoholproblemen toe. In december levert hij zijn contract in.

Hoofdtrainer Erwin Koeman kondigt na negen competitiewedstrijden en uitschakeling in de beker onverwachts zijn vertrek aan. In de beker gaat zijn ploeg in de eerste ronde onderuit. Werd vorig seizoen na strafschoppen gewonnen van De Graafschap, nu gebeurt op hetzelfde veld en met dezelfde stand (1-1) het omgekeerde. Rodney Sneijder, Nana Asare en Alje Schut missen van elf meter. Niet de magere prestaties maar de gebrekkige trainingsfaciliteiten voert de trainer aan als aanleiding voor zijn vertrek. Assistent Jan Wouters, hoofdtrainer geweest bij FC Utrecht in 1997 als vervanger van de zieke Ronald Spelbos, volgt hem op. Erwin Koeman is de trainer met het kortste dienstverband. Simon Kistemaker kwam tot 18 duels als hoofdtrainer bij de FC, Koeman tot 9.

Historisch
De wedstrijd tegen Ajax op 6 november waarin Jacob Mulenga scoort en zijn kruisband scheurt is historisch. Het wordt 6-4. Een duel tussen beide ploegen met 10 treffers is niet eerder vertoond. Ook de zes goals van een Utrechtse club tegen Ajax zijn uniek. Doelman Kenneth Vermeer stuntelt en daarvan profiteert FC Utrecht ten volle. Nana Asare (2x), Edouard Duplan, Daan Bovenberg, Jacob Mulenga en Anouar Kali schieten de zes op het scorebord. 

Het stroef draaiende FC Utrecht zorgt bij de return in februari voor een enorme verrassing. De Fransman Edouard Duplan is de grote plaaggeest voor de Amsterdammers. De buitenspeler scoort tweemaal en dat deed hij ook al op 23 januari 2011. In twee competities (2010/2011 en 2011/2012) wordt uit en thuis van de Amsterdammers gewonnen. Iets dat eerder alleen Feyenoord in de jaren zestig presteerde.

Vertrek Booy
Het magere seizoen eindigt op 10 mei met het vertrek van technisch directeur Foeke Booy. Hoofd opleidingen Henny Lee en hoofd scouting Edwin de Kruijff nemen de taken van de technisch directeur over. Edouard Duplan ontvangt de David di Tommaso-trofee voor de beste speler. Met Frank Demouge, Alexander Gerndt en Jacob Mulenga wordt hij met zeven doelpunten gedeeld topscorer.

In zijn geboorteland Polen overlijdt in maart Wlodi Smolarek aan een hartaanval. De aanvaller speelt voor Feyenoord en later FC Utrecht.  De Pool scoort 33 doelpunten in 166 wedstrijden voor de FC.

Tekst: Ton de Ruiter