Seizoen 2010/2011. 34 wedstrijden gespeeld, 13 gewonnen, 8 gelijk, 13 verloren. 47 punten. Doelsaldo: 55 - 51. Eindstand: negende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2010/2011.

Albanië, Zwitserland, Schotland, Italië, Roemenië en Engeland. FC Utrecht trekt door Europa en beleeft mooie successen. Het seizoen begint vroeg. Midden-Nederland is op vakantie als SK Tirana in de eerste voorronde van de Europa League met 4-0 wordt verslagen. De puntenverdeling op vreemde bodem is voldoende voor het bereiken van de tweede ronde. Daarin wordt twee keer gewonnen van FC Luzern: 1-0 thuis, 3-1 uit.

Na de 2-0 nederlaag in Schotland tegen Celtic lijkt het Europese avontuur  voorbij. Daar denkt Ricky van Wolfswinkel anders over. Zijn drie doelpunten doen Galgenwaard, figuurlijk althans, ontploffen. Barry Maguire schiet de vierde treffer binnen. In de poulefase van de Europa League speelt FC Utrecht achtereenvolgens tegen  Napoli uit (0-0), Liverpool thuis (0-0), Steaua Boekarest thuis (1-1), Steaua uit (3-1 verlies), Napoli thuis (3-3) en Liverpool uit (0-0). Drieduizend supporters volgen de ploeg in die laatste wedstrijd.

Vertrokken
Deze spelers maken de Europese tournee niet mee en zijn vertrokken naar elders: Loïc Loval (Vannes), Kevin Vandenbergh (Eupen), Francis Dickoh (Hibernian), Gregoor van Dijk (AEK Larnaca), Leroy George (NEC), Sander Keller (Xamax Neuchatel), Wesley de Ruiter (FC Den Bosch/Excelsior), en Vito Wormgoor (De Graafschap).
 
Drie Australische spelers worden aan de selectie toegevoegd. Tommy Oar, Adam Sarota en Michael Zullo komen over van Brisbane Roar. Technisch directeur Foeke Booy is van Sparta gekomen en kent de waarde van nieuweling Edouard Duplan en van het talent Kevin Strootman. De laatste komt halverwege het seizoen over en speelt op 9 februari tegen Oostenrijk zijn eerste interland. Strootman is de tiende FC Utrechter in het Nederlands elftal. Op dezelfde avond krijgt Dries Mertens tegen Finland zijn eerste speelminuten in de Belgische nationale ploeg. Na Stefaan Tanghe en Stijn Vreven is hij de derde FC Utrecht-speler in het shirt van de Rode Duivels.

Feest in de nieuwe bus
FC Utrecht heeft een nieuwe spelersbus met airco, internet, een keukentje en kaarttafels. Daarin wordt op de terugweg van Ajax een feestje gevierd.  Al 24 wedstrijden op rij heeft Ajax geen nederlaag geleden in de Eredivisie. In de eigen Arena is voor het laatst verloren in januari 2009. Schutter Luis Suarez heeft een slechte dag bij de Amsterdammers. In het eerste kwartier krijgt FC Utrecht twee terechte strafschoppen, beide benut door Ricky van Wolfswinkel. De tegentreffer van Siem de Jong valt pas in de 90e minuut. De Amsterdammers verliezen op 6 december 2009 ook in Stadion Galgenwaard: 3-0. Een verschil van drie doelpunten is in de geschiedenis van FC Utrecht niet eerder voorgekomen.
 
Het vroeg begonnen seizoen eist zijn tol. De prestaties na de winterpauze vallen tegen. Na de zege op Ajax wordt zes keer op rij gelijk gespeeld. Trainer Ton du Chatinier wordt afgerekend op de mindere prestaties in de tweede helft van het seizoen. Zijn assistent Jan Wouters blijft in dienst.

Drama op training
Een drama speelt zich af op de training van 10 mei, vijf dagen voor de laatste wedstrijd van het seizoen tegen AZ. Mihai Nesu krijgt het lichaam van Alje Schut op zich en breekt een nekwervel, waardoor hij verlamd raakt. De Roemeen komt in 2008 over van Steaua Boekarest en speelt 81 wedstrijden voor FC Utrecht.
 
Ricky van Wolfswinkel wordt met 15 doelpunten topscorer. Dries Mertens wordt winnaar van de Zilveren Schoen en moet alleen Ajax-spits Luis Suarez voor laten gaan. De Belg maakt 10 doelpunten en levert 13 keer de assist. Nana Asare wordt gekozen tot speler van het jaar met Kevin Strootman op de tweede, Nesu op de derde plaats.

Yassin Ayoub, speler van de B1, wordt met Nederland Europees kampioen onder 17 jaar.

Tekst: Ton de Ruiter