Seizoen 2009/2010. 34 wedstrijden gespeeld, 14 gewonnen, 11 gelijk, 9 verloren. 53 punten. Doelsaldo: 39 - 33. Eindstand: zevende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2009/2010.

Foeke Booy is technisch directeur, Ton du Chatinier hoofdtrainer, Jan Wouters assistent, Ton de Kruyk elftalleider, Edwin de Kruijff hoofd scouting, Koos van Tamelen hoofd opleidingen en Rob Alflen, Jean-Paul de Jong, Robert Roest, Harry Suvee, Robert Wijnands en Mark Verkuyl zijn jeugdtrainers. Allemaal ex-spelers van de club en op Booy na opgegroeid in Midden-Nederland.

Cedric van der Gun (Swansea City), Simon Cziommer (Red Bull Salzburg), Tom Caluwé ( Al-Wakrah, Qatar) en Ali Boussaboun (Al-Nasr, Emiraten) zijn over de grens getrokken. Morten Skoubo is uitgeleend aan Roda JC.

Spelersfonds
Hun vertrek wordt ruimschoots gecompenseerd. Jacob Mulenga komt transfervrij over van het Franse Chateauroux.  Jacob Lensky heeft bij Feyenoord gespeeld. In Utrecht gaat de Canadees met ook een Tsjechisch paspoort voor een herstart. AGOVV-speler Dries Mertens wordt gekozen tot beste speler van de eerste divisie en kiest vervolgens voor FC Utrecht. Dankzij Football Players International, een door geldschieter Frans van Seumeren opgericht spelersfonds, komen Ricky van Wolfswinkel (Vitesse), Jan Wuytens (Heracles) en Nana Asare (KV Mechelen) naar de Domstad.
Een seizoen eerder maken Rafael Uiterloo en Nick de Jong in hun eerste wedstrijd een doelpunt, dit keer presteert Ricky van Wolfswinkel dat. Zijn treffer uit tegen RKC is de winnende. Rick van Wolfswinkel is het neefje van Erik Willaarts, topschutter in het seizoen 1986-1987. Met 11 doelpunten doet hij zijn oom na en wordt aan het einde van het seizoen topscorer. Jacob Mulenga treft tien keer de roos.

Zes buitenlanders
Bij de seizoenopening in Waalwijk staan zes buitenlanders in de basis (Wuytens, Lensky, Mulenga, Silberbauer, Mertens en  Asare) en vallen er twee in (Dickoh en Loval).
   
Meest opvallende speler is Dries Mertens. De Belg is opgeleid bij Anderlecht maar daar vinden ze hem te klein. Na AA Gent en Eendracht Aalst wordt de Apeldoornse eerste divisieclub zijn nieuwe werkgever. Bij FC Utrecht wordt Mertens de revelatie van het seizoen en krijgt de David di Tommaso-trofee uitgereikt.
 
Nana Asare krijgt de meeste gele kaarten in de eredivisie: 10. Verbazend veel  voor een voetballer die het absoluut niet moet hebben van overtredingen.

Gregoor van Dijk komt in conflict met de club en hoofdtrainer Ton du Chatinier. Op 6 februari speelt de verdedigende middenvelder zijn laatste wedstrijd, nadat hem eerder de aanvoerdersband is afgenomen. Van Dijk is 92 wedstrijden het slot op de deur en scoort 16 doelpunten meestal vanaf de penaltystip.

Sterke defensie
Opvallend is dat de top van Nederland niet tot scoren komt in Galgenwaard. Ajax wordt met 2-0 verslagen met doelpunten van Jan Wuytens en Jacob Mulenga. De wedstrijden  tegen Feyenoord en PSV eindigen doelpuntloos. FC Twente wordt kampioen van Nederland en slaagt er ook niet in te scoren in Utrecht.

Doelman Michel Vorm kan trots zijn op het houden van 17 keer de nul en dat geldt ook voor de verdedigers Tim Cornelisse, Sander Keller, Jan Wuytens, Mihay Nesu, Mark van der Maarel en Alje Schut. Ook in play-off aan het einde van het seizoen wordt  twee keer de nul gehouden. In de competitie worden 33 tegendoelpunten geïncasseerd. Het laagterecord staat op 29 in het seizoen 1990-1991 met Jan-Willem van Ede onder de lat. Michel Vorm is aanwezig op het WK-voetbal in Zuid-Afrika.

Play-off
FC Utrecht eindigt als zevende. In de play-off is FC Groningen weer eens de tegenstander. Thuis en uit wordt gewonnen. In de finale van de strijd voor een Europees ticket wordt twee keer gewonnen van Roda JC. Mulenga en Van Wolfswinkel maken ieder twee doelpunten in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd.  FC plaatst zich daardoor voor de tweede voorronde van de Europa League.

Alje Schut keert op 7 maart 2010 terug van een zware blessure. De centrale verdediger scheurt op 19 april 2009 in de wedstrijd tegen Heerenveen de kruisband van zijn linkerknie. Hans Somers speelt zijn laatste wedstrijd op 2 mei 2010. Het is zijn enige wedstrijd in het seizoen 2009-2010. De Belg debuteert in 2004 in de strijd om de Johan Cruijff-schaal tegen Ajax en schittert daarin met twee doelpunten. In totaal komt de Belgische middenvelder tot 110 wedstrijden en 10 doelpunten.

Hennie van Schoonhoven overlijdt op 11 september 2009. De verdediger wordt slechts 39 jaar. De verdediger speelt 26 wedstrijden in het eerste en komt ook uit voor SC Cambuur. De supportersvereniging roept op om het woord kanker nooit meer te gebruiken in spreekkoren.

Tekst: Ton de Ruiter