Seizoen 2008/2009. 34 wedstrijden gespeeld, 11 gewonnen, 11 gelijk, 12 verloren. 44 punten. Doelsaldo: 41 - 44. Eindstand: negende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2008/2009.

PSV is de eerste tegenstander. Op de dag van de wedstrijd blijken Mihai Nesu en Alia Boussaboun niet speelgerechtigd. De 17-jarige Rafael Uiterloo wordt van het veld geplukt bij de junioren en debuteert tegen de landskampioen. Hij scoort in de laatste minuut de 1-5. Invaller Gévero Markiet is met 17 jaar en 144 dagen de jongste debutant in de historie. Ook Gregory Schaken krijgt die dag speelminuten in het eerste. Lucian Sanmartean heeft een basisplaats, maar maakt de 90 minuten niet vol en levert zijn contract in na een nieuwe blessure.

Deens duo
De Roemeen Mihai Nesu wordt overgenomen van Steaua Boekarest, Ali Boussaboun keert terug van een avontuur in Quatar. Na John Steen Olsen en Jorgen Henriksen in de jaren zeventig is er weer een Deens duo actief. Michael Silberbauer maakt de overstap van KB Kopenhagen, zijn landgenoot Morten Skoubo speelt al over de grens bij Real Sociedad in Spanje. De Duitser Simon Cziommer wordt gehuurd van AZ.

Erik Pieters is de duurste verkoop in euro’s. Hij gaat naar PSV voor 3,5 miljoen euro. De speler waar de FC het meeste geld voor ontvangt blijft Michael Mols die destijds voor 10,5 miljoen gulden naar Glasgow Rangers is gegaan. Robin Nelisse is transfervrij van AZ gekomen en reist na twee seizoenen door naar Oostenrijk, waar Red Bull Salzburg zijn nieuwe werkgever wordt. Rick Kruys zoekt nieuw geluk bij FC Malmo. Kevin Vandenbergh wordt uitgeleend aan Germinal in België.

Heftige maand
Oktober is een heftige maand voor FC Utrecht. Na Sparta - FC Utrecht (2-1) op 19 oktober wil trainer Willem van Hanegem zijn contract inleveren. Hij is uitgefloten door de Utrechtse supporters. Aanvoerder Gregoor van Dijk en doelman Michel Vorm horen het en lichten het bestuur in. De chemie in de technische staf ontbreekt en op 23 oktober neemt de club afscheid van de assistenten John van Loen en David Nascimento, keeperstrainer Maarten Aarts en looptrainer Rob Druppers. Willem van Hanegem blijft aan en krijgt Ton du Chatinier als zijn assistent.

Met griep meldt Van Hanegem zich op de dag van FC Utrecht - NAC ziek.  Technisch directeur Piet Buter zit drie wedstrijden op de bank met Ton du Chatinier als assistent. Tegen NAC wordt het op 26 oktober 0-0, gevolgd door overwinningen tegen De Graafschap uit (0-2) en Heracles thuis (2-0), zeven punten in totaal. Ton du Chatinier is in het seizoen 1992/1993 na het vertrek van Leo van Veen samen met Henk Vonk al eens als interim-duo actief geweest.

International
Michel Vorm debuteert in Oranje. In de tweede helft van de vriendschappelijke interland tegen 
Zweden op 19 november vervangt hij Henk Timmer. Het eerste serieuze schot is een doelpunt. Oranje wint wel met 3-1.
In december houdt Willem van Hanegem het voor gezien na 47 wedstrijden als hoofdtrainer met deze cijfers: 17 maal winst, 10 keer gelijk en 20 nederlagen. Technisch directeur Piet Buter vertrekt in het nieuwe jaar. Foeke Booy wordt technisch directeur en tekent een contract voor vier jaar. Ton du Chatinier wordt de nieuwe hoofdtrainer.

Cedric van der Gun maakt op vrijdag 13 februari uit tegen Willem II de tweede treffer. Het eerstvolgende doelpunt valt 554 speelminuten op 19 april tegen Heerenveen.  Michael Silberbauer is de maker.

De 40 doelpunten in de competitie worden door 15 verschillende spelers gemaakt. De verdedigers Keller, Cornelisse, Dickoh, Nesu en Schut. De middenvelders Van Dijk, Silberbauer, Caluwé, Cziommer en Somers. De aanvallers Van der Gun, Boussaboun en Loval. En de jeugdspelers Nick de Jong en Rafael Uiterloo. De aanvallers Skoubo en George scoren niet.

Toeschouwersrecord
Met 350.400 toeschouwers en een gemiddelde van 20.612 wordt een toeschouwersrecord geboekt. Ajax, Feyenoord, PSV, Heerenveen, FC Twente en FC Groningen halen een hoger gemiddelde.

In de play-off is opnieuw FC Groningen de tegenstander. De thuiswedstrijd eindigt in 3-3 waarbij Leroy George en Morten Skoubo hun eerste doelpunt van het seizoen maken. De derde goal is van Tim Cornelisse. De uitwedstrijd gaat met 4-0 verloren.

Michael Silberbauer voldoet aan de hoge verwachtingen en ontvangt de David di Tommaso-trofee. Cedric van der Gun mist de eerste acht wedstrijden van de competitie en wordt desondanks met 10 treffers topscorer van het seizoen.

Tekst: Ton de Ruiter