Seizoen 2007/2008. 34 wedstrijden gespeeld, 13 gewonnen, 7 gelijk, 14 verloren. 46 punten. Doelsaldo: 59 - 55. Eindstand: tiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2007/2008.

Technisch directeur en hoofdtrainer Foeke Booy vertrekt naar Al Nassr in Saoedi Arabië. Assistent John van Loen meldt zich intern als kandidaat voor de opvolging, maar de leiding kiest voor Willem van Hanegem, geboren in Zeeland maar opgegroeid in het Utrechtse Oudwijk.  ‘De Kromme’ tekent een contract voor twee seizoenen. Piet Buter wordt technisch directeur. Ex-speler Edwin de Kruijff volgt in april Nol de Ruiter op als hoofd van de scouting. Al in december keert Booy terug in Nederland en wordt trainer van Sparta.

Intertoto
Het Zweedse Hammarby is de opponent in de Intertoto-competitie. Het is het tweede optreden van  FC Utrecht in dit toernooi. DOS mag in 1970 deelnemen aan de Intertoto-competitie. Op 1 juli fuseert de club en op 6 juli wordt onder de nieuwe naam in Polen tegen Wisla Krakow gespeeld. Op 11 juli wordt in het Zwitserse Winterthur de eerste overwinning geboekt. Het wordt 1-5 met het eerste FC-doelpunt van John Steen Olsen en verder treffers van Piet van Oudenallen, Leen van der Merkt (2) en Jan Groenendijk.

De 0-0 in de uitwedstrijd tegen Hammarby geeft uitzicht op de volgende ronde. In de thuiswedstrijd wordt Sander Keller uit het veld gestuurd en scoort Robin Nelisse. De Zweedse gelijkmaker telt dubbel en zodoende plaatst FC Utrecht zich niet voor de UEFA Cup.

Wordt een jaar eerder fors gehandeld op de transfermarkt; nu blijft het stil. Kevin Vandenbergh komt over van RC Genk. Jean-Paul de Jong heeft zijn loopbaan beëindigd. Voor FC Utrecht speelt de verdedigende middenvelder 370 wedstrijden in de eredivisie en maakt 11 doelpunten. Zijn belangrijkste treffer is de volley in de gewonnen bekerfinale tegen Feyenoord. Sportjournalist Martin Donker schrijft een boek over Jean-Paul de Jong met de titel ‘JP Clubicoon’.
 
Recordscore
Thuis wil het niet lukken. Vanaf 8 april 2007 wordt thuis niet meer gewonnen. Het betreft 10 duels in competitie, play-off, Intertoto en vijf in de nieuwe competitie. De opluchting is groot op 25 november als in eigen stadion wordt gewonnen van NEC en vervolgens van Sparta, Heracles en Excelsior. In vier duels maakt FC Utrecht 17 doelpunten. De 7-1 overwinning tegen Sparta is een  evenaring van de recordscore. Eerder is met die cijfers gewonnen van FC Wageningen (1974-1975) en Veendam (1986-1987).

In de beker is FC Utrecht door een ongelukkige loting snel uitgespeeld. Feyenoord wint in de Kuip met 3-0. FC Utrecht start met een vrouwenteam en vormt de eredivisie met AZ, ADO, Heerenveen, FC Twente en Willem II. 
 
Op 2 maart wordt thuis met 3-1 gewonnen van PSV. De laatste overwinning in de competitie tegen de Eindhovense topclub is van 1992. Zestien jaar later zijn Tim Cornelisse, Gregoor van Dijk en Robin Nelisse trefzeker.
 
Drie keepers
Door blessures gebruikt Van Hanegem drie keepers: Michel Vorm, Franck Grandel en Wesley de Ruiter. Verdediger Alje Schut breekt tegen FC Twente thuis zijn jukbeen na een botsing met ploeggenoot Loval, die net is hersteld van een jukbeenbreuk. Cedric van der Gun keert pas in januari terug van zijn knieblessure. De Roemeen Lucian Sanmartean blijft kwakkelen met zijn rug en de tegenvallende Fin Peter Kopteff komt niet verder dan drie invalbeurten. Aanwinst Kevin Vandenbergh past niet in de plannen van de trainer en vervult een bijrol.

Gedwongen door de omstandigheden krijgt de jeugd een kans. Gianluca Nijholt debuteert op 17-jarige leeftijd tegen Heracles. Alleen Edwin de Kruijff en Pascal Bosschaart waren bij hun eerste optreden jonger. Andere debutanten: Gregory Schaken, Randy Wolters, Irfan Bachdim, Mike van der Kooy, Nick Kuipers, Mohammed Faouzi en Ramon Leeuwin. De meesten komen niet verder dan een enkel optreden.

Aanvoerder Gregoor van Dijk krijgt de zevende rode kaart in zijn loopbaan en is daarmee recordhouder. De verdedigende middenvelder krijgt de David di Tommaso-trofee voor de beste speler. De 10e plaats in de eindstand geeft nog recht op het spelen van play-off. Thuis worden de punten gedeeld met FC Groningen, de uitwedstrijd gaat met 3-1 verloren.

FC Utrecht ontvangt in de competitie in totaal 70 kaarten, een record in de geschiedenis. De technische staf is van mening dat de scheidsrechters de club zoeken vanwege de kritische opmerkingen van trainer/analist Willem van Hanegem. Robin Nelisse wordt topscorer met 16 doelpunten.

Frans van Seumeren
De aandelen van de club komen in handen van Frans van Seumeren. De voormalige directeur van een kraanbedrijf wordt na Dirk Scheringa de tweede particuliere eigenaar van voetbalclub. De nieuwe eigenaar zegt in april: ‘In je leven doe je zaken op verstand en op emotie. Hier heeft de emotie gewonnen.’ Hij belooft tien jaar aan te blijven en zegt: ‘Het FC Utrecht-gevoel moet in de poriën van de wijken zitten. Mensen moeten van FC Utrecht gaan houden. FC Utrecht zie ik niet alleen als voetbalclub maar ook als band in de samenleving. ’ Op 29 mei wordt de overeenkomst met Frans van Seumeren bekrachtigd. Hij wordt eigenaar van 63 procent van de aandelen.

Tekst: Ton de Ruiter