Seizoen 2006/2007. 34 wedstrijden gespeeld, 13 gewonnen, 9 gelijk, 12 verloren. 48 punten. Doelsaldo: 41 - 44. Eindstand: negende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2006/2007.

Het kapitaal hoort op het veld te staan is de mening van de leiding. Dus wordt de buidel getrokken en worden op de Open Dag vele nieuwelingen begroet. Gregoor van Dijk komt over van Roda JC, een verdedigende middenvelder met gif. Dat blijkt als Ajax op 1 oktober op bezoek komt. De aanvoerder belooft Wesley Sneijder een slechte middag en handelt ernaar. De FC-aanvoerder krijgt van scheidsrechter Van Egmond de rode kaart gevolgd door vijf wedstrijden schorsing. Het is de zesde rode kaart van Gregoor van Dijk in de Eredivisie.

Knieblessure
Cedric van der Gun wordt overgenomen van Borussia Dortmund. Bij de Duitse club is de Hagenaar in zijn derde wedstrijd ernstig geblesseerd geraakt aan zijn knie. Bij FC Utrecht hoopt hij weer op zijn oude niveau te komen. Het lukt tot hij op 3 december tegen FC Groningen opnieuw ernstig geblesseerd raakt.

Francis Dickoh voetbalt bij FC Nordsjaelland en is in het bezit van een Deens en een Ghanees paspoort. Peter Kopteff is Fins internationaal en staat onder contract bij Stoke City waar hij onvoldoende aan spelen toekomt.  In de derde wedstrijd van het seizoen maakt hij twee doelpunten tegen RKC. Bij rust staat het 5-0. Een recordscore wordt het niet. In de tweede helft blijven doelpunten uit. Kopteff heeft zijn kruit verschoten en scoort in de rest van het seizoen nog slechts twee keer.

In de winterstop wordt Ali Boussaboun gehuurd van Feyenoord. Loïc Loval maakt de overstap van Go Ahead Eagles. De Fransman is evenals doelman Franck Grandel geboren in Guadeloupe. Lucian Sanmartean is de derde nieuweling in het nieuwe jaar. Door blessures komt de Roemeen maar twee wedstrijden in actie.
    
Vertrekkers
Waar spelers komen gaan ook spelers.  Dwight Tiendalli verhuist voor vier jaar naar Feyenoord. Alleen voor Michael Mols (Glasgow Rangers), John de Jong (PSV), Didier Martel (Vitesse) en Harry  Decheiver  (Borussia Dortmund) ontvangt de club een hogere afkoopsom. Marc-Antoine Fortuné keert in de winter terug naar Frankrijk en gaat bij Nancy spelen. Edson Braafheid heeft zich in de belangstelling gespeeld bij FC Twente en Darl Douglas zoekt in Madeira de zon op.

Zondag 22 april krijgt Jean-Paul de Jong thuis tegen PSV van scheidsrechter Roelof Luinge zijn 83e gele kaart. De speler zelf is niet trots op het record, het publiek vindt het geweldig.

Michel Vorm houdt Franck Grandel op de bank en maakt de meeste speelminuten in dit seizoen: 2970. De doelman ontvangt aan het einde van het seizoen de David di Tommaso-trofee als beste speler.

Meer cijfers: 186 hoekschoppen, één eigen doelpunt van Robin Nelisse; vijf strafschoppen waarvan vier benut door Gregoor van Dijk en één door Fortuné; zeven assists van Marc-Antoine Fortuné; nul punten tegen Ajax en AZ; zes punten tegen FC Groningen en Excelsior; 572 overtredingen, 63 gele kaarten in competitie en vier rode kaarten voor Van Dijk, Pieters, Rossini en Boussaboun. Tom  Caluwé wordt topscorer met slechts 7 doelpunten.

Intertoto
FC Utrecht speelt een recordaantal officiële duels: 44 (34 in de competitie, 6 in de play-off en 4 in de beker). In de play-off wordt in de eerste ronde Roda JC uitgeschakeld. Na twee gelijke spelen geeft het uit gescoorde doelpunt van Tim Cornelisse de doorslag. In de tweede ronde blijft FC Groningen twee keer aan de winnende hand. Vervolgens plaatst FC Utrecht zich voor de Intertoto na twee gelijke spelen tegen Vitesse. Ook nu zijn de uit gescoorde doelpunten van Rossini en Loval beslissend.

Tekst: Ton de Ruiter