Seizoen 2005/2006. 34 wedstrijden gespeeld, 16 gewonnen, 7 gelijk, 11 verloren. 55 punten. Doelsaldo: 48 - 44. Eindstand: zesde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2005/2006.

FC Utrecht wint op 27 november met 1-0 van Ajax door een doelpunt van Dwight Tiendalli. De feeststemming wordt gedrukt door het randgebeuren. De supporters van de Amsterdamse club vernielen honderden stoeltjes. Kwetsende spreekkoren klinken in de richting van Wesley Sneijder, Utrechter in Amsterdamse dienst. De Belgische arbiter Verbist treedt er niet tegen op.

Twee dagen later overlijdt de Franse verdediger David di Tommaso op 26-jarige leeftijd aan een acute hartstilstand. Di Tommaso wordt geboren in Échirolles bij Grenoble. FC Utrecht neemt hem in 2004 over van Sedan. Zijn eerste wedstrijd is de gewonnen wedstrijd tegen Ajax voor de Johan Cruijff Schaal. Op 21 augustus 2005 scoort de vriendelijke Fransman zijn enige doelpunt in de eredivisie tegen AZ.
 
Nooit meer rugnummer vier
FC Utrecht-spelers en bestuurders zijn aanwezig bij de begrafenis in Frankrijk. In het stadion wordt een indrukwekkende eredienst gehouden. Sneijder, enkele dagen eerder uitgefloten, legt bloemen bij het stadion. 51.404 mensen tekenen het condoleance -register. Nooit meer zal een speler van FC Utrecht het rugnummer vier dragen.

Het eerste duel na het overlijden van de Fransman wordt met 2-0 verloren van FC Groningen. Joost Broerse speelt op de positie van de Fransman in de verdediging. 

Naast Di Tommaso heeft FC Utrecht bij de start van de competitie nog twee Fransen onder contract. Doelman Franck Grandel komt over van Troyes en Marc-Antoine Fortuné van Brest. De keeper blundert tegen PSV, RKC, Feyenoord en Heerenveen. Het ‘Grandelletje’ is geboren.
  
Driemaal Nelisse
Robin Nelisse komt transfervrij over van AZ. Op 2 oktober neemt de spits de hele productie voor zijn rekening tegen zijn oude club Feyenoord. FC Utrecht wint met 3-1. Tom Caluwé wordt tussentijds overgenomen van Willem II.  Adil Ramzi wordt in de winterstop gehuurd van AZ.

Harry van den Ham wordt assistent van Foeke Booy. John van Loen moet een stapje terug doen en gaat naar het belofteteam.  Al in december stapt Van den Ham op, hij voelt zich meer hoofdtrainer dan assistent. Ook technisch manager Arno Pijpers vertrekt, hij wordt bondscoach in Kazakstan.  Piet Buter neemt de functie in februari over.

Monsterzege
Het seizoen begint met een monsterzege voor de beker tegen Elinkwijk: 10-0. Pas in de vijfde wedstrijd van de competitie wordt tegen Vitesse de eerste overwinning geboekt.  Bij de tegenstander spelen de ex-FC Utrechters Wapenaar, Vreven en Gluscevic.

Nassir Maachi maakt in oktober twee doelpunten tegen RBC. Het is zijn eerste optreden in de basis. Stefaan Tanghe mag in de winterstop transfervrij vertrekken. In zijn laatste wedstrijd op 29 december maakt de sympathieke middenvelder het winnende doelpunt. De Belg wordt in 2000 overgenomen van Excelsior Moeskroen en is dan de duurste aankoop. Het geld betaalt zich terug. In 160 wedstrijden maakt Tanghe 40 doelpunten. Hij staat ook in 16 Europese wedstrijden aan de aftrap en maakt 5 daarin doelpunten.

Terugval
De dramatische gebeurtenis in november werpt FC Utrecht ver terug in de tweede helft van de competitie. In de laatste wedstrijd scoort Tom Caluwé de snelste goal in de FC-geschiedenis. Na 10 seconden ligt de bal tegen Willem II in het net. FC Utrecht verliest met 4-1 en loopt die dag Europees voetbal mis.
 
In de nacompetitie verliest het uitgebluste FC Utrecht tweemaal van FC Twente. Uit wordt het 2-0, thuis zorgt Guiseppe Rossini voor de enige treffer. Het wordt 1-3. Daan Huiskamp verdedigt tweemaal het doel in nacompetitie. Een herkansing krijgt hij nooit.

Jan Willem van Dop wordt algemeen directeur. Interim-manager Martin Sturkenboom treedt terug. In het stadion wordt ter gelegenheid van het 35-jarige bestaan het FC Utrecht-museum geopend. Phanos wordt hoofdsponsor voor vier jaar met een optie voor twee jaar. Mike van der Kooy en Erik Pieters zijn namens FC Utrecht op het WK tot 17 jaar in Peru.

Jean-Paul de Jong ontvangt de eerste Di Tommaso-trofee. Het is de jaarlijks uit te reiken prijs voor de beste speler van het seizoen.

Tekst: Ton de Ruiter