Seizoen 2003/2004. 34 wedstrijden gespeeld, 13 gewonnen, 7 gelijk, 14 verloren. 46 punten. Doelsaldo: 42 - 52. Eindstand: tiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2003/2004.

Het bestuur onder leiding van Erik-Jan Visser stapt op en ook de Raad van Commissarissen vertrekt. Interim-directeur Martin Sturkenboom krijgt de opdracht een sanering door te voeren. Voor duur betaalde spelers is geen plaats meer. Doelman Harald Wapenaar gaat naar Portsmouth, Stijn Vreven naar FC Kaiserslautern, Dirk Kuijt vertrekt voor een vriendenprijs naar Feyenoord, Igor Gluscevic naar Sparta Praag en Arco Jochemsen naar FC Twente. Tijdens het seizoen verlaat ook Paulus Roiha de club.

Hans van de Haar – overgekomen van De Graafschap – wordt de nieuwe spits, René Ponk de eerste doelman. Verdediger Michael Lamey wordt gehuurd van PSV. Ook Toshiya Fujita komt naar Utrecht.  De Japanner scoort zijn enige treffer tegen PSV, speelt zes volledige wedstrijden, wordt 10 keer voortijdig gewisseld en valt één keer in. In de winterstop keert Fujita terug naar zijn geboorteland.

FC Utrecht moet de Johan Cruijff Schaal aan landskampioen PSV laten: 1-3. Hans van de Haar scoort zijn eerste treffer voor zijn nieuwe werkgever.

Zonder publiek
Europees wordt als gevolg van de UEFA-straf in een leeg stadion tegen MSK Zilina gespeeld. Het is de 25e Europese wedstrijd. Stadion Galgenwaard zonder publiek is allesbehalve een feesttent. De juichende supporters op de tribune zijn van doek. 2500 fans zien op een groot scherm op de Vechtse Banen doelpunten van Stefaan Tanghe en Hans van de Haar. FC Utrecht berekent het verlies aan inkomsten op 450.000 euro. De uitwedstrijd in Slowakije wordt met 4-0 gewonnen, de hoogste Europese score.

In de tweede ronde is Auxerre (0-0 thuis, 4-0 verlies uit) te sterk. Bij terugkeer uit Frankrijk zijn tien spelers ziek door een virus opgelopen in de kleine Fokker 50. De KNVB wil de competitiewedstrijd tegen Roda JC niet uitstellen. Na de 3-1 winst op de Limburgers klaagt niemand daarover.

Berger vertrekt
Technisch directeur Han Berger vertrekt in oktober naar Japan en wordt trainer van Oita Trinita. Foeke Booy wordt in januari zijn opvolger en combineert de functie met het trainerschap. Zijn schoonvader Nol de Ruiter keert terug als hoofd scouting. Jan Willem van Ede wordt in februari technisch manager en gaat Booy assisteren.

Op 19 oktober kent FC Utrecht - AZ een dramatische start: 0-3 binnen vijf minuten. Tegen NEC in 2002 krijgt FC Utrecht drie doelpunten tegen in zes minuten.

In 1987 speelt Gert Kruys zijn laatste wedstrijd voor FC Utrecht. 30 november debuteert zijn zoon Ricky in het eerste, 18 jaar oud. Na 11 minuten krijgt hij geel.

Karim Touzani breekt 29 november 2002 op de training zijn been in een duel met Dirk Kuijt. Op 25 januari 2004 maakt hij zijn rentree tegen Feyenoord. Touzani krijgt rood na een duikeling van Lazovic. Hij wordt later vrijgesproken. Alje Schut keert na zeven maanden blessureleed op 23 februari terug in het eerste.

Vijfde keer
Ook in het seizoen 2003-2004 kan Ajax niet winnen in de Galgenwaard. Vijf keer op rij wordt niet gewonnen.
1. 14 mei 2000: 3-1, doelpunten Mitchell van der Gaag en Karim Touzani (2x)
2. 26 november 2000: 2-1, doelpunten Reinier Robbemond en Igor Gluscevic
3. 23 december 2001: 3-1, doelpunten Stefaan Tanghe, Arco Jochemsen en Tom van Mol
4. 23 februari 2003: 1-0, doelpunt Dirk Kuijt
5. 29 februari 2004: 1-0, doelpunt Stefaan Tanghe

Laslo Zalai overlijdt op 10 april op 75-jarige leeftijd. De Hongaar is de laatste DOS-trainer voor de fusie.

Twintig dagen later overlijdt Henk van Ledden (65). Bij de fusie komt de doelman over van Velox. Na de blessure van Joop Leliveld wordt hij 1970 eerste doelman. Na de komst van de Deen Jorgen Henriksen wordt Van Ledden weer tweede doelman.

Derde finale op rij
Voor de derde maal op rij speelt FC Utrecht de finale van de beker. Op weg naar de eindstrijd worden RKC, Heracles en Sparta uitgeschakeld. In de halve finale tegen de Rotterdammers zijn strafschoppen nodig. In de finale wordt FC Twente door een doelpunt van Dave van de Berg met 1-0 verslagen.

Stefaan Tanghe wordt gekozen tot speler van het jaar en wordt tevens topscorer. Dirk Kuijt was in 2003 topscorer met 20 doelpunten, de Belg Tanghe komt niet verder dan 9 treffers.
 
Tekst: Ton de Ruiter