Seizoen 2002/2003. 34 wedstrijden gespeeld, 12 gewonnen, 11 gelijk, 11 verloren. 47 punten. Doelsaldo: 49 - 49. Eindstand: achtste. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2002/2003.

Foeke Booy debuteert als hoofdtrainer met John van Loen als assistent. De eerste wedstrijd van de competitie is Ajax - FC Utrecht (3-1). Een beladen duel door de buitenspelgoal van Wamberto in de bekerfinale in me.

In september vertrekt voorzitter Gerrit Bloemink om persoonlijke redenen. Hij draagt een gezonde club over aan zijn opvolger Erik-Jan Visser, de voorzitter van de Raad van Commissarissen. Dat blijkt niet het geval. FC Utrecht verkeert in financiële problemen, die tot ver in de nieuwe eeuw zullen  voortduren. Geld voor aankopen is er niet.

Legia Warschau
Drie dagen na zijn aantreden wordt de nieuwe voorzitter geconfronteerd met rellen bij de EC-wedstrijd tussen FC Utrecht en Legia Warschau. Het vak met Poolse supporters - en sympathisanten van ADO Den Haag - zit overvol. Het fouilleren is niet goed gegaan omdat de fans veel te vroeg bij het stadion zijn nadat de politie de Legia-aanhang verdreven heeft uit het stadscentrum. Voor straf moet FC Utrecht een Europese wedstrijd zonder publiek spelen.

De thuiswedstrijd gaat na een onderbreking van 38 minuten met 3-1 verloren. Stijn Vreven ontbreekt. De Belg heeft twee weken eerder in de uitwedstrijd de rode kaart gekregen. Het duel in de Poolse hoofdstad gaat met 4-1 verloren. Trainer Foeke Booy zegt over het spel van zijn ploeg: ‘Alsof we een stuk beton op ons rug droegen’.
  
Thuis ijzersterk
Het seizoen verloopt als vele seizoenen. Thuis is FC Utrecht moeilijk te kloppen, op vreemde bodem blijven overwinningen uit. Fins internationaal Paulus Roiha valt tegen maar zorgt met zijn treffer op 10 november in Waalwijk tegen RKC wel voor de eerste uit-overwinning sinds 14 april van dat jaar. Na 10 maanden zonder nederlaag in eigen stadion wordt op 8 december met 1-3 verloren van PSV.

FC Utrecht staat na 13 duels op de vierde plaats achter Ajax, PSV en Feyenoord. Halverwege is de ploeg van Booy achtste met 24 punten. De cijfers: 17 gespeeld, 6 gewonnen, 6 gelijk, 5 verloren, 24 punten, 23 doelpunten voor en 21 tegen.

Wesley Sneijder (18 jaar) debuteert 3 februari in het eerste van Ajax. Bij zijn eerste optreden in Galgenwaard (23 februari) wordt Sneijder beschimpt. FC Utrecht wint door een doelpunt van Dirk Kuijt met 1-0. De Amsterdammers hebben 31 augustus 1997 voor het laatst in Utrecht gewonnen: 1-7.  Op 13 september 1998 wordt het 2-2, daarna volgen vier Utrechtse overwinningen op rij: 14 mei 2000 3-1, 26 november 2000 2-1 en 23 december 2001 3-1.

Hoogtepunt
Een magistraal hoogtepunt besluit het seizoen. In de eigen Kuip wordt Feyenoord in de bekerfinale verslagen met 4-1. De uitblinkende Dirk Kuijt scoort tweemaal. Jean Paul de Jong opent de score.  Een dag later zijn 40.000 fans aanwezig bij de rijtoer door de stad in een dubbeldekker. In het stadion juichen vervolgens 20.000 toeschouwers de spelers toe.

FC Utrecht heeft de eindstrijd bereikt door winst in de achtste finale tegen De Graafschap (2-3). In de kwartfinale tegen Excelsior wordt met 3-1 gewonnen. De halve finale in stadion Galgenwaard tegen PSV (2-1) is een thriller. In een fantastische wedstrijd worden de treffers gemaakt door Stefaan Tanghe en Dave van den Bergh.

Gouden schoen
De bekerfinale tegen Feyenoord is de laatste wedstrijd van Kuijt in het shirt van de FC. De Katwijker maakt de overstap naar de verliezende bekerfinalist. Met de huisschilder uit het vissersdorp haalt FC Utrecht driemaal Europees voetbal. De eindstrijd in 2002 loopt hij mis door een onterechte gele kaart in de halve finale tegen Jong Ajax. Kuijt krijgt de Gouden Schoen overhandigt als beste speler van de Eredivisie.
  
In zijn laatste seizoen bij FC Utrecht maakt Kuijt 20 doelpunten, een aantal dat ook Michael Mols haalt en dat slechts door Leo van Veen (21) en Erik Willaarts (25) wordt overtroffen. Na Stefaan Tanghe wordt ook Stijn Vreven gekozen in het Belgische elftal.

Op 27 mei gaat de gemeenteraad akkoord met het plan van wethouder Hans Spekman, daarin wordt  Midreth eigenaar van het stadion met geleend geld van de gemeente. FC Utrecht huurt het stadion tot 2028. Onder andere door hogere bouwkosten van het stadion is de club in financiële problemen gekomen.
 
Tekst: Ton de Ruiter