Seizoen 2000/2001. 34 wedstrijden gespeeld, 17 gewonnen, 8 gelijk, 9 verloren. 59 punten. Doelsaldo: 58 - 43. Eindstand: vijfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 2000/2001.

FC Utrecht haalt zijn nieuwelingen overal vandaan. Bij het Belgische Moeskroen Stefaan Tanghe, bij het Hongaarse Debrecen Tibor Dombi, bij het Spaanse  Rayo Vallecano buitenspeler Dave van den Bergh en bij het Spaanse FC Sevilla spits Igor Gluscevic, Montenegrijn van geboorte. Stefaan Tanghe is de duurste aankoop uit de geschiedenis.

De overgang van John de Jong naar PSV en van Didier Martel naar Vitesse doet de penningmeester glunderen. Doelman Stefan Postma gaat naar De Graafschap, Sander Keller wordt  verhuurd aan RBC. De gehuurde Theo Lucius keert terug naar PSV.

Hans van Breukelen
Technisch directeur Hans van Breukelen neemt het initiatief voor de oprichting van het RAC  (Regionale Amateur Clubs), een samenwerkingsverband tussen FC Utrecht en de regionale amateurclubs. Van Breukelen regelt ook een samenwerkingsverband met Inter Milaan.  Spelers die bij de Italiaanse club buiten de boot vallen komen naar Utrecht. Guiseppe Imburgia komt op proef naar Utrecht.

Het zijn de laatste daden van Hans van Breukelen. De technisch directeur vertrekt per 1 augustus. Hij vindt dat hij onvoldoende wordt gedekt door het bestuur en te weinig vertrouwen geniet. De club heeft snel een opvolger gevonden. Door de komst van Louis van Gaal bij de KNVB is er voor Han Berger geen plaats meer bij de bond. Hij tekent een contract voor vijf jaar.

Op 17 september verliest FC Utrecht in Stadion Galgenwaard met 2-1 van FC Twente. Vervolgens wordt voor de beker op eigen veld met 10-0 gewonnen van Veendam en gaat het hele seizoen thuis geen wedstrijd verloren.

Viermaal Gluscevic
In de thuiswedstrijd tegen RBC (5-3 winst) op 22 oktober scoort Igor Gluscevic viermaal. In de geschiedenis van FC Utrecht is dat tot dan één keer eerder voorgekomen. Leo van Veen verzorgt in 1973 de hele productie bij NAC-FC Utrecht: 2-4. Bij DOS lukt het Ton van der Linden vier keer om vier doelpunten te maken. Het record is echter voor Dirk Lammers. DOS verslaat in 1958 Scheveningen Holland Sport met 10-0 en Dirk maakt er zes.

De prestaties vallen tegen. Half november staat de ploeg in de degradatiezone. Het ontbreekt de ploeg aan mentale weerbaarheid. Eerder heeft Van Breukelen geprobeerd daarin verbetering te brengen door de aanstelling van Elias Amsterdam, een paragnost en magnetiseur uit Lemmer die bekend wordt als ‘de man met het hoedje’. Han Berger wil van ‘die poespas’ niets weten en zegt de samenwerking op.  Ook de samenwerking met Inter Milaan  wordt gestaakt.

In het jaar 2000 wordt twee keer op eigen veld van Ajax gewonnen. Op 14 mei 2000 met 3-1. Op 26 november 2000 wordt het 2-1, doelpunten van Reinier Robbemond en Igor Gluscevic. Vervolgens speelt de ploeg van Frans Adelaar zich uit de zorgen door winst uit tegen Fortuna (0-1), thuis tegen NAC (5-0), uit tegen De Graafschap en thuis tegen RKC (2-1).

Praatjes vullen geen gaatjes
Op 27 januari presenteert Han Berger zijn beleidsplan ‘Praatjes vullen geen gaatjes’. Het A-team moet in de toekomst bestaan uit zelf opgeleide spelers met een enkele aankoop die een meerwaarde vertegenwoordigt. Het plan behelst ook de oprichting van de FC Utrecht Academie.

Niet eerder scoort FC Utrecht zoveel doelpunten in de beker: vier tegen Haarlem, drie tegen ADO’20, acht tegen IJsselmeervogels, tien tegen Veendam en twee tegen MVV. Totaal 28. Dave van de Bergh en Stefaan Tanghe zijn met zeven treffers de productiefste spelers. In de derde ronde neemt de FC afscheid van het bekertoernooi tegen Roda JC (2-0 verlies).

Koningskoppel
Na het koningskoppel Michael Mols-Harry Decheiver in de jaren negentig is er een nieuw duo in de spits succesvol. Igor Gluscevic en Dirk Kuijt maken samen 32 doelpunten. De Montenegrijn wordt topscorer van het seizoen met 19 treffers. Harald Wapenaar staat alle duels in de competitie onder de lat. In de beker wordt hij tweemaal vervangen door Atam Koroglu.

Via de vijfde plaats bereikt FC Utrecht na een afwezigheid van tien jaar heel verrassend Europees voetbal, een succes voor de debuterende trainer Frans Adelaar. In april en mei worden in tien wedstrijden maar liefst 24 punten gehaald. De laatste wedstrijd tegen FC Groningen op 27 mei wordt met 6-0 gewonnen. De EK-kwalificatie wordt gevierd met een tocht door de grachten.

Tekst: Ton de Ruiter