Seizoen 1999/2000. 34 wedstrijden gespeeld, 14 gewonnen, 4 gelijk, 16 verloren. 46 punten. Doelsaldo: 55 - 61. Eindstand: tiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1999/2000.

Topscorer Michael Mols is niet te houden. Aston Villa, Udinese, Coventry City, Hertha BSC, Anderlecht en Nottingham Forest tonen belangstelling. Glasgow Rangers komt met een bod van meer dan 10 miljoen gulden. Na John van Loen (Roda JC), Rob Alflen (Ajax), Dick van Burik (Hertha BSC), Johan de Kock (Roda JC) en Harry Decheiver (Borussia Dortmund) is de spits de zesde speler die voor een miljoen gulden of meer vertrekt.

Mols – een jaar eerder goed voor twintig doelpunten – laat een grote leegte achter. Marinus Dijkhuizen wordt overgenomen van Cambuur maar komt in de competitie niet verder dan vier doelpunten. Jamie Forrester wordt bij Scunthorpe United weggeplukt. In de beker scoort de kleine Brit tegen Elinkwijk en drie keer tegen Spakenburg. Daarmee is het over. In de competitie scoort hij niet en na zes maanden is hij terug in Engeland. Didier Martel wordt in 2000 topscorer met acht treffers maar hij bewijst zijn grote waarde ook met elf assists.

Publiekslieveling
Voor publiekslieveling Mols haalt de scouting wel een opvolger binnen: Stijn Vreven. De Belgische verdediger, geboren in Hasselt, speelt in het seizoen 1993/1994 voor Mechelen, waar hij een vaste waarde is in de verdediging en een transfer verdient naar AA Gent. Na twee seizoenen in Gent haalt FC Utrecht hem naar Nederland. Vreven is een verdediger zoals Utrecht ze graag ziet. Een tomeloze inzet, eentje die het gras opvreet en die de grenzen van het toelaatbare opzoekt.

Doelman Harald Wapenaar keert terug na een Italiaans avontuur bij Udinese. Van FC Antwerp wordt 
Bike Oliseh  overgenomen, de broer van Ajax-verdediger Sunday Oliseh. Theo Lucius wordt gehuurd van PSV.

Bekersucces
Na jaren laat FC Utrecht zich weer zien in het bekertoernooi. In de poule leveren de wedstrijden tegen Elinkwijk, Argon en Spakenburg geen probleem op. In de eerste ronde wordt gewonnen van FC Den Bosch, in de tweede van ADO Den Haag, in de derde van Go Ahead Eagles. Bij de laatste acht is Roda in stadion Galgenwaard de tegenstander. De Limburgers zegevieren met 1-0.
 
Bert Jacobs, de eerste trainer van FC Utrecht, overlijdt op 14 november.

Op 28 november 1991 wordt de 1000e wedstrijd gespeeld: FC Utrecht - FC Den Bosch 2-1. Jan-Willem van Ede, Leo van Veen, Ton de Kruijk, Herman Verrips, Willem Flight, Marco Cabo, Ton du Chatinier, Johan de Kock en Erik van der Meer zijn er meer dan 200 keer bij. Marinus Dijkhuizen en Alfons Groenendijk scoren in het jubileumduel. Het elftal in de eerste wedstrijd is te gast.

Een opvallend scoreverloop in december in Leeuwarden tegen Cambuur. Halverwege staat FC Utrecht met 3-0 voor om met 4-3 te verliezen.

Geen contractverlenging
Rond de Kerst krijgt trainer Mark Wotte te horen dat zijn contract niet wordt verlengd. Al  in maart stapt hij over naar FC Den Bosch en even later wordt Wotte trainer van Jong Oranje. Het bestuur heeft een voorkeur voor Co Adriaanse als nieuwe trainer. Technisch directeur Van Breukelen vindt dat je niet elders moet kijken als je de opvolger zelf in huis hebt. Frans Adelaar wordt de nieuwe trainer met Foeke Booy als assistent.

Henny van Schoonhoven wordt halverwege het seizoen verhuurd aan SC Cambuur. Alje Schut, Donny de Groot, Karim Touzani en Sander Keller krijgen de eerste speelminuten.

FC Utrecht wint op 9 april  voor de tweede keer in de Kuip: 1-2. Dirk Kuijt en Alfons Groenendijk rijden met zijn tweetjes dagelijks van Katwijk naar de training in Utrecht.  Zij zorgen voor de productie in de Rotterdamse voetbaltempel.

Karim Touzani heeft een hoofdrol in de laatste wedstrijd van de competitie. In Stadion Galgenwaard wordt Ajax met 3-1 geklopt en het jonge talent maakt twee doelpunten. De derde treffer is van Mitchell van der Gaag.
 
Tekst: Ton de Ruiter