Seizoen 1998/1999. 34 wedstrijden gespeeld, 10 gewonnen, 8 gelijk, 16 verloren. 38 punten. Doelsaldo: 54 - 64. Eindstand: twaalfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1998/1999.

Elf goals scoort FC Utrecht in de oefencampagne tegen derdeklasser MSV en zes daarvan komen op naam van een nieuweling. Zijn naam is Dirk Kuijt, 18 jaar jong. Stefan Haaksman is geblesseerd en daardoor krijgt de van Quick Boys overgekomen jongeling een plaats in de vuurlinie naast Michael Mols. Dirk is huisschilder en speelt met leeftijdgenoot Hendrik van Beelen in de voorhoede bij de hoofdklasser uit Katwijk. Voor het grote talent Van Beelen komen de scouts van FC Utrecht naar het vissersdorp. Ze adviseren ook de harde werker Kuijt te contracteren.

Hendrik van Beelen komt tot slechts 2 wedstrijden in het eerste. Op Dirk Kuijt doen de trainers dit eerste seizoen 29 keer een beroep. Op 20 september scoort Kuijt tegen Fortuna zijn eerste doelpunt voor de FC in de eredivisie.

Huurling van Ajax
John O'Brien wordt gehuurd van Ajax. De Amerikaanse internationaal speelt 19 wedstrijden en scoort daarin tweemaal, één daarvan tegen Ajax.  Patrick Zwaanswijk komt over van het zaterdagteam van de Amsterdammers. Andere nieuwelingen zijn doelman Frank Kooiman (VVV), Alfons Groenendijk (Sparta) en Emiel van Eijkeren (NEC). Verdediger Henny van Schoonhoven komt over van Elinkwijk. 
 
Aan het einde van het seizoen krijgen de jeugdspelers Jordy Zuidam en Ruud Berger speelminuten in het eerste. 
Frank Kooiman neemt onder de lat de plaats in van Harald Wapenaar, die naar het Italiaanse Udinese is overgestapt. John van Loen komt niet meer in actie voor FC Utrecht en vertrekt naar Cyprus. Huurling Scott Booth is terug naar Borussia Dortmund. Rob Witschge heeft niet voldaan aan de hoge verwachtingen  en stapt op. Van de Afrikanen staat alleen Emmanuel Nwakire nog onder contract.

De start is geweldig. Uit tegen NAC, thuis tegen Cambuur en uit tegen MVV wordt gewonnen, dan volgen gelijke spelen tegen Ajax en Fortuna. De zesde wedstrijd uit tegen Heerenveen brengt de eerste nederlaag. In november wordt in Waalwijk met 5-2 (3x Michel Mols) gewonnen. Het is de grootste uitzege in 20 jaar.

Rood bij debuut
Bernard Schuiteman wordt  voor zeven maanden gehuurd van Feyenoord. Al in zijn eerste wedstrijd in november krijgt hij rood. In december komt Didier Martel transfervrij over van Paris Saint-Germain. Bij zijn debuut tegen Sparta maakt de Fransman één van de vier treffers.

De defensie wordt in de winterstop versterkt met een internationaal van Cyprus Costa Kostakis. Geen overdreven luxe. Alleen Sparta (71) krijgt meer doelpunten tegen dan de Utrechtse verdediging (64).

Henk en Wil Vonk zijn de vader en moeder in het FC Utrecht-huis in Nieuwegein. Het is de bedoeling jonge voetballers intern te plaatsen. De Brazilianen Hernandez da Silva en Nicolau Moreira, de Serviër Bozidar Cosic en drie Nederlanders zijn hun eerste kinderen. Het experiment wordt na ruim een jaar stop gezet.

Derde keer Mols
Michael Mols wordt voor de derde keer op rij topscorer. Na 13 treffers in zijn eerste Utrechtse seizoen en 16 in het tweede komt hij nu tot 20 treffers. Het levert hem de Zilveren Schoen op als beste speler van de eredivisie op één na. Het goud is voor Edwin van der Sar. Op 23 mei maakt Mols één van de twee doelpunten in de verloren thuiswedstrijd tegen PSV. In 93 competitiewedstrijden scoort hij 49 keer.

De wedstrijd gaat de geschiedenisboeken in als het Mirakel van Utrecht. De Eindhovenaren zijn bij winst verzekerd van Europees voetbal. PSV maakt een 2-0 achterstand goed en scoort via Arnold Bruggink in de laatste minuut de winnende treffer. Feyenoord wordt kampioen met Willem II als verrassende nummer 2 en PSV op de derde plek.

Tekst: Ton de Ruiter