Seizoen 1997/1998. 34 wedstrijden gespeeld, 13 gewonnen, 4 gelijk, 17 verloren. 43 punten. Doelsaldo: 56 - 64. Eindstand: tiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1997/1998.

Hans van Breukelen wordt technisch directeur. De doelman presenteert met het bestuur ambitieuze plannen. FC Utrecht als ‘The Challenger’, de uitdager van de topclubs. In de plannen past de aanstelling van Rob Druppers. De Europese kampioen op de 800 meter indoor (1987) gaat fulltime aan de slag als looptrainer. Maarten Aarts wordt keeperstrainer.
Doelman René Ponk verrast met een transfer naar het Spaanse Compostella. PSV blokkeert de terugkeer van Jan Willem van Ede. FC Utrecht wil hem als tweede doelman achter eerste keus Stefan Postma. Van Helmond Sport wordt keeper Harald Wapenaar overgenomen.

Drie Afrikanen
Voor een miljoen gulden gaat Dick van Burik van FC Utrecht naar Hertha BSC in Berlijn. Het geld wordt gebruikt om Mitchell van der Gaag over te nemen van het Schotse Motherwell. Harry Decheiver komt over van het Duitse SC Freiburg.  Tom van Mol is de eerste Belg onder contract en plots zijn er ook drie Afrikanen: Emmanuel Nwakire (Nigeria), Odartey Lawson (Ghana) en Dionysius Sebwe (Liberia).

Hans Visser, de man van de gouden doelpunten in het seizoen 1995/1996, verkast naar het Belgische Harelbeke. Peter Hofstede kiest voor Helmond Sport.

De prestaties van De uitdager vallen tegen. Nog in augustus wordt thuis met 7-1 verloren van Ajax. De hoon van voetballand komt over de club als voor de beker met 3-1 van zaterdagclub Noordwijk wordt  verloren. In een poule met FC Dordrecht, Katwijk, de reserves van  Haarlem  en Noordwijk wordt de FC uitgeschakeld. Technisch directeur Van Breukelen zegt: “We hebben de voorhoede van een subtopper, maar defensief is het rampzalig.”

Ook het tweede team speelt in de beker en strandt in een poule met RKC en FC Den Bosch.

Vertrek Spelbos
In oktober  vertrekt trainer Ronald Spelbos. Hij krijgt de ploeg niet aan het voetballen. Na Loffeld, Fafié, Van Veen en Kistemaker is hij de vijfde trainer in zeven jaar die zijn contract niet uitdient. Spelbos is 53 wedstrijden coach van de FC. In cijfers: 12 x winst, 17 x gelijk en 25 x verlies.

Hoofd scouting Nol de Ruiter treedt op als interim-coach en haalt met de jeugdige debutanten Dennis Scharrenburg, Pascal Bosschaart en Dennis van der Ree 16 punten in 7 wedstrijden. In januari wordt  Mark Wotte gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer. Hij  heeft betaald voetbal gespeeld bij FC Twente, FC Den Haag, FC Vlaardingen, SVV en Feyenoord. Als trainer is Wotte actief bij ADO, Rijswijk, RVC, FC Lisse en FC Den Haag. Tweede trainer Jan Wouters stapt over naar Ajax. Frans Adelaar wordt de nieuwe assistent. 

Koningskoppel
In de winterstop valt het koningskoppel Michael Mols – Harry Decheiver uit elkaar. De schutter uit Deventer wordt voor veel geld verkocht aan Borussia Dortmund. Van die club huurt FC Utrecht de Schotse internationaal  Scott Booth. Middenvelder John de Jong komt met Mark Wotte mee van FC Den Haag.  

Michael Mols wordt met 16 doelpunten opnieuw topscorer. Zijn uitstekende prestaties bij FC Utrecht leveren hem een plaats op in het Nederlands elftal. In februari speelt hij met Oranje aan de andere zijde van de plas tegen Verenigde Staten en Mexico. Mols is de zesde internationaal in de geschiedenis van de club. Willem van Hanegem, Hans van Breukelen, Jan Wouters, John van Loen en Johan de Kock gaan hem voor.

Na 27 jaar zege bij Ajax
Na 27 jaar (25 nederlagen, 2 gelijke spelen) wordt in mei in Amsterdam gewonnen van Ajax (1-2). Het is de laatste wedstrijd van het seizoen. Jean-Paul de Jong en Rob Witschge zijn geschorst. Harald Wapenaar, Mitchell van der Gaag, Dennis van der Ree en Reinier Robbemond zijn geblesseerd en ook Michael Mols is allesbehalve fit.

Ajax spaart Danny Blind en Frank de Boer vanwege de aanstaande bekerfinale. Met een veredeld tweede teem komt FC Utrecht door John de Jong in de achtste minuut op voorsprong. Michael Mols voegt daar na een half uur een tweede treffer aan toe. Shota Arveladze scoort tegen. Mario Melchiot wordt uit het veld gestuurd. Stefan Postma geeft in het doel geen krimp.

De historische zege wordt behaald met Stefan Postma, Elroy Asmus, Tom van Mol, David Nascimento, Emanuel Nwakire, Ferdino Hernandez, Dennis Scharrenburg, John de Jong, Pascal Bosschaart, Scott Booth en Michael Mols. Invallers zijn Stefan Haaksman, John van Loen en Leon van Nieuwkerk.

De laatste overwinning in Amsterdam dateert van 30 december 1956. DOS wint met 2-0 in De Meer dankzij twee doelpunten van Dirk Lammers. 

Tekst: Ton de Ruiter