Seizoen 1996/1997. 34 wedstrijden gespeeld, 8 gewonnen, 14 gelijk, 12 verloren. 38 punten. Doelsaldo: 42 - 52. Eindstand: twaalfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1996/1997.

Ferdi Vierklau vertrekt transfervrij naar Vitesse. Hij is de eerste speler die als gevolg van het Bosman-arrest transfervrij verkast. FC Utrecht loopt een geschatte transfersom van 1,2 miljoen gulden mis. Raymond Graanoogst stapt over naar Apollon in Athene. FC Utrecht wil hem niet transfervrij laten gaan maar verliest de arbitragezaak. 

Erik ten Hag keert terug naar FC Twente. Erik van Kessel kiest voor FC Groningen, Robert Wijnands vervolgt zijn loopbaan in Zwolle, Mark Philips keert terug naar Engeland. 

Steun van AMEV
AMEV schiet de club financieel te hulp. Hans Herremans, werkzaam bij de hoofdsponsor, wordt in oktober de nieuwe voorzitter. Jan van de Kant doet een stapje terug en wordt vice-voorzitter. De begroting gaat van 8 miljoen naar 12,5 miljoen gulden. Na drie jaar strijd tegen degradatie kan de selectie worden versterkt.

Utrechter Dick van Burik wordt van NAC overgenomen als vervanger van Vierklau. Michael Mols wordt de nieuwe leider van de aanval. Rob Witschge, 30-voudig internationaal, komt over van Feyenoord, waar hij op een zijspoor is beland. Reinier Robbemond (FC Dordrecht) en René van den Brink (De Graafschap) zijn andere versterkingen. 

Jan Willem van Ede staat na 411 duels in het eerste niet meer onder de lat. René Stam (FC Den Haag) staat 3 duels in het doel, daarna volgen René Ponk (24 duels) en Stefan Postma (12). 

Blamage
FC Utrecht blameert zich in het bekertoernooi. Een poule met TOP Oss, de reserves van Sparta en de amateurs van Feyenoord mag geen probleem opleveren. Van de Brabanders wordt gewonnen, daarna gaan de thuiswedstrijden tegen Sparta 2 (1-3) en SC Feyenoord (2-3) verloren en is de uitschakeling een feit.  

Jan Wouters is zes wedstrijden hoofdcoach als bij Ronald Spelbos een licht hartinfarct wordt geconstateerd. Op 6 maart haakt de hoofdtrainer af, op 1 mei is hij terug op de bank. De van een enkelbreuk herstellende Foeke Booy assisteert Jan Wouters
.
Gerald Vanenburg keert voor even terug in zijn geboortestad. Op 2 maart debuteert de geboren Sterrenwijker tegen De Graafschap. Tegen RKC en Vitesse wordt hij door Ronald Spelbos gewisseld en dat doet pijn bij de Europese kampioen van 1988. Tegen De Graafschap draagt ook verdediger Serviër Srdjan Obradovic, overgenomen van het Portugese Sporting Braga, voor het eerst het FC-shirt. 

Vader en zoon
De jonge Vincent Polfliet heeft een basisplaats bij de start van het seizoen. Vader Theo speelt driemaal in het eerste in de periode 1970-1973, zoon Vincent komt tot acht duels. Vader en zoon, uniek is het niet bij de club. Vader Willem en zoon Gert van Hanegem voetballen bij FC Utrecht en ook vader Gert en zoon Rick Kruys.    

Op 1 juni wordt de competitie afgesloten met een 2-1 overwinning op Feyenoord. Dries Boussatta en Ferdino Hernandez scoren voor FC Utrecht. De twaalfde plek is teleurstellend gezien de investeringen in spelers. Topscorer wordt Michael Mols met 13 doelpunten.

Tekst: Ton de Ruiter