Seizoen 1995/1996. 34 wedstrijden gespeeld, 6 gewonnen, 10 gelijk, 18 verloren. 28 punten. Doelsaldo: 27 - 59. Eindstand: vijftiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1995/1996.

Algemeen directeur Ad Zonderland vertrekt nog voor de bal in het nieuwe seizoen aan het rollen is gebracht. Mei 1992 is de voormalige hoofdtrainer van onder andere Feyenoord aangetreden als technisch en algemeen directeur. Zijn contract wordt later omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd. Juli 1995 wordt de overeenkomst ontbonden.

Populair
Simon Kistemaker is de nieuwe hoofdtrainer. De 54-jarige oud-speler van Stormvogels en Blauw Wit wordt voorgedragen door Hans Kraay na positieve berichten van zijn zoon Hans. Kistemaker is eerder trainer geweest van Hillegom, Haarlem, JOS, EDO, ZFC, ADO’20, Brisbane Lions, FC Volendam, DS’79, Cambuur, De Graafschap en Telstar. Een ervaren kracht dus.
   
Kistemaker begroet Hans Visser (VVV), Erik ten Hag (RKC), Errol Refos (Feyenoord) en Dries Boussatta (Haarlem) als nieuwelingen. Edwin de Kruijff (FC Groningen), Erik van der Meer (SC Cambuur) en Edwin Gorter (Vitesse) zijn vertrokken. Kistemaker is mateloos populair bij het fanatieke deel van de supporters.

En dat ondanks tegenvallende prestaties. Een doelpunt van Hans Visser is goed voor winst tegen Feyenoord en op 30 september wordt uit met 3-2 gewonnen van Go Ahead Eagles. Daar staan 11 nederlagen en 5 gelijke spelen tegenover als het bestuur Kistemaker enkele dagen voor de kerst de wacht aanzegt. Het is het eerste ontslag van Kistemaker in 30 jaar als trainer. Elftalleider Arno van den Heuvel is solidair en vertrekt eveneens.

Op de nieuwjaarsreceptie wordt de aanstelling van Jan Wouters als assistent voor het volgende seizoen aangekondigd. John van Loen keert na zevenenhalf jaar in de winterstop terug bij de club.

Gouden treffer
Hoofd scouting Nol de Ruiter neemt de trainingen van Kistemaker over maar wil niet als coach optreden. Uit tegen FC Volendam op 14 januari zit jeugdtrainer Harry Suvee op de bank. FC Utrecht wint de wedstrijd met 1-0. Doelpuntenmaker is Hans Visser. Na de winnende tegen Feyenoord opnieuw een gouden treffer. Suvee, in zijn actie loopbaan doelman bij Velox, FC Utrecht en FC Wageningen, is ook thuis tegen NEC coach. 

Op 4 februari neemt de bij Vitesse weggestuurde Utrechter Ronald Spelbos de leiding over. Na Bert Jacobs, Jan Rab, Han Berger (2x), Barry Hughes, Nol de Ruiter, Cees Loffeld,  Ab Fafié, Leo van Veen en Simon Kistemaker de elfde hoofdtrainer.  Spelbos voetbalt bij Velox, HVC, SC Amersfoort, AZ, Ajax, Club Brugge en sluit zijn glansrijke carrière af bij DOVO in Veenendaal. Daarna is hij trainer bij NAC  en Vitesse. 

Weer Hans Visser
Mark Philips, overgekomen van Swindon Town, krijgt in maart zijn eerste speelminuten. Veel beter gaat het dan nog niet. De club verkeert in zwaar weer. Gelukkig is er dan nog Hans Visser. Op 9 april schiet de middenvelder tegen mede -degradatiekandidaat Go Ahead Eagles in de laatste minuut een vrije trap binnen. Vervolgens wordt gewonnen van Vitesse en gelijk gespeeld tegen Willem II en De Graafschap.

Directe degradatie/nacompetitie dreigt nog steeds als op de laatste speeldag  FC Twente de tegenstander is. Vijftig bussen met supporters steunen op  5 mei de club in Enschede. Hans Visser maakt in de slotminuut de bevrijdende treffer en omdat Volendam elders nog een late tegentreffer incasseert is FC Utrecht veilig.

Het einde van een dramatisch seizoen: minste overwinningen (6), meeste nederlagen (18), minste punten (28), minste doelpunten voor (27). De topscorers komen niet verder dan zes doelpunten. Het zijn Hans Visser en Raymond Graanoogst.

Wlodi Smolarek krijgt nog weinig speelminuten. De Pools internationaal op leeftijd staat 1 keer in de basis en valt twee keer  in. Smolarek speelt 166 wedstrijden in het eerste en scoort 33 doelpunten voor de FC.

Record voor de eeuwigheid
Jan Willem van Ede speelt in Enschede zijn laatste wedstrijd voor de FC. Hij komt tot een totaal van 411 duels. Een record voor de eeuwigheid. Vijf competities staat de doelman van de eerste tot de laatste minuut onder de lat. Van Ede wordt tweede doelman bij PSV en speelt voor die club na het wegsturen van Ronald Waterreus met een rode kaart nog zes seconden tegen Barcelona in de Champions League.

Tekst: Ton de Ruiter