Seizoen 1994/1995. 34 wedstrijden gespeeld. 8 gewonnen, 11 gelijk, 15 verloren. 27 punten. Doelsaldo: 43 - 60. Eindstand: twaalfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1994/1995.

Het jubileumjaar maakt geen uitzondering op de 24 voorgaande jaren. FC Utrecht is en blijft een club waar het nooit rustig is. Foeke Booy komt over van AA Gent. Johan de Kock gaat voor meer dan een miljoen gulden naar Roda JC. David Nascimento gaat  de omgekeerde weg en is dan de duurste aankoop uit de geschiedenis. Ook Peter Hofstede komt over van de Limburgse club. Noors internationaal Erik Mykland wordt halverwege het seizoen gehuurd van IK Start. Hij speelt slechts negen wedstrijden.

De start van de competitie is geweldig: NEC - FC Utrecht 2-3, FC Utrecht – sc Heerenveen 4-0, Willem II - FC Utrecht 0-1, FC Utrecht - FC Groningen 2-1. Vier keer winst, de beste seizoenopening ooit. De wedstrijd tegen Groningen is op 18 september. Zes nederlagen en drie gelijke spelen volgen. Pas op 4 december wordt weer gewonnen: 3-1 tegen Dordrecht’90. 

191 wedstrijden
Blessures en schorsingen liggen ten grondslag aan de terugval. Robert Wijnands, Ab Plugboer, Erik van der Meer, Erik van Kessel, Marcel van der Net en doelman Jan Willem van Ede vallen lange tijd weg. Bij een onschuldige val schiet bij de keeper de schouder uit de kom.  Van Ede staat 191 wedstrijden (17.201 minuten) onafgebroken in het eerste. Ook speelt hij zijn 350ste wedstrijd in het eerste team. René Ponk vervangt Van Ede vijf keer, waardoor de doelman dit keer niet verder komt dan 30 wedstrijden. 

Het vingertje van Edwin Gorter (26 wedstrijden, 12 doelpunten) in het oog van Bjorn van der Doelen (PSV) gaat de hele wereld rond. De tuchtcommissie schorst hem voor zeven wedstrijden, in hoger beroep gaat er één af. Gorter wordt gekozen tot FC-speler van het jaar maar is het voetballen zat. Hij stopt maar tekent even later tot  woede van FC Utrecht wel een lucratief contract bij Vitesse. 

Vonk met Du Chatinier
Trainer Leo van Veen wordt in februari vervangen door het duo Henk Vonk - Ton du Chatinier. ‘Mister FC Utrecht’ is 47 wedstrijden hoofdcoach. 13 keer wordt gewonnen, 12 keer gelijk gespeeld en 22 duels gaan onder zijn leiding verloren. Vonk en Du Chatinier starten met een 7-2 overwinning op MVV. We noteren een hattrick van Peter Hofstede. De twee maken het seizoen af.   

In een poule met Telstar, Haarlem en Holland (2-3 aan de Thorbeckelaan) is FC Utrecht de sterkste en bereikt daarmee de eerste ronde van de beker. Daarin wordt gewonnen van De Graafschap, FC Twente en de reserves van Ajax. De bekerfinale is binnen bereik. In  de Galgenwaard gaat de halve finale echter verloren tegen FC Volendam. Door een doelpunt van Jorg Smeets winnen de Noord-Hollanders met 0-1.

Salonremise
Aan het einde van de competitie is een salonremise tegen Sparta nodig om degradatie te ontlopen. Op 19 mei hebben beide ploegen voldoende aan een gelijkspel. Door winst uit bij Go Ahead Eagles in de laatste wedstrijd klimt de ploeg nog naar de twaalfde positie.  

Voorzitter Cies Bouwens voelt zich meer UVV’er en wordt opgevolgd door Jan van de Kant.

Tekst: Ton de Ruiter