Seizoen 1993/1994. 34 wedstrijden gespeeld, 9 gewonnen, 8 gelijk, 17 verloren. 26 punten. Doelsaldo: 40 - 63. Eindstand: vijftiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1993/1994.

Jean-Paul de Jong wordt overgenomen van VFL Osnabrück. Daar is het jonge talent beland na zijn jeugdopleiding bij Elinkwijk, Ajax en Feyenoord. Nieuw is ook René Ponk. De keeper van Argon moet een seizoen toekijken, want ook nu staat Jan-Willem van Ede onafgebroken in het eerste team. Halverwege het seizoen wordt Erik van Kessel overgenomen van FC Groningen.

Herman Verrips vertrekt transfervrij naar FC Zwolle. De verdediger speelt 283 wedstrijden in de hoofdmacht en scoort daarin 5 doelpunten. Ook Marcel Liesdek heeft de club verlaten. Jan Oosterhuis verkast halverwege het seizoen naar De Graafschap.

Verstoord
De relatie tussen de club en zijn hoofdtrainer is verstoord. Na zes wedstrijden (één gewonnen, één gelijk, vier verloren) wordt Ab Fafié ontslag aangezegd. Assistent Henk Vonk heeft veel waardering voor Fafié: “Hij maakte optimaal gebruik van het materiaal. Als ik heel eerlijk ben: hij is de beste met wie ik heb gewerkt. Ab schreef wel eens een naam verkeerd, beheerste de Nederlandse taal niet goed, maar als hij op maandag naar de club kwam, bereidde hij de eerstvolgende wedstrijd perfect voor.”

Fafié is 101 wedstrijden hoofdcoach. Zijn cijfers: 36 keer winst, 37 keer gelijk en 28 nederlagen. Gaat het tegen zijn oude club Feyenoord, dan is de trainer op zijn best en blijft hij ongeslagen. Op 23 december 1990 wint FC Utrecht met ‘Koning Ab’ met 2-0 van Feyenoord. Daarna wordt het vijf keer op rij 0-0, drie keer in De Kuip. De Rotterdammers scoren tegen FC Utrecht in zes wedstrijden geen enkel doelpunt.

Vonk interim
Met Henk Vonk, oud-speler van DOS, als trainer op de bank wordt op 11 september in Maastricht met 2-1 verloren van MVV. Het bestuur verrast met de mededeling dat Leo van Veen niet de enige kandidaat is, maar dat ook Bert Jacobs in de race is. Naar hem gaat de voorkeur van het bestuur uit, maar onder druk van de achterban wordt gekozen voor Van Veen. Harry van den Ham gaat hem assisteren. Van Veen is zijn loopbaan als trainer in 1986 begonnen bij RKC. Met die ploeg promoveert de Utrechter in 1988 naar de Eredivisie. Van Veen werkt ook bij FC VVV en Go Ahead Eagles.

Pas in de laatste wedstrijd tegen NAC stelt FC Utrecht de plaats in de Eredivisie veilig. 2-2 in Breda is voldoende voor handhaving. De vijftiende positie in de eindstand is de laagste klassering in de historie van de club. Nummer zestien RKC en nummer zeventien VVV hebben slechts één punt minder. Het gemiddelde aantal toeschouwers ligt nog net boven de zesduizend.

Edwin de Kruijff volgt met slechts zeven treffers Wlodi Smolarek op als topscorer. De Poolse aanvaller scoort in de competitie alleen tegen Ajax. Bij een 4-1 nederlaag redt hij de eer.

Cies Bouwens wordt de nieuwe voorzitter. Hij komt over van amateurclub UVV.

Tekst: Ton de Ruiter