Seizoen 1992/1993. 34 wedstrijden gespeeld, 12 gewonnen, 11 gelijk, 11 verloren. 35 punten. Doelsaldo: 44 - 40. Eindstand: achtste. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1992/1993.

Op de nieuwjaarsreceptie zegt voorzitter Theo Aalbers in zijn speech dat een club die op de tweede plaats staat meer aandacht verdient van de media. Na zeventien wedstrijden heeft de ploeg van trainer Ab Fafi√© 24 punten (2 punten voor een overwinning). Pas in de zesde wedstrijd van de competitie wordt uit tegen FC Twente de eerste nederlaag geleden. Op 16 november brengt FC Utrecht koploper PSV de eerste nederlaag toe. In januari wordt het contract van de hoofdtrainer met een jaar verlengd.

Aan de 24 punten worden er in het tweede deel van de competitie nog slechts 10 toegevoegd. Op 2 mei wordt met een 2-0 overwinning op FC Volendam een negatieve reeks van 17 wedstrijden (154 dagen) zonder overwinning afgesloten. De laatste overwinning dateert van 29 november: 2-1 tegen Roda JC.

Ludiek protest
Voor het eerst haalt FC Utrecht uit meer punten dan thuis. Thuis wordt vier keer op rij verloren en niet tegen de sterkste tegenstanders: MVV 0-1, Willem II 0-1, FC Twente 0-1 en Vitesse 0-3. De onvrede over het spel is groot. Tegen RKC komen slechts 1.280 toeschouwers, op de tribune wordt als ludiek protest geschaakt.

Na de interland tegen San Marino is Stadion Galgenwaard het eerste stadion met alleen zitplaatsen. De capaciteit loopt daardoor terug naar 13.500. In de tweede interland in het Utrechtse stadion debuteert Johan de Kock. Oranje wint met 3-1 waarbij de FC-verdediger Hakan Sukur vloert en een penalty tegen krijgt. Wlodi Smolarek speelt met het Poolse elftal tegen Nederland. Ferdi Vierklau wordt gekozen in Jong Oranje.

Het contract van technisch directeur Ad Zonderland wordt omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd.  Veel heeft hij niet te doen, want voor aankopen is geen geld en ook de verkoop ligt stil. Eric Smit, Raymond Graanoogst, Suvat Karadag en Danny Giezen tekenen hun eerste contract. De vier worden vooral als invaller ingezet.

Weer Smolarek
Voor de derde keer wordt Wlodi Smolarek topscorer. Na twaalf treffers in 1991, acht in 1992 komt de Pool nu tot negen doelpunten. Tegen Cambuur debuteert Raymond Graanoogst. Hij is dan 17 jaar en 305 dagen oud. Aalbers wordt penningmeester van het sectiebestuur en besluit terug te treden als voorzitter. De bankdirecteur is 8,5 jaar voorzitter van de club.

Ook nu speelt Jan Willem van Ede 34 keer mee en dat geldt eveneens voor middenvelder Pieter Bijl.

Tekst: Ton de Ruiter