Seizoen 1991/1992. 34 wedstrijden gespeeld, 9 gewonnen, 15 gelijk, 10 verloren. 33 punten. Doelsaldo: 37 - 39. Eindstand: elfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1991/1992.

Bij FC Utrecht is Robby Alflen naar Ajax vertrokken en zijn Jan Oosterhuis, Marcel van der Net en Jerry Cooke de belangrijkste nieuwelingen.

In de eerste ronde van de Europacup reizen negen bussen naar Graz. Sturm is daar in de eerste ronde de tegenstander. FC Utrecht houdt de nul in Oostenrijk en als Wlodi Smolarek een kwartier voor tijd een strafschop benut, is de tweede ronde binnen bereik. Na een ruststand van 0-0 scoren in de thuiswedstrijd Edwin de Kruijff en weer Smolarek. De Oostenrijkers redden een kwartier voor tijd de eer en in de slotminuut maakt Marcel van der Net de 3-1.

Cadillac
Na de loting staat de Domstad in vuur en vlam. Real Madrid met de sterren Butragueno, Michel, Gordillo, Camacho, Sanchis, Hagi, Hugo Sanchez en Prosinecki komt naar Utrecht. Ab Fafié krijgt de lachers op zijn hand. “Als we toch worden overreden, dan liever door een Cadillac dan door een Volkswagen.” De toegangskaarten zijn in een uur uitverkocht. Op de dag van de wedstrijd pakt de politie zeven zwarthandelaren op die kaartjes voor 350 gulden aanbieden.

Louis van Gaal heeft met Ajax tegen Real geoefend en weet zeker: ‘Het stelt niets voor’. Johan Cruijff is coach van Barcelona en zegt: “FC Utrecht is niet kansloos. Ze moeten het spel ontregelen, gaat de machine lopen, dan kun je het vergeten. Hoe dat ontregelen gaat? Ja, dat is niet in een paar woorden uit te leggen. Mijn vliegtuig gaat. Adios.”

De Kruijff kopsterk
Fafié moet lachen als trainer Antic van de Spaanse grootmacht De Kruijff een kopsterke spits noemt. Een gevolg van de enige behoorlijke kopbal van de Bilthovenaar in vier jaar FC Utrecht. De behendige aanvaller scoort met het hoofd de openingstreffer tegen Sturm Graz. Eén helft mag FC Utrecht dromen van een stunt. Wlodi Smolarek opent na 18 minuten de score. Kort voor rust maakt Prosinecki gelijk en die klap komt FC Utrecht niet meer te boven. FC Utrecht reist na de 1-3 voor een kansloze missie naar Madrid.

Hoera, een doelpunt
PSV is de eerste tegenstander in de competitie. Op 25 mei 1986 speelt FC Utrecht met 1-1 gelijk. In de volgende jaren wordt in Eindhoven verloren met 5-0, 9-0, 3-0, 1-0 en 5-0. Op 18 augustus 1991 wordt met 2-1 verloren. Hoera, weer een doelpunt. Robert Roest is de maker.
 
De club raakt zijn ongeslagen thuisrecord kwijt: op 2 september 1990 wordt in eigen stadion verloren van sc Heerenveen daarna volgen 26 duels zonder nederlaag. Op 22 december 1991 verlaat FC Groningen met de volle winst Stadion Galgenwaard.

Sportprijs
De club heeft een abonnement op gelijke spelen: 15 stuks. Na tien jaar Nissan wordt Amev de nieuwe shirtsponsor. FC Utrecht ontvangt voor de prestaties in 1991 de Sportprijs van de stad Utrecht met de ijshockeyclub op de tweede en de hockeyers van Kampong op de derde plaats.

De club moet op zoek naar een nieuwe technisch directeur. Hans Ooft wordt bondscoach in Japan. Wlodi Smolarek wordt topscorer met slechts 8 doelpunten. Het gemiddelde aantal toeschouwers is gezakt naar 6.665. Ook nu speelt doelman Jan Willem van Ede alle wedstrijden. Dit keer in het gezelschap van Robert Roest. Voor het eerst heeft FC Utrecht twee broertjes onder contract: Ferdi en Eddy Vierklau. De laatste speelt één wedstrijd in het eerste. 

Tekst: Ton de Ruiter