Seizoen 1990/1991. 34 wedstrijden gespeeld, 16 gewonnen, 10 gelijk, 8 verloren. 42 punten. Doelsaldo: 42 - 29. Eindstand: vierde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1990/1991.

Het bestuur maakt de uitspraak dat het kapitaal op het veld moet staan waar. Ab Plugboer, Pieter Bijl, Marcel Liesdek, Marcel Lindenaar en John van der Linden worden aangetrokken. Marco Boogers, Kevin Young, Gert van Hanegem, Hennie Lettinck, Etienne Kelders, Erik Willaarts, John Moore, Edo Ophof,  Dik Heesen, Bert Buizert en Peter Hofman staan niet meer onder contract.

Tegen PSV gaat de eerste wedstrijd met 5-0 verloren. Op 8 oktober, als de resultaten blijven tegenvallen, zegt trainer Cees Loffeld: “Ze spelen ook met mijn brood.” Hoe juist gezien. Een dag later wordt hem de wacht aangezegd. Technisch directeur Hans Ooft treedt op als interim-trainer. Voor één wedstrijd: de met 2-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen de amateurs van het Tilburgse Longa.

Pittige premie
Ab Fafié wordt op 17 oktober tot hoofdtrainer benoemd. De 50-jarige Rotterdammer heeft gevoetbald bij Feyenoord, Xerxes en PSV en heeft getraind bij Feyenoord en Go Ahead Eagles. Fafié is het thuiszitten beu en gaat aan de slag voor een salaris van 25.000 gulden. Ter compensatie vraagt hij een pittige premie bij Europese kwalificatie. Voorzitter Theo Aalbers durft dat wel aan. “We stonden stijf onderaan. De ploeg had geen greintje zelfvertrouwen. We waren al lang blij als Fafié ons voor degradatie kon behoeden.”

Maanden later wordt de naam van de Rotterdammer met eerbied uitgesproken: ‘Koning Ab’. In de resterende 27 wedstrijden krijgt FC Utrecht slechts 13 doelpunten tegen en houdt FC Utrecht 15 keer de nul. De ploeg blijft van 4 november tot 24 maart ongeslagen, 13 duels op rij. Het geringe aantal tegentreffers (29) is een record, waar doelman Jan Willem van Ede en de verdedigers Herman Verrips, Marcel Liesdek, Johan de Kock en Erik van der Meer trots op kunnen zijn.
  
Duizendste treffer
Pieter Bijl maakt op 5 mei tegen FC Twente het duizendste doelpunt voor FC Utrecht. Op 19 augustus 1970 maakt Jan Groenendijk tegen Feyenoord de eerste. Karel Bonsink scoort de honderdste, Joop van Maurik de tweehonderdste, André Hulshorst de driehonderdste, Ton de Kruyk de vier- en vijfhonderdste, Ben Rietveld de zeshonderdste, Mark Verkuyl de zevenhonderdste, Erik Willaarts de achthonderdste en Hennie Verschoor de negenhonderdste.

Tegen NEC wordt op 19 juni Europese kwalificatie afgedwongen. In Stadion Galgenwaard wordt met 2-0 gewonnen van de Nijmeegse club. Wlodi Smolarek maakt beide doelpunten. Utrecht loopt uit voor een rondvaart door de grachten.
Wlodi Smolarek wordt met 12 doelpunten de eerste buitenlandse topscorer. Vooral de treffer tegen Feyenoord kort voor de kerst doet hem veel plezier. FC Utrecht wint met 2-0 van de club die hem afdankte. Onder de Dom is de 33-jarige Poolse internationaal helemaal opgebloeid.   

Drie jaar bankzitter
Jan Willem van Ede mist in drie seizoenen geen wedstrijd. Tweede doelman John Agterberg zit drie jaar op de bank zonder één minuut in te vallen. Ook Ab Plugboer speelt dit seizoen alles van begin tot het einde mee. 

Tekst: Ton de Ruiter