Seizoen 1989/1990. 34 wedstrijden gespeeld, 8 gewonnen, 11 gelijk, 15 verloren. 27 punten. Doelsaldo: 27 - 45. Eindstand: veertiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1989/1990.

Cees Loffeld is de nieuwe trainer. Bij zijn debuut in de Eredivisie (3 januari 1965) voor DOS scoort hij twee doelpunten tegen Feyenoord. In 1970 maakt de kleine flankspeler de overstap naar FC Utrecht. De aanvoerder van het tweede team haalt het eerste niet. FC Wageningen is zijn laatste club in het betaalde voetbal. Vervolgens is Loffeld trainer bij DEV in Doorn en twaalf jaar bij Elinkwijk.

Edo Ophof wordt de nieuwe libero als opvolger van Gerrit Plomp. De laatste is vertrokken naar  VfL Bochum. Andere vertrekkers Henny Verschoor (NAC), Luc Nijholt (Old Boys Basel), John Linford (Go Ahead Eagles), Jan van Halst (uitgeleend aan FC Wageningen) en Marco van Delden (NAC). Van Hollland wordt Hennie Lettinck overgenomen. Gert van Hanegem, de zoon van Willem, komt met Cees Loffeld van Elinkwijk.

Sterke start
FC Utrecht start sterk: 3-0 winst op Feyenoord. Doelpunten van Edwin de Kruijff, John Moore en Marco Boogers. Na vijf wedstrijden staat FC Utrecht tweede op de ranglijst met vier overwinningen en één nederlaag. Feyenoord staat laatste en beleeft een slecht seizoen, elfde plaats in de eindrangschikking.

John Moore is een bonkige Engelsman van 23 jaar. Tussen 1980 en 1989 is hij contractspeler bij Sunderland en Hull City en wordt in die periode  uitgeleend aan St. Patrick’s Athletic, Newport, Darlington, Mansfield, Rochdale en Sheffield United. In negen jaar speelt de nieuwe aankoop 54 wedstrijden en maakt 6 doelpunten.  Moore blijft één seizoen in Utrecht. Meest opvallende feit is de kaakslag waarmee hij MVV-speler Thal velt.

Wlodi Smolarek
Wlodi Smolarek (32) komt in de winterstop over van Feyenoord. In totaal speelt hij 166 duels voor FC Utrecht en maakt 33 goals, evenveel als Jan Groenendijk en Joop van Maurik. De Poolse internationaal moet wel wennen en scoort in zijn eerste halve seizoen bij de FC niet. Dat doen anderen ook niet. Erik Willaarts wordt topscorer met slechts negen doelpunten.

De topscorer redt op 17 december de eer tegen Vitesse (5-1). Het volgende doelpunt (Marco Boogers) valt pas op 24 februari tegen FC Den Bosch. De doelpuntloze serie van 540 minuten: 
FC Utrecht - Fortuna 0-1; Feyenoord - FC Utrecht 0-0; FC Utrecht - Haarlem 0-0; FC Groningen - FC Utrecht 2-0; Willem II - FC Utrecht 0-0.

Basis te smal
Tussen 22 oktober (uit tegen Sparta) en 1 april (thuis tegen Sparta) wordt niet gewonnen. Tegen PSV wordt op 19 november in Stadion Galgenwaard een zware nederlaag geleden: 1-7. De basis is te smal. De jonge en onervaren Hennie Lettinck, Etienne Kelders, Bert Buizert, Robert van der Weert en Robert Roest moeten door blessures regelmatig aan de bak.

Gijs Steinmann krijgt de 350ste gele kaart in het bestaan, Eddy van Stijn is 20 augustus 1972 de eerste Utrechter die geel ontvangt.

Een monsterscore wordt geboekt in de eerste bekerronde: 1-10 in Kampen tegen DOSK. In de tweede ronde wordt FC Utrecht uitgeschakeld door FC Wageningen: 1-0 op de Berg.  

Tekst: Ton de Ruiter