Seizoen 1987/1988. 34 wedstrijden gespeeld, 11 gewonnen, 11 gelijk, 12 verloren. 33 punten. Doelsaldo: 41 - 55. Eindstand: tiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1987/1988.

Een consortium van geldschieters wil van FC Utrecht binnen drie jaar een topclub maken met Johan Cruijff, die ruzie heeft met het Ajax-bestuur, als technisch directeur. Het Utrechts Nieuwsblad heeft op 1 april de primeur en dus denkt iedereen aan een grap. De plannen gaan niet door omdat de meeste spelers hun contract bij hun club al hebben verlengd.

Voor het geld van de Willaarts-transfer is Johan de Kock (FC Groningen) aangekocht. Andere nieuwelingen Gijs Steinmann (FC Den Bosch) en Ulli Cruden (AZ). Van de amateurs komen Marc Verroen (Nijenrodes), Alex van Ginkel (Valleivogels) en Edwin de Kruijff (FAK) over. De contracten van Johan van der Hooft, Peter van der Waart, Wim van der Horst en Jan van den Akker zijn niet verlengd. Ton du Chatinier debuteert als elftalleider.

Eigen doelpunt
In de eerste ronde van de Europacup reist de teruggekeerde Han Berger met zijn selectie naar Oostenrijk. De 0-0 tegen de Linzer ASK is een prima basis voor het bereiken van de tweede ronde. Thuis wordt met 2-0 gewonnen met doelpunten van John van Loen en Gijs Steinmann. Hellas Verona is net te sterk in de tweede ronde. In Stadion Galgenwaard maakt Alex van Ginkel gelijk en wordt het 1-1. In Italië zorgt Johan de Kock in de 79ste minuut voor de gelijkmaker. In de slotminuut is een eigen doelpunt van Herman Verrips fataal.

Vroeg in het seizoen incasseert FC Utrecht uit bij PSV de grootste nederlaag: 9-0. De 8-0 uit bij FC Twente was tot dan de grootste nederlaag. FC Utrecht wordt weggespeeld door een geweldig PSV, een geoliede machine. Doelman Van Ede voorkomt de dubbele cijfers. Bij rust is het 4-0 door Hans Gillhaus, Ronald Koeman, Frank Arnesen en Soren Lerby. Daarna scoren Willem Kieft (3x), Soren Lerby en Hans Gillhaus. Edwin de Kruijff staat voor de eerste maal in de basis.

Rode kaart
Han Berger haalt in april bij PEC zijn ploeg van het veld als Kevin Young een overtreding begaat, daarbij zelf zijn been breekt en een rode kaart krijgt van scheidsrechter Dolstra. Berger krijgt een schorsing van vier wedstrijden, Young van vijf duels. De Brit keert pas na 17 wedstrijden terug op het veld.

Laat in het seizoen wordt Feyenoord in De Kuip verslagen: 3-1. Ulli Cruden en John van Loen (2) scoren voor FC Utrecht in De Kuip. DOS heeft dat nooit voor elkaar gekregen. Elinkwijk lukt het wel. Op 15 mei 1966 wordt in Rotterdam met 1-0 gewonnen. Guus Haak helpt een handje en schiet in eigen doel.

Jan Willem van Ede en Gerrit Plomp spelen alle 34 wedstrijden. Gert Kruys scheurt in september tegen Volendam zijn kniebanden en maakt in januari een kortstondige rentree. Hij en Frans Adelaar worden afgekeurd voor betaald voetbal.
De uitwedstrijd tegen Roda JC op 8 mei is de laatste wedstrijd van Ton de Kruijk. De wijkagent komt 283 keer uit voor FC Utrecht. 

Tekst: Ton de Ruiter