Seizoen 1986/1987. 34 wedstrijden gespeeld, 15 gewonnen, 6 gelijk, 13 verloren. 36 punten. Doelsaldo: 62 - 56. Eindstand: zesde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1986/1987.

Een psycholoog (Peter Blitz), een looptrainer (Aart Veldhoen) en een praatpaal (Willem van Hanegem) komen de gelederen versterken. De laatste wordt in september aangesteld als assistent van Nol de Ruiter.

De start van de competitie is matig. Doelman Van Ede is nog niet voldoende hersteld.  Bas van Noortwijk (Sparta) wordt tussentijds als vervanger aangetrokken. Verder is Jan Wouters naar Ajax, is Ben Rietveld afgekeurd, verhuist Edwin Godee naar Willem II en wordt Gert Kruys uitgeleend aan RKC. Nieuw zijn Wim van der Horst (FC Den Bosch), Ton Pattinama (FC Den Bosch) en Henk Fräser (Sparta).

Sprookje
Ook is de topscorer van het Utrechtse amateurvoetbal Erik Willaarts aangetrokken. Uit tegen Excelsior maakt hij zijn debuut in de basis en glijdt op het drassige veld voortdurend uit. Op schoenen met lange noppen, geleend van Jan van den Akker, scoort Willaarts in de tweede helft zijn eerste treffer. Het begin van een sprookje. “Al schoot ik meters naast, via het been van de tegenstander werd het toch een doelpunt”, zegt hij zelf.

25 doelpunten in de competitie, nog eens 8 in de nacompetitie en een lucratief contract voor drie seizoenen in de Bundesliga bij Borussia Mönchengladbach als beloning. FC Utrecht koopt de Woudenberger voor een paar duizend gulden en verkoopt hem voor 800.000 gulden.

December 1986 eindigt de loopbaan van verdediger Ton du Chatinier. Hij is hersteld van gescheurde kruisbanden maar krijgt last van zijn lies en wordt op 29-jarige leeftijd afgekeurd voor betaald voetbal. Tussentijds wordt Engelsman Kevin Young overgenomen van Bury en in de winterstop keert Gert Kruys terug. Op 22 maart neemt Jan Willem van Ede weer plaats onder de lat.

Uitblinker
De prestaties verbeteren. Op 10 mei is doelman Jan Willem van Ede tegen Ajax de uitblinker . De Amsterdammers worden voor de tweede keer verslagen: 2-1. Het is drie dagen voor de finale van de Europacup tegen Lokomotive Leipzig. Technisch directeur Johan Cruijff is bang voor blessures en houdt Marco van Basten uit de ploeg.

Scheidsrechter Keizer krijgt de schuld van Cruijff: niet objectief, pietluttig en anti-Ajax. Een compliment voor de winnende tegenstander komt niet over zijn lippen. Erik Willaarts profiteert van een verkeerde terugspeelbal van Aron Winter. Gerrit Plomp benut een strafschop na een overtreding van Danny Blind op Erik Willaarts.

Drie weken later verslaat FC Utrecht in Galgenwaard Feyenoord met 4-1. Doelpunten van John van Loen, Gert Kruys en tweemaal Erik Willaarts. FC Utrecht wordt winnaar van de vierde periode en plaatst zich via de nacompetitie voor Europees voetbal. 

FC Utrecht begint het extraatje met een thuiszege tegen FC Twente, daarna worden de punten gedeeld met VVV en gaat de strijd in Kerkrade tegen Roda verloren. Na een gelijkspel in Enschede wordt thuis met 3-0 en 4-2 gewonnen van VVV en Roda JC.  In beide duels scoort Willaarts een hattrick. 

Trainer Nol de Ruiter wordt inmiddels op handen gedragen. Daar voelt voorzitter Theo Aalbers zich ongelukkig bij, want hij heeft Han Berger teruggehaald als opvolger. Aalbers beveelt Nol de Ruiter met succes aan bij de KNVB. Hij wordt trainer van het Olympisch elftal en assisteert in 1988 Rinus Michels tijdens het gewonnen Europese kampioenschap.

Herman Verrips speelt alle wedstrijden in de competitie en in de nacompetitie van de eerste tot de laatste minuut: 40 in totaal.

Tekst: Ton de Ruiter