Seizoen 1985/1986. 34 wedstrijden gespeeld, 11 gewonnen, 10 gelijk, 13 verloren. 32 punten. Doelsaldo: 40 - 46. Eindstand: twaalfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1985/1986.

Het bestuur van FC Utrecht gaat naar Zurich en wil bereiken dat de straf van de Europese voetbalbond ongedaan wordt gemaakt. De straf uit 1981 staat nog: voetballen op 150 kilometer van de Dom. De UEFA is een milde bui.

De partij tegen Dynamo Kiev mag in Stadion Galgenwaard gespeeld worden. Thuis wordt met 2-1 gewonnen. Het is de enige nederlaag van de latere winnaar van de Europacup voor bekerwinnaars. Gert Kruys scoort de openingstreffer met het hoofd, een kabouter verrast de Russische reuzen. John van Loen zorgt voor de tweede treffer, daarna redt Demjanenko de eer. 

Ongelijke strijd
De uitwedstrijd is een ongelijke strijd. Ton de Kruijk kopt voor 100.000 toeschouwers in Kiev een voorzet van Gerrit Plomp achter doelman Michailov. Het is de eerste aanval van FC Utrecht na 9 minuten. Veel meer volgen er niet. De visie van Nol de Ruiter ‘als we een doelpuntje stelen dan komen we er door’ blijkt te optimistisch. Dynamo trapt bij 4-1 op de rem. 
 
De selectie van FC Utrecht telt geen buitenlanders. Trainer Nol de Ruiter verbruikt 24 spelers, 16 uit Utrecht en omgeving. Peter van de Waart wordt overgenomen van FC Den Bosch. Het wordt geen succes. Michel Beukers keert terug naar Rotterdam en gaat spelen voor Excelsior. Mark Verkuyl maakt de overstap naar FC Groningen. 

Eindelijk
In het vijftiende seizoen van het bestaan boekt FC Utrecht eindelijk de eerste overwinning op Ajax. In Stadion Galgenwaard wordt het 1-0 door een doelpunt van John van Loen. FC Utrecht brengt in die historische wedstrijd deze spelers binnen de lijnen: Jan Willem van Ede, Ton du Chatinier, Herman Verrips, Jan Wouters, Frans Adelaar, Johan van der Hooft, John van Loen, Jan van den Akker, Edwin  Godee, Peter van der Waart en Gerrit Plomp. Jan Lecker en Ton de Kruijk zijn de invallers.

Elf Utrechters, een Brabander en een Rotterdammer. Ajax heeft ook nog eens vier Utrechters in de basis: Ronald Spelbos, Rob de Wit, Marco van Basten en Gerald Vanenburg.

De laatste overwinning op Ajax dateert van 15 maart 1964: DOS wint die dag met 3-1. De doelpunten in die wedstrijd zijn van Humphrey Mijnals, Hans Sleven en Ton van der Linden.

Van Loen internationaal
John van Loen speelt tegen België zijn eerste interland. Het duel verloopt dramatisch door een doelpunt van Georges Grün in de laatste minuut. Niet Nederland met Leo Beenhakker als coach  maar België met Guy Thys gaat naar de WK in Mexico. Naar debutant Van Loen wordt verwijtend gekeken omdat hij zijn tegenstander Grün niet is gevolgd.
Op 13 november speelt Jan Willem van Ede de laatste wedstrijd van het seizoen. De doelman heeft last van hyperventilatie. FC Utrecht moet op zoek naar vervangers. Rick Laurs staat vijf duels onder de lat, daarna wordt Hans Galjé gehuurd van Ajax. Een maand na Van Ede haakt Ton du Chatinier af. De verdediger scheurt zijn kniebanden in een duel met Jan Wouters op de training.

Daar blijft het niet bij. Wim Rijsbergen wordt afgekeurd. Frans Adelaar en Gert Kruys herstellen van een beenbreuk, Wouters breekt een middenvoetsbeentje en ook pinchhitter Ben Rietveld scheurt zijn kniebanden. Door de langdurige blessures krijgen de jeugdspelers Erik van der Meer (Elinkwijk), Raymond de Vries (vv Utrecht), Marcel Lindenaar (VVIJ) en Rob Alflen (Sporting) de eerste speelminuten in de hoofdmacht.

Tekst: Ton de Ruiter