Seizoen 1983/1984. 34 wedstrijden gespeeld, 14 gewonnen, 8 gelijk, 12 verloren. 36 punten. Doelsaldo: 64 - 74. Eindstand: achtste. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1983/1984.

Topscorer Willy Carbo is vertrokken naar Club Brugge. Floyd Streete is zijn opvolger. Na vijf wedstrijden in de basis en twee invalbeurten staat de in Jamaica geboren Brit op nul treffers. SC Cambuur wordt zijn nieuwe club. Als leider van de defensie speelt Streete nog vele jaren betaald voetbal bij Derby County, Wolverhampton Wanderers en Reading.
Leo van Veen wil zijn loopbaan voortzetten in Canada bij de Edmonton Eagles. Als een bankgarantie uitblijft, kiest hij voor een rentree in zijn geboortestad. Een schouderblessure voorkomt een geslaagde comeback. Bovendien ontbreekt de klik met trainer Barry Hughes.

Geen leider
FC Utrecht - Ajax is op 21 augustus de eerste wedstrijd van de competitie. Piet  Schrijvers, Johan  Cruijff en Søren Lerby zijn vertrokken, Dick  Schoenaker is geblesseerd. Een nieuwe leider ontbreekt bij de jonge gasten. De thuisclub ruikt winstkansen en de nieuwe coach Barry Hughes doet nog wat kolen op het vuur. “We slachten ze. Als we ooit een kans hebben dan is het nu.”

Na 4 minuten is het 0-1 door Marco van Basten. FC Utrecht loopt storm, stuurt Ton de Kruijk naar het front en hij zorgt voor de gelijkmaker. De jonge Rob de Wit, spelend voor de geblesseerde Jan Monster, raakt nog de lat. Tien dagen later komt PSV naar Utrecht. Dankzij doelpunten van Ton de Kruijk en Rob de Wit wordt met 2-0 gewonnen.

Jan Monster
Een dramatische wedstrijd speelt FC Utrecht in december tegen Feyenoord, dat Johan Cruijff en Ruud Gullit in de gelederen heeft. Rob de Wit valt geblesseerd uit. De pas van een knieblessure herstelde Jan Monster vervangt hem en wordt vijf minuten later na een duel met Sjaak Troost van het veld gedragen. Op verzoek van het slachtoffer roept de speaker om dat de Feyenoord-verdediger geen blaam treft. De carrière van Jan Monster is voorbij.

De club krijgt meer tegenslag. Dick Advocaat speelt op 11 maart zijn laatste wedstrijd. Loopwonder Gerard Tervoort haakt af met spierproblemen en op 21 april breekt Frans Adelaar tegen Helmond Sport zijn been na een sliding van Toon Nelemans.

Op 26 februari  is FC Utrecht - Sparta na 367 wedstrijden en 146 doelpunten de laatste wedstrijd van Leo van Veen. ‘Mister FC Utrecht’ speelt vervolgens nog twee seizoenen bij RKC.

Tweemaal 7-4
Met 74 doelpunten krijgt de club de meeste goals tegen in het bestaan. De wedstrijden tegen Excelsior leveren bizarre uitslagen op: 7-4 in Utrechts voordeel in Galgenwaard en 7-4 voor de Rotterdammers een half jaar later op Woudenstein.  

Op 7 juni vraagt Barry Hughes ontbinding van zijn overeenkomst. In Maastricht bij MVV vindt de zingende hoofdtrainer een nieuwe baan.

Verdediger Jan van den Akker en pinchhitter Ben Rietveld delen aan het einde van het seizoen met negen doelpunten  de eerste plaats op de topscorerslijst.

In het Utrechtse amateurvoetbal wordt Erik Willaarts met 38 doelpunten topscorer.

Tekst: Ton de Ruiter