Seizoen 1982/1983. 34 wedstrijden gespeeld, 11 gewonnen, 9 gelijk, 14 verloren. 31 punten. Doelsaldo: 51 - 57. Eindstand: tiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1982/1983.

Op 16 augustus wordt het nieuwe stadion geopend met een wedstrijd tegen Southampton. Leo van Veen neemt in dit duel afscheid en maakt transfervrij de overstap naar Ajax. Mister FC Utrecht’ speelt voor Ajax 23 wedstrijden en keert dan voor één seizoen terug bij de Utrechtse club.

De nieuwe accommodatie kost 18 miljoen gulden en met de kantoren 60 miljoen. Capaciteit 20.000 (12.000 zitplaatsen, 8.000 staanplaatsen). De laatste wedstrijd in het oude stadion wordt gespeeld tegen PSV en ook de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe onderkomen gaat op 25 augustus tegen de Eindhovenaren. Willy van de Kerkhof maakt het eerste doelpunt. De eerste overwinning van FC Utrecht in het nieuwe Stadion Galgenwaard wordt op 5 september bijgeschreven tegen FC Twente: 3-2. Doelpunten van Willy Carbo (2) en Frans Adelaar.

Shirtreclame
FC Utrecht sluit voor 350.000 gulden een contract voor shirtreclame af met Nissan. De kas wordt verder gespekt door de verkoop van Hans van Breukelen aan Nottingham Forest. De doelman speelt nog mee tegen Sparta uit en PSV thuis, vervolgens staat Jan Stroomberg drie wedstrijden in het doel.

Op 8 september 1982 neemt Jan Willem van Ede in Zwolle tegen PEC zijn plaats in en staat die niet meer af. Nieuw zijn Herman Verrips (Holland) en Rob de Wit (vv Utrecht). Van het Belgische Berchem Sport wordt de transfervrije Dick Advocaat overgenomen.

De Europese duels met FC Porto kosten geld. Vanwege de ongeregeldheden tegen Hamburger SV in Arnhem moet de wedstrijd op 150 kilometer van Utrecht worden gespeeld. De stad Groningen is op de dag van de wedstrijd door de mist vrijwel onbereikbaar en slechts 3700 toeschouwers ondersteunen de ploeg. Doelman Jan Willem van Ede (19), Herman Verrips (20) en Gert Kruys (21) debuteren Europees. FC Utrecht verliest met 1-0.

Bijzonder is dat elf van de dertien spelers binnen de lijnen zijn geboren in Utrecht of naaste omgeving. Slechts Gerard Tervoort en Gerard van der Lem zijn van elders. Ook de uitwedstrijd in Portugal gaat verloren. “We werden helemaal zoek getikt”, weet Ton du Chatinier nog. “Eén keer raken. Ik kwam duizelig van het veld.”

Wouters in Oranje
Jan Wouters debuteert tegen Frankrijk in het Nederlands elftal. Hij moet vervolgens drieënhalfjaar (12-03-1986) wachten op zijn tweede interland en komt tot een totaal van 70. Na Willem van Hanegem en Hans van Breukelen is de middenvelder de derde internationaal in dienst van FC Utrecht. Met Gert Kruys en Frans Adelaar vormt Wouters een jong en ijzersterk middenveld.

In Galgenwaard wordt voor het eerst een interland gespeeld: Nederland-Zweden 0-3. Bondscoach Kees Rijvers laat Ronald en Erwin Koeman debuteren.

In april maakt dokter Querido bekend dat hij na 15 jaar als clubarts stopt. Han Berger verlaat de club na zevenenhalf seizoen als hoofdtrainer. FC Groningen wordt zijn nieuwe werkgever. Barry Hughes wordt zijn opvolger.

Mei 1983 eindigt de surseance en is FC Utrecht weer een normale club.

Tekst: Ton de Ruiter