Seizoen 1980/1981. 34 wedstrijden gespeeld, 18 gewonnen, 9 gelijk, 7 verloren. 45 punten. Doelsaldo: 67 - 33. Eindstand: derde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1980/1981.

FC Utrecht speelt het beste seizoen in het bestaan.  Alle records worden door de mannen van trainer Han Berger gebroken: hoogste klassering (derde), meeste overwinningen (18), minste nederlagen (7), meeste doelpunten voor (67). Pas op de laatste speeldag wordt FC Utrecht door Ajax (1-0 nederlaag) naar de derde plaats verwezen.

FC Utrecht baseert de begroting op dertig punten. Gemeentelijk commissaris Van Dam houdt toezicht bij de club en zegt: “Ik moet de trainer vragen niet meer te winnen, de pot met premies is leeg.” De kracht blijkt ook in Eindhoven. Van PSV wordt daar voor de eerste keer in de clubhistorie gewonnen: 2-3. Ton de Kruijk, Gerard van der Lem en Willy Carbo scoren. Jan Wouters debuteert tegen de Eindhovense club.

Tegen Feyenoord blijven de punten in Stadion Galgenwaard (2-0) door een doelpunt van Jan Monster en een eigen treffer van René Notten. Monster komt van de amateurclub Groeneweg en krijgt halverwege het seizoen een vaste plek in de basis. 

Krantenknipsels
Het Roemeense Arges Pitesti is in de Europacup de eerste tegenstander. 200 supporters reizen mee naar Pitesti, 150 kilometer van Boekarest. Vanwege vocht in zijn knie kan Willem van Hanegem niet spelen. De 0-0 wordt gevierd als een overwinning. Gerard Tervoort is de enige verliezer. Hij wisselt op straat dollars voor Roemeens geld. In het pakje biljetten dat hij ontvangt is alleen het bovenste en het onderste een bankbiljet, voor de rest zijn het krantenknipsels. In de thuiswedstrijd maakt FC Utrecht het karwei geroutineerd af. Gerard van der Lem zorgt na een uur voor de eerste Europese treffer, vijf minuten voor tijd vergroot Willy Carbo de voorsprong.

Het is knap dat FC Utrecht de thuiswedstrijd tegen het sterke Eintracht Frankfurt in de tweede ronde winnend afsluit. Ton de Kruijk benut een strafschop in de slotminuut. In de uitwedstrijd ontbreekt  Willem van Hanegem wegens een schorsing. Aan de Main komt FC Utrecht door een eigen doelpunt van Neuberger met 1-0 voor. De 3-1 van Bruno Pezzey in de 68ste minuut betekent het einde van het eerste Europese avontuur.

Idee van Werkhoven
Op 20 april 1981 wordt afscheid genomen van het oude Galgenwaard. Als supporters balorig aan de hekken trekken roept de speaker: “Willen jullie daar even mee wachten. Straks mogen jullie je gang gaan.” De beelden gaan over de hele wereld zonder dat verteld wordt dat het stadion een dag later toch gesloopt zou worden. Het nieuwe stadion met kantoren en bedrijven is een idee van voorzitter Werkhoven die in Las Palmas een stadion met woningen heeft gezien.

De laatste wedstrijd op 20 april eindigt in 0-0. Het laatste doelpunt in de oude Galgenwaard wordt twee weken eerder gemaakt door Willy Carbo, het is de vijfde treffer bij FC Utrecht - Wageningen. De laatste drie thuiswedstrijden speelt FC Utrecht elders. De laatste drie thuiswedstrijden tegen FC Groningen, AZ en NEC worden gespeeld op het terrein van Vitesse in Arnhem.

De ploeg plaatst zich voor de tweede maal voor Europees voetbal. Willy Carbo wordt bejubeld in de 17de, 21ste en 82ste minuut. De spits bezorgt zijn ploeg daarmee in Zwolle tegen PEC de 3-0 overwinning.

Tekst: Ton de Ruiter