Seizoen 1979/1980. 34 wedstrijden gespeeld, 14 gewonnen, 11 gelijk, 9 verloren. 39 punten. Doelsaldo: 49 - 35. Eindstand: vijfde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1979/1980.

Het tiende seizoen brengt een primeur: kwalificatie voor Europees voetbal. Het feest wordt gevierd in Zwolle waar debutant Ton Gruters kort voor tijd de gelijkmaker aflevert en daarmee de vijfde plaats veilig stelt. De doelpuntenmaker is van Schalkwijk naar Elinkwijk gegaan en heeft zich daar in de kijker gespeeld. Gruters debuteert in Zwolle en bekroont het eerste optreden met zijn eerste doelpunt.  Het zal zijn enige treffer voor de FC Utrecht blijven.

De overige spelers die tegen PEC voor de eerste maal Europees voetbal halen zijn: Hans van Breukelen; Koos van Tamelen, Ton du Chatinier, Joop Wildbret, Willem Flight; Gerard Tervoort, Willem van Hanegem, Jan van Staa; Ton Witbaard,  Leo van Veen en Ton Gruters. Henk van der Vlag en Ben Rietveld vallen in. Ton de Kruyk speelt vrijwel alle wedstrijden maar ontbreekt in de laatste wedstrijd. De gelouterde Van Hanegem doet een bekentenis: “Toen ik vroeger mannetjes als Korbach en Berger met zonnebril langs de lijn zag staan had ik mijn oordeel klaar. Ik heb me vergist door op uiterlijkheden af te gaan.”

As ijzersterk
De as van de ploeg is ijzersterk. Doelman Hans van Breukelen is met 35 doelpunten tegen de minst gepasseerde keeper van de Eredivisie. Landskampioen Ajax incasseert 41 tegentreffers. Joop Wildbret leidt de defensie voortreffelijk. Willem van Hanegem zorgt voor de routine op het middenveld en voorin wordt Leo van Veen voor de achtste maal clubtopscorer.

Van Hanegem is terug in de Eredivisie na een avontuur bij Chicago Sting. De voormalige Velox-speler is zes jaar ouder dan zijn trainer Berger. Van Hanegem en Van Veen stromen pas in de zesde wedstrijd tegen Excelsior in: 3-0 winst. Het vuile werk wordt voor de geroutineerde as opgeknapt door de loopwonders Ton de Kruyk en Gerard Tervoort.

Leo van Veen wordt voor de laatste maal topscorer met 14 doelpunten. Hij wordt acht keer op rij de beste schutter. Zijn opvolger Willy Carbo speelt in november zijn eerste wedstrijd tegen Feyenoord en maakt tegen Go Ahead Eagles zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Carbo komt van de voetbalvereniging Utrecht, waarvan FC Utrecht ook Jan Wouters, Mark Verkuyl en later Rob de Wit strikt. Ook Frans Adelaar, telg uit een IJsselsteinse voetbalfamilie, krijgt dit seizoen zijn eerste speelminuten.

Afscheid
De een komt, de ander gaat. Cor Hildebrand wordt afgekeurd en ook Jan Streuer (Harelbeke) en Marco Cabo (SC Amersfoort) spelen hun laatste wedstrijd voor FC Utrecht. Cabo en Hildebrand spelen mee in de eerste wedstrijd van FC Utrecht tegen Feyenoord. De bekerwedstrijd tegen AZ op 13 februari is het laatste optreden van Marco Cabo. In de Eredivisie speelt de middenvelder 253 wedstrijden en scoort 22 doelpunten.

Cor Hildebrand komt tot 164 wedstrijden en 10 treffers. Na een operatie aan zijn achillespees begint hij te vroeg en ook zijn knie speelt op. Zijn postrondje in de binnenstad loopt hij jaren met een brace om het gewricht.

Door de twee beenbreuken bij FC Utrecht komt Jan Streuer in vier seizoenen niet verder dan 26 wedstrijden in beker en competitie, waarin hij acht keer scoort.

Tekst: Ton de Ruiter