Seizoen 1978/1979. 34 wedstrijden gespeeld, 10 gewonnen, 10 gelijk, 14 verloren. 30 punten. Doelsaldo: 43 - 55. Eindstand: dertiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1978/1979.

Henk van der Vlag (Cambuur) en de amateurs Roel Vriezen (PVCV), Ben Rietveld (DWSV), Joop Oostdam (Brederodes), Fred Dimmendaal (Elinkwijk), Jan van Doorn (DWSV) en  Herman Bruinenberg (Zuidvogels) komen de gelederen versterken.  Ries Coté komt niet meer in aanmerking voor een contract en gaat naar DSO. Voor André Hulshorst geldt hetzelfde. De contractbesprekingen met Joop van Maurik lopen op niets uit. “Voor dat geld neem ik nog geen hoekschop”, zegt de stormram. Hij maakt de overgang naar FC Amsterdam en gaat voetballen voor 4.000 toeschouwers in een nagenoeg leeg Olympisch Stadion.

Ben Schubert wordt  uitgeleend aan DS in Dordrecht, Piet Hamberg vervolgt zijn loopbaan in Zwitserland bij Servette, doelman Blagoje Istatov keert terug naar zijn vaderland en Ton Wickel kan het ook bij FC Utrecht niet maken en kiest voor FC Den Haag. Door het vertrek van Istatov heeft de club geen buitenlanders meer op de loonlijst. Pas in 1983 is Floyd Streete de eerstvolgende buitenlander.

Enquête
Het aantal toeschouwers loopt terug. Het bestuur laat een enquête uitvoeren: 33 procent klaagt over de accommodatie, 14 procent blijft weg vanwege het gedrag van de supporters, 14 procent vindt dat er te verdedigend wordt gespeeld, 10 procent klaagt over de hoge toegangsprijzen.

Leo van Veen gaat in de zomermaanden naar Los Angeles om bij de Aztecs – getraind door Rinius Michels – te voetballen. Negen wedstrijden voor het einde van de competitie vliegt de aanvaller over de plas. De seizoenkaarthouders zijn boos, de enige attractie vertrekt voortijdig. Leo van Veen wordt ondanks zijn voortijdige vertrek topscorer met 11 doelpunten.

Perfect koppel
De uittocht van spelers is niet op te vangen met amateurs en jeugd. Op 21 oktober debuteert routinier Joop Wildbret tegen FC Den Haag in het eerste. De verdediger staat bekend als fuifnummer en leeft volgens de verhalen niet als een topsporter. Bij FC Utrecht krijgen ze geen spijt van de transfer. Met de jonge Ton du Chatinier naast zich staat er een perfect koppel in de centrale verdediging. Wildbret zorgt ook nog voor een primeur. Op 8 april is hij de eerste FC Utrecht-speler die een rode kaart krijgt in de competitie. De kaarten worden in 1972 ingevoerd.  André Hulshorst gaat hem april 1974 voor, maar dat is in de halve finale van de beker.  

Op 7 oktober valt Jan van de Akker tegen Sparta in. Met 18 jaar en 58 dagen is hij de jongste debutant.  Aan het einde van de competitie doet Han Berger een beroep op  Gert Kruys. De van Utrechtse Boys afkomstige speler is dan 18 jaar en 25 dagen oud. In zijn tweede wedstrijd scoort Kruys tegen Vitesse zijn eerste doelpunt.

Cor Luiten
Op 10 november overlijdt bestuurslid technische zaken Cor Luiten. Ton van der Linden volgt hem in die functie op. Luiten is buitenspeler in het kampioenselftal van DOS en komt vier keer uit voor het Nederlands elftal.

Tekst: Ton de Ruiter