Seizoen 1977/1978. 34 wedstrijden gespeeld, 11 gewonnen, 11 gelijk, 12 verloren. 33 punten. Doelsaldo: 40 - 45. Eindstand: achtste. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1977/1978.

Marco Cabo, Ries Coté en Leo van Veen zijn over uit het eerste jaar van de fusieclub. Cor Hildebrand keert terug bij de club na enkele seizoenen gespeeld te hebben bij FC Wageningen. André Oostrom en Blagoje Paunovic zijn vertrokken. VVV wordt de nieuwe werkgever van Oostrom. Hij speelt later nog bij de Edmonton Drillers in de Noord-Amerikaanse competitie.

Paunovic, Joegoslavisch internationaal, keert terug naar zijn vaderland en voetbalt later bij de Oakland Stompers in de Verenigde Staten. In Spanje traint hij Logroñes. Zijn zoon Veljko voetbalt later bij Atletico Madrid en nog negen Spaanse clubs en verder in Duitsland, Rusland en Amerika.

Nieuw zijn Gerard Tervoort en Ton Wickel. De eerste is door Hans Kraay bij AZ omgeturnd van spits tot verdediger. Wickel is bij Ajax niet goed genoeg bevonden . Tijdens het seizoen debuteert Ton du Chatinier in het eerste en ook Ton de Kruyk en Koos van Tamelen krijgen speelminuten.

Beenbreuken
Door blessures kan trainer Han Berger vrijwel het hele seizoen niet beschikken over Ben Schubert en Jan Streuer. Op 30 januari breekt de technisch bekwame middenvelder tegen NEC in De Goffert zijn linker scheenbeen. Hij heeft nog geen volledige wedstrijd gespeeld als hij in december van hetzelfde jaar op de training in botsing komt met voetbaldreumes Jan van Staa en zijn scheen- en kuitbeen breekt. Streuer zal in 1982 bij het Belgische Harelbeke zijn been voor de derde keer breken en teruggekeerd bij de amateurs van Quick Amersfoort voor de vierde maal. Bij FC Utrecht keert hij in 1983 terug als assistent van Barry Hughes.

Historische zege
Voor de eerste keer wordt gewonnen van Feyenoord. In Stadion Galgenwaard wordt het 25 maart 1978 1-0. De Rotterdammers eindigen onder FC Utrecht op de tiende plaats. De historische eerste zege wordt gevierd met Blagoje Istatov, Gerard Tervoort, Ton Wickel, Joop van Maurik, Jan van Staa, Ries Coté, Piet Hamberg, André Hulshorst, Ton de Kruyk, Willem Flight, Ton Witbaard en de invallers Koos van Tamelen en Bert Gozems. De Kruyk zorgt voor de enige treffer. De vorige keer dat een Utrechtse ploeg Feyenoord verslaat is op 17 maart 1968. De 2-0 winst van DOS wordt een feit door doelpunten van Wery en Plageman. 

FC Utrecht is thuis opnieuw ijzersterk. Alleen van Ajax en van landskampioen PSV wordt verloren. Blagoje Istatov neemt tegen de Eindhovenaren afscheid. FC Utrecht kan hem met een gerust hart uitzwaaien, want op de bank zit Hans van Breukelen te popelen. Opvallend is dat in de A-selectie drie spelers uit De Bilt-Bilthoven spelen. Naast de doelman ook Koos van Tamelen en Willem Flight.

Jubileumduel
Leo van Veen speelt zijn 250ste competitiewedstrijd. Met 13 doelpunten wordt hij opnieuw topscorer. De aanvaller wordt gekozen in het Nederlands B-team en behoort bij de laatste 40 spelers voor het WK in Argentinië.

In verband met het WK is de competitie vroeg afgelopen. De Europese voetbalbond organiseert een zomercompetitie. FC Utrecht speelt in een poule met La Louvière (Belgie), Videoton (Hongarije) en Laval (Frankrijk). De beslissende partij tegen de Belgen wordt met 5-1 gewonnen en de hoofdprijs van 5.000 gulden blijft daarmee in Galgenwaard.

December 1977 worden de plannen voor een nieuw stadion gepresenteerd. Augustus 1982 wordt het in gebruik genomen.

Tekst: Ton de Ruiter