Seizoen 1976/1977. 34 wedstrijden gespeeld, 16 gewonnen, 6 gelijk, 12 verloren. 38 punten. Doelsaldo: 59 - 66. Eindstand: zesde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1976/1977.

In oktober verliest FC Utrecht met 7-0 van Ajax. Een zwarte dag. Blagoje Istatov verdedigt het doel. Met Blagoje Paunovic en John Wilschut als centrale verdedigers voor zich kan de Joegoslaaf het zware verlies niet voorkomen. In hetzelfde seizoen verliest FC Utrecht ook uit bij FC Twente met ruime cijfers: 8-0. Istatov is ook dan de doelman. Veel verdedigers heeft Han Berger niet beschikbaar en daar profiteren Arnold Mühren (3), Frans Thijssen (2), Ab Gritter, Sip Bloemberg en Halvar Thoresen van.

Ajax verslagen
In november verslaat FC Utrecht voor de beker Ajax met 2-1. Joop van Maurik maakt het eerste doelpunt. Jan Streuer schiet de winnende binnen uit een van richting veranderde vrije trap. De laatste overwinning op Ajax dateert van 15 maart 1964: 3-1. Humphrey Mijnals, Hans Sleven en Ton van der Linden zijn voor DOS de doelpuntenmakers. In de achtste finale laat FC Utrecht zich in eigen stadion verrassen door FC Groningen: 0-1.

Het verschil tussen FC Utrecht uit en thuis is gigantisch. Bij de afrit naar Galgenwaard loopt het de tegenstander dun door de broek. Van de 38 punten worden er 28 thuis behaald. Naast Ajax moet ook PSV een nederlaag incasseren. Piet Hamberg is matchwinner in de met 1-0 gewonnen partij.

Gediplomeerd
De club heeft bij het begin van het seizoen een probleem met zijn trainer. Han Berger heeft zijn diploma nog niet. Op zoek naar een trainer met papieren komt men terecht bij Anton Goedhart en Arie Otten. De voetbalbond komt te hulp. Bij het herexamen van Berger zijn verouderde normen gehanteerd. In de herkansing slaagt hij wel. Op 10 oktober heeft FC Utrecht een gediplomeerde oefenmeester. Han Berger heeft een nieuwe assistent. Henk Vonk komt over van Holland.  

In de praktijk doet de jonge Berger het voortreffelijk, getuige de zesde plaats in de eindrangschikking. FC Utrecht speelt aanvallend met alle gevolgen van dien. 59 doelpunten voor, maar keeper Blagoje Istatov moet 66 keer de bal uit het net halen. De toeschouwers zien gemiddeld vier doelpunten per wedstrijd. De ploeg heeft in alle linies een nieuweling. Blagoje Istatov is de opvolger van Jorgen Henriksen. Ben Schubert (PEC) versterkt de defensie, Jan Streuer (MVV) het middenveld en voorin is Piet Hamberg (FC Wageningen) nieuw.

Voor full profs ontbreken de financiën. Leo van Veen, Jan Streuer, Ben Schubert en André  Hulshorst komen op de loonlijst van sponsor Kragten Tapijt. Hulshorst leert er het vak van stoffeerder en dat wordt ook na zijn voetballoopbaan zijn beroep. 

Debuut
Op 19 maart debuteert Hans van Breukelen tegen Sparta in het eerste. De doelman, afkomstig van het Biltse BVC, moet bij zijn eerste optreden de bal drie keer uit het net halen. Ook Ton de Kruyk (DWSV), Harry van den Ham (Elinkwijk), Bert Gozems (Uithoorn) en Herman Schreurs (Nijenrodes) spelen hun eerste wedstrijd in de hoofdmacht.
De topscorer is opnieuw Leo van Veen, nu met 17 doelpunten.

Tekst: Ton de Ruiter