Seizoen 1975/1976. 34 wedstrijden gespeeld, 9 gewonnen, 9 gelijk, 16 verloren. 27 punten. Doelsaldo: 36 - 57. Eindstand: veertiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1975/1976.

Een jaar van wisselingen. Voorzitter Mr. Brouwer treedt om gezondheidsredenen af. Mr. Kernkamp verlaat het bestuur vanwege drukke werkzaamheden. Kees Werkhoven wordt de nieuwe voorzitter, overige bestuursleden zijn mr. Eric Vilé (vice-voorzitter), Ben Kolfschoten (penningmeester), Harm de Boer (secretaris), Cor Luiten en Gijs Elsendoorn (technische zaken).

De slechte reeks van het vorige seizoen zet zich voort. Na zeventien wedstrijden zonder winst wordt op 26 oktober de eerste zege behaald. Sparta is het slachtoffer. Halverwege de competitie staat FC Utrecht laatste met slechts acht punten. In de beker wordt met 9-2 verloren van FC Twente.

Na de vijftiende plaats vorig seizoen zijn versterkingen uitgebleven. Bert Gozems, Harry van den Ham, Wim Temming en Wil Groenendijk komen over van de amateurs. Chris Kronshorst valt weg door een beenbreuk. In de winter wordt de Joegoslavische verdediger Blagoje Paunovic aangetrokken en een maand later keert ook John Steen Olsen terug van Feyenoord.

Trainerswissel
Op 4 januari doen supporters een poging tot molestatie van trainer Jan Rab. De trainer wisselt routinier Henk Wery voor jonkie Wim Temming en dat accepteren de supporters niet. De wissel is overigens volkomen terecht. Wery heeft de hele nacht in zijn café gewerkt.

Op 23 januari stuurt het bestuur voor de eerste keer in de geschiedenis zijn trainer voortijdig weg. De volgende dag bezorgt de postbode twintig brieven van solliciterende trainers. FC Utrecht is vrijwel rond met Pim van der Meent maar kiest voor de pas 27-jarige Han Berger. De ontslagen Jan Rab maakt de overstap naar de voetbalbond. Berger is niet in het bezit van het hoogste trainersdiploma en zakt voor zijn examen en zijn  herexamen. Tot het einde van het seizoen krijgt hij dispensatie.

Met Pasen veilig
De prestaties verbeteren. Op 25 januari levert de eerste wedstrijd met Berger als hoofdtrainer een punt op tegen NEC in Nijmegen. De volgende wedstrijd in eigen stadion tegen AZ wordt  met 1-0 gewonnen. Joop van Maurik is de maker van de enige treffer. Aan de acht punten in de eerste helft worden onder de jonge coach negentien punten toegevoegd. Met Pasen vaart FC Utrecht de veilige haven binnen. Leo van Veen wordt weer topscorer. Dit keer met elf doelpunten. 
 
Aan het einde van het seizoen wordt afscheid genomen de Denen in Utrechtse dienst. Olsen vervolgt zijn loopbaan in Zweden. Als scout beveelt hij vele jaren later Zlatan Ibrahimovic aan bij Ajax. Jorgen Henriksen verdedigt 145 wedstrijden het doel van FC Utrecht. Hij gaat naar Hvidovre en wordt later keeperstrainer bij de nationale ploeg.

Piet van Oudenallen kiest voor FC Den Bosch. Tweede doelman Harry Suvee en Cor Hildebrand maken de overstap naar FC Wageningen. Henk Wery stopt als betaald voetballer en ook Co Adriaanse wordt voetbaltrainer. Zilvermeeuwen is in 1979 zijn eerste club en daarna maakt hij de overstap naar PEC Zwolle. Het begin van een glansrijke carrière.

Tekst: Ton de Ruiter