Seizoen 1974/1975. 34 wedstrijden gespeeld, 8 gewonnen, 10 gelijk, 16 verloren. 26 punten. Doelsaldo: 40 - 62. Eindstand: vijftiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1974/1975.

Bert Jacobs drinkt een glaasje met zijn spelers. De volgende dag is hij de baas en gaat de zweep er over. De nieuwe trainer Jan Rab (33) is een gentleman, een aardig mens, een goeie trainer maar met de spelers heeft hij geen klik. Jacobs en Rab zijn elkaars tegenpolen. De overgang is groot, te groot. Jan Rab komt van Telstar waarmee hij met beperkte middelen verrassend zesde is geworden en is eerder jeugdtrainer bij Elinkwijk geweest. In het trainersgilde geldt hij als de kroonprins.

De nieuwe trainer komt op een slecht moment. Bij de start in 1970 staan 36 spelers onder contract, vier jaar later heeft Jan Rab slechts 19 spelers tot zijn beschikking. De motor van de ploeg John Steen Olsen moet vanwege de financiële zorgen verkocht worden. Karel Bonsink gaat naar FC Luik (de eerste buitenlandse transfer), Hans van Huissteden kiest voor zijn maatschappelijke carrière, heeft een baan in Limburg gevonden en gaat bij Fortuna voetballen.

Terugkeer Wery
Nieuw zijn Chris Kronshorst en Henk Wery. Halverwege komt Barni Liebhaber. Kronshorst komt over van NEC. Wery keert terug van Feyenoord waar hij de Europacup en de wereldbeker heeft gewonnen en drie keer landskampioen wordt. De buitenspeler heeft de beste jaren achter zich en is in Amersfoort een café begonnen.

Barni Liebhaber is een gevluchte Hongaar. Met Vasas is hij twee keer kampioen van zijn land geworden. De aanvaller speelt acht wedstrijden in het eerste. Hij maakt een doelpunt bij zijn debuut op 16 maart tegen De Graafschap. Daar blijft het bij.

Na de winst tegen de ploeg uit Doetinchem verliest FC Utrecht vervolgens van Ajax, tweemaal Telstar (een dubbel met Pasen), Sparta, NAC, FC Wageningen en speelt gelijk tegen FC Den Haag, MVV  en Excelsior. Negen wedstrijden op rij zonder overwinning. De reeks zal voortduren tot 18 oktober.

Gedeeld topscorer
Leo van Veen en Joop van Maurik worden gedeeld topscorer met negen doelpunten, een aantal dat in schril contrast staat met de 21 treffers van Leo van Veen een jaar eerder. De vijftiende plaats is de laagste klassering tot dan. Onder Bert Jacobs wordt  FC Utrecht negende, zesde, achtste en negende.  Alleen Wageningen met 23 punten, Haarlem met 24 en NAC met 25 staan nog onder FC Utrecht dat 26 punten haalt.

Van Feyenoord wordt met 5-0 verloren. Doelman Jorgen Henriksen wordt tweemaal gepasseerd door zijn maatje John Steen Olsen. Grote nederlagen ook tegen PSV (6-0), AZ (5-0) en Telstar (4-0). De doelcijfers (40 voor 62 tegen) bevestigen het matige seizoen.

FC Utrecht boekt wel de grootste overwinning in het korte bestaan: 7-1 tegen Wageningen. De doelpunten komen van zes spelers: Chris Kronshorst, Marco Cabo, Henk Wery, Leo van Veen, André Hulshorst (2x) en Joop van Maurik. Fritz Korbach is trainer bij FC Wageningen.

Tekst: Ton de Ruiter