Seizoen 1971/1972. 34 wedstrijden gespeeld, 15 gewonnen, 10 gelijk, 9 verloren. 40 punten. Doelsaldo: 56 - 42. Eindstand: zesde. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1971/1972.

De doelcijfers in het eerste seizoen: 46 voor, 64 tegen. Alleen de ploegen op plaats 16, 17 en 18 in de eindstand van de Eredivisie incasseren meer tegentreffers. Toch wordt de defensie niet versterkt in de transferperiode. Bert Jacobs blijft vertrouwen houden in doelman Jorgen Henriksen en zijn stand-in Henk van Ledden. Joop Leliveld, sluitpost in de eerste wedstrijd van FC Utrecht, wordt vanwege een rugblessure afgekeurd voor het betaalde voetbal. Cor Hildebrand en Hans van Huissteden spelen het tweede seizoen de meeste wedstrijden op de backposities, Co Adriaanse en Ton Pronk vormen meestentijds de centrale defensie. 

De voorkeur van de trainer gaat in de zomer uit naar versterking van de aanval en dan speciaal op de vleugel. Karel Bonsink en Finn Seemann worden overgenomen van DWS. De eerste op advies van Co Adriaanse, die samen met Bonsink in het militaire elftal speelt. Over Finn Seemann lezen we in het jubileumboek van FC Utrecht een citaat van hulptrainer Fritz Korbach. “Die kregen we er gratis bij. DWS wilde van hem af. Seemann was een liefhebber van Johnnie Walker, maar verder een sociale gozer met charisma en talent.”

Traptechniek
Bij Seemann valt vooral zijn formidabele traptechniek op. Het levert de Noor na twee seizoenen in de Domstad een contract op als ‘kicker’ bij de  Houston Oilers in het American Football. Teruggekeerd in zijn geboorteland komt Finn Seemann september 1985 om het leven bij een verkeersongeluk. 

Karel Bonsink zorgt 16 april 1972 tegen FC Den Bosch (6-3 voor de FC) voor de eerste hattrick. De club contracteert naast de twee spelers van DWS vier amateurs: Jan van Belzen (Elinkwijk), Henk van Heeckeren (Stichtse Boys), Nico van Ginkel (Baarn) en John Wilschut (Elinkwijk).  

Bert Jacobs en Fritz Korbach beginnen met vijf contractspelers minder aan het tweede seizoen. De lijst van vertrekkers is lang. Jan van Renswouw (AGOVV/Eindhoven) en Jef Geurten vertrekken halverwege het eerste seizoen, nu gevolgd door Arno Wellerdieck (FC Wageningen), Dick Teunissen (HVC), Ton Nieuwenhuys (Haarlem), Kees van Kooten (FC Wageningen) en Rini Block (FC Wageningen). De salarissen van de blijvers zijn flink opgetrokken, hetgeen mogelijk is door de hogere inkomsten uit recettes. 

PSV verslagen 
De prestaties zijn ook in het tweede jaar uitstekend. Tegen Feyenoord wordt thuis gelijk gespeeld, van Ajax in Stadion Galgenwaard nipt verloren (2-3) en van PSV wordt thuis in januari gewonnen. De eerste overwinning tegen de top-drie van het Nederlandse voetbal wordt een feit door een treffer van Leo van Veen. Zeven wedstrijden voor het einde evenaart de club het puntentotaal van het eerste jaar. FC Utrecht zou zich geplaatst hebben voor Europees voetbal maar raakt de vorm kwijt. Een terugval die zich ook een jaar eerder voordeed. Een voetbalseizoen is zwaar als je er ook nog een baan bij hebt. Alleen John Steen Olsen, Jorgen Henriksen, Karel Bonsink en Finn Seemann zijn full prof. 

De zesde plaats in de eindstand is uitstekend en ook de doelcijfers zijn positief. 56 voor met opnieuw Jan Groenendijk (15 doelpunten) als topscorer. De defensie revancheert zich met 42 tegentreffers en heeft het vertrouwen van Bert Jacobs niet beschaamd. Na Cor Hildebrand is Karel Bonsink de tweede speler die wordt uitgenodigd voor Jong Oranje. 

Tekst: Ton de Ruiter