Jong FC Utrecht verloor vanavond (donderdag) met 1-2 van Jong Newcastle United. In een wedstrijd waarin de meeste en de beste kansen voor de Utrechters waren, sprongen de Engelsen op het veld van vv Rheden uiterst secuur met hun mogelijkheden om.

Tekenend voor de wedstrijd is het. Symbolisch voor het spelbeeld. De mogelijkheid, of beter gezegd, de reuzenkans, die Jong FC Utrecht vlak voor tijd krijgt in het duel met Jong Newcastle United. Op snelheid is Rodney Antwi alle Engelsen de baas en hij spurt af op het doel van Brendan Pearson. De sluitpost ziet de rappe aanvaller van de Utrechtse ploeg een voorzet geven en kan bijna niet anders dan denken: ‘Dit gaat fout’. Maar het loopt, voor de spelers uit Newcastle upon Tyne dan toch, goed af. Mitchell van Rooijen lijkt de bal een beslissend zetje te geven, maar met vereende Engelse krachten wordt de bal van de lijn gehaald. En daardoor blijft de 1-2 stand op het scorebord staan.

Goede kansen
De grote mogelijkheid die Jong FC Utrecht krijgt in de slottellen van de partij staat alles behalve op zichzelf. Het team van trainer/coach Robin Pronk krijgt namelijk een stuk meer kansen, netjes verdeeld over beide helften. Maar het net laten bollen? Dat lukt maar één keer. Tien minuten voor tijd gebeurt dat, als Nassir El Aissati vanuit een vrije trap een bal fijntjes aansnijdt en jeugdspeler Junior van der Velden de bal in de bovenhoek kopt (1-1).

Twee keer Koks
Een paar minuten eerder komt Jong FC Utrecht op achterstand. Dan is het nota bene de enige Nederlander aan Engelse zijde, Dani Koks, die als eindstation van een snelle tegenaanval fungeert en de bal bekwaam in de hoek poeiert (0-1). Diezelfde Koks is, een paar minuten na de Utrechtse gelijkmaker, opnieuw de plaaggeest van de ploeg van Pronk. Want hij is het, Koks, die na keeper Bob van der Hoek te omspelen, de bal binnenschuift en de eindstand op 1-2 bepaalt.

Sterk spel
Vervelend natuurlijk, zo’n nederlaag. Maar het spel van de Utrechtse talenten is goed, biedt veel perspectief voor de toekomst en misschien is dat wel het belangrijkste in deze fase van het seizoen, waarin er nog niet om de punten wordt gespeeld. Jong FC Utrecht is 65 minuten lang met afstand de bovenliggende partij en moet uiteindelijk pas buigen na het inpassen van diverse A-junioren, die tegen Jong Newcastle United wel weer belangrijke, waardevolle ervaring opdoen tegen een team uit de Engelse Premier League voor beloften. En zo kan het dat je bijna geneigd bent te zeggen: een win-win-situatie, ondanks een nipte nederlaag. Alleen de kansen, daarmee moet in de toekomst wel zorgvuldiger worden omgesprongen.

Jong FC Utrecht - Jong Newcastle United 1-2 (0-0)
73. Dani Koks 0-1
81. Junior van der Velden 1-1
83. Dani Koks 1-2