FC Utrecht heeft met 2-1 van Vitesse gewonnen. Bij de rust stond het al 1-0 voor FC Utrecht door een doelpunt van Steve De Ridder. In de tweede helft scoorde Zakaria Labyad de gelijkmaker voor Vitesse. Juan Agudelo maakte het winnende doelpunt.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen sc Heerenveen had trainer Jan Wouters twee wijzigingen aangebracht in de opstelling. Verdediger Christian Dorda en aanvaller Juan Sebastián Agudelo stonden nu in de basis. Zij vervingen Kai Heerings en Adam Sarota, die beiden aan de kant bleven vanwege bovenbeenklachten.

Vitesse speelde in nagenoeg dezelfde opstelling als vorige week. Het enige verschil was dat Dan Mori speelde en Zakaria Labyad op de bank begon.

De zoon van David di Tommaso, Noah, verrichtte de aftrap. Hij droeg het nummer vier net als alle andere spelers van FC Utrecht en Vitesse op de rug van hun trainingsjack. Zij deden dit ter nagedachtenis aan de veel te vroeg overleden David di Tommaso en Theo Bos.

FC Utrecht speelde in het donkerblauwe uittenue van het komende seizoen.

Goed begin
FC Utrecht zette Vitesse van het begin af aan met aanvallend voetbal onder druk. Al na een paar minuten spelen brak Juan Agudelo door de Arnhemse verdediging. Zijn fraaie stift werd op spectaculaire wijze door Vitesse-doelman Piet Velthuizen gekeerd. Een paar minuten later kopte Matthieu Delpierre een corner van Tommy Oar bijna binnen, maar Velthuizen redde. Mark Diemers, die net buiten het strafschopgebied stond, schoot vervolgens de teruggeslagen bal naast. Vitesse stelde daar schoten van Bertrand Traoré en Davy Pröpper tegenover. Het eerste schot werd gepakt door keeper Robbin Ruiter en het tweede ging met een mooie krul naast.

Na ongeveer een half uur speelde Steve De Ridder een prachtige lange bal op Agudelo. Voordat Agudelo gevaarlijk kon worden floot scheidrechter Richard Liesveld af voor buitenspel. Kort daarna schampte een voorzet van Mark van der Maarel de lat van het Arnhemse doel. Twee minuten later kopte Guram Kashia een corner op de lat van het Utrechtse doel.
FC Utrecht ging door. Een schot van Agudelo werd gekeerd door Velthuizen, een schot van Oar knalde tegen het hoofd van Jan-Arie van der Heijden en een ziedend schot van Jens Toornstra vloog net naast de tweede paal.
Aan de andere kant eindigde een goedlopende aanval van Vitesse met een schot van Traoré in het zijnet.

Voorsprong
Kort voor rust kreeg FC Utrecht loon naar werken. De Ridder rondde een een-tweetje met Jacob Mulenga beheerst af en zette daarmee de 1-0 op het scorebord. Een minuut later had FC Utrecht een strafschop kunnen krijgen toen Oar door twee Vitesse-verdedigers in het strafschopgebied onderuit werd gelopen. Liesveld liet echter doorspelen.

Tweede helft
Na de rust ging FC Utrecht op dezelfde voet door. Agudelo schoot naast en Toornstra profiteerde bijna van een foutje van Van der Heijden. Nadat Ruiter een vlammend schot van Patrick van Aanholt stijlvol had gekeerd en een achterwaartse kopbal van Davy Pröpper net naast ging, kreeg Mulenga een doelkans op aangeven van Agudelo. Zijn schot werd met gevaar voor eigen leven geblokt door Van Aanholt. Na een uur spelen kreeg Dave Bulthuis een gele kaart. Hij mist daardoor de eerste wedstrijd van het volgende seizoen.

Gelijkmaker
In de 68e minuut kreeg Ruiter een onverwacht en snoeihard afstandsschot van Zakaria Labyad niet onder controle. De zwabberende bal verdween via zijn handen in het Utrechtse doel. Deze tegenvaller zorgde ervoor dat FC Utrecht een tandje bijschakelde. Een haarscherpe voorzet van de langs de zijlijn opstomende Christian Dorda werd net gemist door Agudelo. De Amerikaan kreeg even later weer een kans, maar Guram Kashia voorkwam dat hij scoorde. Een kwartier voor tijd liepen Bulthuis en Dorda bijna een haarscherpe voorzet van Toornstra in het doel van Vitesse.

Genadeslag
Kort daarna zette Mulenga op knappe wijze enkele verdedigers van Vitesse op het verkeerde been en gaf de bal aan Agudelo. De aanvaller die zich mogelijk op mag maken voor het wereldkampioenschap in Brazilië deze zomer, bedacht zich geen moment en maakte zijn derde doelpunt voor FC Utrecht. Vitesse zette daarna nog even aan om in elk geval met een punt naar huis te kunnen gaan. Ruiter kwam ver uit om een kans voor Christian Atsu onschadelijk te maken en Bulthuis blokte een schot van Troaré. Het bleef 2-1.

FC Utrecht sloot met deze verdiende overwinning een vrij moeizaam seizoen goed af en eindigt hiermee met 41 punten op de tiende plaats in de Eredivisie.

FC Utrecht – Vitesse (1-0) 2-1

1-0 40’ Steve De Ridder
1-1 68’ Zakaria Labyad
2-1 78’ Juan Agudelo

Toeschouwers: 19.504

Scheidsrechter: Richard Liesveld

Geel: 59’ Dave Bulthuis

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Matthieu Delpierre, Dave Bulthuis, Christian Dorda; Mark Diemers (90+1’ Sean Klaiber), Jens Toornstra (c), Tommy Oar; Jacob Mulenga, Juan Sébastian Agudelo, Steve De Ridder (75’ Gyliano van Velzen).

Opstelling Vitesse: Piet Velthuizen; Kelvin Leerdam (46’ Zakaria Labyad), Guram Kashia (c) (78’ Valeri Qazaishvili), Jan-Arie van der Heijden, Dan Mori; Davy Pröpper, Marko Vejinovic, Patrick van Aanholt; Bertrand Traoré, Mike Havenaar (46’ Renato Ibarra), Christian Atsu.