Vandaag was er een weerzien met een oude bekende. Reinier Robbemond, tussen 1996 en 2001 middenvelder bij FC Utrecht en nu jeugdtrainer bij AZ, kwam met zijn team op bezoek voor het competitietreffen met FC Utrecht O19. De heenwedstrijd eindigde destijds in 2-2, met de beslissende doelpunten ver in blessuretijd. Over de wedstrijd van vandaag tegen AZ O19 kunnen we kort zijn: 0-1 verloren na een wedstrijd vol persoonlijke fouten en een collectief falen van Utrechtse kant. Het is duidelijk dat tegen een goed georganiseerde tegenstander als AZ O19, FC Utrecht O19 onvoldoende in staat is gebleken om een goede teamprestatie te leveren. Daarvoor lieten teveel spelers het team zakken. FC Utrecht O19 is daardoor terug te vinden op de 5e plaats in de rangschikking. De neutrale toeschouwer zou dit bij het begin van de wedstrijd niet gedacht hebben. Want de mannen van trainer Robin Pronk liet in de beginfase wel zeker goed voetbal zien, fel op de bal en druk vooruit zettend. Daardoor ontstonden er ook kansen, bijvoorbeeld voor Gyrano Kerk en voor Ralph Owusu, maar het leverde geen succes op. En als AZ in deze fase al gevaarlijk werd, kwam dat doordat er onzekerheid in de Utrechtse gelederen zat. Iedereen was erg druk, vooral met zichzelf, en dat kwam het collectief niet ten goede. Daardoor werd AZ regelmatig in stelling gebracht, maar desondanks was de ruststand 0-0.

Al na 5 minuten in de 2e helft weet AZ op voorsprong te komen. Slecht verdedigend werk aan Utrechtse kant is er de oorzaak van dat Raymond Gyasi alleen voor doelman Mike Havekotte opduikt en de trekker overhaalt. Daarmee heeft hij zijn ploeg de verdiende 3 punten bezorgd. Want wat FC Utrecht O19 er daarna tegenover stelde was bitter, bitter weinig. Niet één uitgespeelde kans werd er gecreëerd. Laat staan dat doelman Nick Olij ooit in de problemen is geweest.

Trainer Pronk was helder in zijn analyse: “Als we niet in staat zijn om het eigen belang ondergeschikt te maken, als we niet bereid zijn om als collectief te denken en te spelen, ja, dan gaat het niet lukken. Teveel spelers waren met teveel andere dingen bezig dan met zichzelf en met de wedstrijd van vandaag. We speelden onacceptabel ver onder de maat, en dat tegen een goed gegroepeerd spelend AZ. Als het niet loopt wordt er iets meer van je gevraagd. Dan moeten er spelers opstaan en de boel op sleeptouw nemen en laten zien dat ze eredivisiewaardig zijn. Daarin hebben we hopeloos gefaald. Volgende week geen wedstrijd, want dan is het een inhaal- en interlandweekeinde. Daarna moeten we de draad weer oppakken, in Rotterdam tegen Feyenoord O19.”

FC Utrecht O19 (A1) – AZ O19 0-1
51’          0-1         Raymond Gyasi