donderdag 24 augustus 2017  19:00
Europa League
FC Zenit
2
Aleksandr Kokorin (9)
Aleksandr Kokorin (105)
-
FC Utrecht
0

FC Zenit - FC Utrecht

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld

Een verslag van een bijzonder drukbezochte persconferentie van FC Utrecht in Sint-Petersburg.

FC Utrecht speelt morgen in Sint-Petersburg tegen FK Zenit en dat is in Rusland, zogezegd, the talk of the town. De persconferentie die de Utrechters vanavond (woensdag) belegden in de miljoenenstad werd bezocht door de nodige binnen- en buitenlandse media. FCUtrecht.nl was erbij en deed verslag.

Russische media werken soms anders dan de Nederlandse. Snijden onderwerpen aan die je niet zo één, twee, drie zou verwachten. Ga maar na. In de middag, als FC Utrecht nog in het vliegtuig zit en Roberto Mancini zijn persbabbel houdt met het oog op de Europa League-partij van morgen, gaat het onder meer over ijshockey. Nee, zo gaf de oefenmeester van de Russen aan: ik heb er niet zo veel kijk op. Maar, zo voegde hij toe: het team dat ik zag spelen, oogde sterk.

Is de Italiaanse trainer gevraagd naar zijn visie op ijshockey, als ‘s avonds oefenmeester Erik ten Hag van FC Utrecht neerstrijkt in de ruime perstent die buiten het Petrovsky Stadion is opgebouwd, gaat het over zijn kostuum. ‘Je droeg een donkerblauw pak en witte sneakers afgelopen week’, merkte een Russische journalist op. ‘Trek je die outfit morgen weer aan?’ Het antwoord van de Utrechtse oefenmeester was kraakhelder: jazeker.

Gelukkig ging het daar onder de rook van de Hermitage ook nog over voetbal. Over FK Zenit Sint-Petersburg - FC Utrecht; de return van de play-off van de Europa League. De winnaar van het tweeluik gaat de groepsfase in, de ploeg die aan het kortste eind trekt is Europees uitgespeeld.

“Wij hebben er zin in en zien deze wedstrijd tegen Zenit als een mooie uitdaging en test”, vertelde Ten Hag, aan wiens lippen zo’n 25 journalisten en acht cameramannen hingen. “De tegenstander staat 1-0 achter. Dat is een gegeven. Daar zullen zij iets op gaan doen. En daar moeten wij op voorbereid zijn.”

“We hebben keuzes. Het ligt heel dicht bij elkaar”, aldus Ten Hag over zijn selectie, die breed is. “We hebben een goede mix tussen ervaring en jonge honden. Het mooie van jonge honden is dat ze met lef en moed geven. Dat kan ook mede dankzij die ervaring, dankzij de rust en ervaring die de ervaren spelers brengen.”

Naast Ten Hag nam Urby Emanuelson plaats. Die kenden ze in Sint-Petersburg nog wel. De middenvelder van FC Utrecht scoorde ooit tegen FK Zenit namens AC Milan, dat doen met 2-3 won in de Russische metropool. ‘Hoe vergelijk je het Zenit van toen met het Zenit van nu?’, werd aan de international gevraagd door een Russische journalist. Emanuelson legde uit dat de tijden zijn veranderd, maar dat het niet zozeer om het toen gaat, maar om het nu. “Ik kijk uit naar de wedstrijd van morgen en mijn focus ligt op het behalen van een goed resultaat.”

Waar de Russische kranten morgen mee zullen openen? De sneakers van Ten Hag, de ijshockeyanalyse van Mancini of toch met een voetbalinhoudelijk verhaal? Het is een kwestie van afwachten. Maar dat de kranten morgen bol zullen staan van de verhalen over de kraker van morgenavond; zoveel is wel zeker. FC Utrecht is (voor even) wereldberoemd in Sint-Petersburg.

9
Aleksandr Kokorin
21
Oleg Shatov
65
Leandro Paredes
65
Zakaria Labyad
68
Aleksandr Erokhin
Verlenging
105
Aleksandr Kokorin
105
Aleksandr Kokorin
115
Matias Kranevitter
99
19
30
60
4
21
5
14
11
9
17
1
17
3
14
28
22
8
10
18
11
7

FC Zenit

99
Andrei Lunev
19
Igor Smolnikov
30
Emanuel Mammana
60
Branislav Ivanovic
4
Domenico Criscito
21
Aleksandr Erokhin
5
Leandro Paredes
14
Daler Kuzyaev
11
Sebastian Driussi
9
Aleksandr Kokorin
17
Oleg Shatov
1
Yuri Lodygin
3
Denis Terentyev
13
Luís Neto
8
Matias Kranevitter
16
Christian Noboa
7
Dmitri Poloz
22
Artem Dzyuba

Na verlenging blijkt FK Zenit in Sint-Petersburg te sterk: 2-0.

Het Europese avontuur van FC Utrecht is voorbij. De ploeg uit de Domstad verloor vanavond (donderdag) in Sint-Petersburg na verlenging met 2-0 van FK Zenit. Dat had aan die marge precies genoeg, nadat het vorige week nog met 1-0 moest buigen voor de equipe van Erik ten Hag.

Alles geven ze. Alles doen ze ervoor. Alles persen ze uit hun krachtige lichamen. De spelers van FC Utrecht laten in Sint-Petersburg zien niet alleen onwijs goed voetbal te kunnen spelen, maar ook over karakter te beschikken. En toch is het niet genoeg. Het is net niet genoeg tegen de Russische sterren van FK Zenit. Die winnen, ietwat fortuinlijk en na een verlenging, met 2-0.

Opluchting bij Mancini’s team
Aleksandr Kokorin is het die tot twee keer toe de Utrechters pijn doet. Op slag van het einde van de eerste helft van de verlenging deelt hij wat later blijkt de genadeklap uit. Kokorin scoort de 2-0, trekt z’n shirt uit en viert de treffer met een uitzinnig publiek in het Saint Petersburg Stadium. De opluchting bij de klasbakkenploeg van Roberto Mancini is groot, maar niet helemaal terecht.

Zucht van verlichting
Want net als bij de 1-0 tussenstand, geldt bij de 2-0 score dat FC Utrecht aan een treffer voldoende heeft om de groepsfase van de Europa League te bereiken. En dat doelpunt lijkt er ook te komen, in de tweede helft van de verlenging. Sander van de Streek kopt, de bal hobbelt over de doellijn, maar volgens de arbitrage is er een overtreding begaan op keeper Andrei Lunev. Geen Utrechts feest dus, maar een Russische zucht van verlichting. De 2-1 gaat niet door.

Alles is soms niet genoeg
Ook in de paar minuten die FC Utrecht dan nog resteren, lukt het niet om die ene treffer te maken die beide goals van Kokorin - al in de negende minuut van de partij maakt hij de 1-0 - teniet te doen. De ploeg van trainer/coach Erik ten Hag probeert het, doet wat het kan, blijft maar beuken op de Russische muur, maar krijgt die niet geslecht. Alles is alles, maar soms is alles niet genoeg.

FK Zenit Sint-Petersburg - FC Utrecht 2-0 (1-0)
9. Aleksandr Kokorin 1-0
105. Aleksandr Kokorin 2-0

Gele kaarten: Oleg Shatov, Leandro Paredes, Aleksandr Erokhin, Matias Kranevitter, Aleksandr Kokorin (FK Zenit Sint-Petersburg), Zakaria Labyad (FC Utrecht).

Toeschouwers: 49.237.

Scheidsrechter: Carlos Del Cerro Grande.

Opstelling FK Zenit Sint-Petersburg:
Andrei Lunev; Igor Smolnikov, Emanuel Mammana, Branislav Ivanovic, Domenico Criscito; Leandro Paredes, Aleksandr Erokhin, Daler Kuzyaev; Sebastian Driussi (73. Dmitri Poloz), Aleksandr Kokorin (107. Artem Dzyuba), Oleg Shatov (89. Matias Kranevitter).

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Ramon Leeuwin (106. Jean-Christophe Bahebeck), Willem Janssen, Edson Braafheid (75. Mark van der Maarel); Yassin Ayoub, Sander van de Streek, Urby Emanuelson, Zakaria Labyad; Gyrano Kerk (89. Lukas Gӧrtler), Cyriel Dessers.

Onderlinge resultaten

24 Augustus 2017
19:00
Europa League - Play-off
  2
FC Zenit
vs
FC Utrecht
0  
16 Augustus 2017
18:00
Europa League - Play-off
  1
FC Utrecht
vs
FC Zenit
0  

Gerelateerd nieuws

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Digital partner

tres