Dick Advocaat

Dick Advocaat

Leeftijd 71 jaar
Nationaliteit Nederland
Positie Hoofdtrainer

OVER DICK ADVOCAAT

Het was alsof het Mediapark vanuit Hilversum voor één dag was verhuisd naar het Herculesplein in Utrecht op de dag waarop Dick Advocaat werd gepresenteerd als Hoofdtrainer van FC Utrecht. Tientallen journalisten meldden zich bij de perspresentatie van Advocaat – een oefenmeester die in Nederland maar ook ver daarbuiten eigenlijk nauwelijks nog introductie behoeft.

Dick Advocaat sloot zijn sportieve loopbaan af bij FC Utrecht, in 1984. Als profvoetballer diende de in Den Haag geboren Advocaat achtereenvolgens ADO Den Haag, San Francisco Golden Gate Gales, Roda JC, FC VVV, Chicago Sting, FC Den Haag, Sparta, Berchem Sport en dus FC Utrecht. Hoewel dat bepaald geen loopbaan is om zomaar aan voorbij te gaan, is de carrière van Dick Advocaat als oefenmeester nog een stuk imposanter.

Advocaat was onder meer bondscoach van het Nederlands Elftal en de nationale ploegen van Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië en diende clubs van grote statuur, zoals Glasgow Rangers (Schotland), Borussia Mönchengladbach (Duitsland), Zenit Sint-Petersburg (Rusland), Fenerbahçe (Turkije), Sunderland (Engeland) en de Nederlandse topclubs Feyenoord en PSV. Op de erelijst van Dick Advocaat prijken onder meer de landstitels van Nederland (met PSV), Schotland (met Glasgow Rangers) en Rusland, waar hij met Zenit Sint-Petersburg naast het landskampioenschap ook Europees historie schreef door zowel de UEFA Cup als de UEFA Super Cup te winnen.