Door met 1-4 te winnen bij Vitesse heeft FC Utrecht onder 17 zich naast Ajax genesteld aan de kop van de ranglijst, op basis van een beter doelsaldo nemen de Amsterdammers nog wel de eerste plaats in. FC Utrecht trad reeds op vrijdagavond aan in Papendal en moest dat doen in een wat gewijzigde samenstelling. Zo stond trainer Ruud Heus voor het eerst voor de groep en ontbraken aanvoerder Giovanni Troupée en linksbuiten Virgil Smith, die beiden moesten aantreden bij FC Utrecht onder 19. Hun plaats in de basisformatie werd respectievelijk overgenomen door Zohair El Markhous en Rogier Benschop. De eerste tien minuten was het even aftasten tussen beide ploegen, maar al snel daarna had Utrecht het betere van het spel en ontstonden er een aantal kansen. Vitesse had duidelijk moeite met het spel van de Utrechters en kwam er maar moeilijk uit. Met name middenvelder Odysseus Velanas stond vaak aan de basis van een aantal mooie aanvallen. Zo ook in de 21e minuut, toen hij Mitchell van Rooijen wegstuurde en deze alleen voor Vitesse keeper Stef Kennepohl niet faalde. En tien minuten later leidde Velanas ook de 0-2 in door een tweetal Vitesse spelers uit te spelen en vervolgens hard in te schieten. Stef Kennepohl kon zijn schot nog wel blokkeren, maar Utrecht spits Jesse van Baal wist wel raad met de terugspringende bal. Vitesse kreeg nog wel voor rust kans op de aansluitingstreffer, maar de kopbal van de Vitesse spits werd door Utrecht doelman Thijmen Nijhuis uit de hoek getikt.

De aansluiting kwam er alsnog, toen Vitesse meteen na rust daarnaar op jacht ging, de Utrechtse verdediging niet stevig genoeg wist in te grijpen en Vitesse spits Kai Koreniuk voor de 1-2 zorgde. FC Utrecht liet zich echter niet van de wijs brengen en bracht vier minuten later de marge alweer op twee doelpunten. Jesse van Baal werd door Louk Dekkers alleen voor de keeper gezet en wist ook met deze kans wel raad. Louk Dekkers zorgde niet veel later voor het mooiste doelpunt van de avond, een door Baran Karadag gekaatste bal joeg hij snoeihard in de kruising achter de kansloze Stef Kennepohl. Daarmee bleek later de eindstand al op het bord te staan. Vitesse kon namelijk niet echt meer gevaarlijk worden en FC Utrecht kon zodoende de wedstrijd redelijk gecontroleerd uitspelen, alhoewel dat soms nog wat te gehaast ging. Maar trainer Ruud Heus kon na afloop niet anders dan tevreden zijn met de prestatie van zijn ploeg: “Jullie hebben alles in deze wedstrijd gebracht, strijd, beleving, pressie, initiatief en af en toe zeer goed voetbal.” Daarbij vergat hij ook niet richting de jongens zijn voorganger Robert Wijnands te complimenteren met zijn werk dit seizoen: “Hier staat een groep die duidelijk veel progressie heeft gemaakt, zowel als individu en als team. Ik hoop dat we deze lijn samen nog verder kunnen doortrekken.”

Komende weken volgt nu een tweetal wedstrijden tegen Feyenoord. Eerst is er op dinsdag 24 maart de kwartfinale van de beker en een week later, ook op dinsdag, de competitiewedstrijd tegen de Rotterdammers. Beide wedstrijden vangen aan om 18.30 uur op Zoudenbalch.

“21  0-1  Mitchell van Rooijen (assist Odysseus Velanas)

“33  0-2  Jesse van Baal

“45  1-2  Kai Koreniuk

“49  1-3  Jesse van Baal (assist Louk Dekkers)

“53  1-4  Louk Dekkers (assist Baran Karadag)

Opstelling FC Utrecht O17: Thijmen Nijhuis, Zohair El Markhous, Nick Lim, Junior van der Velden, Brian van den Hooff, Baran Karadag, Odysseus Velanas (“66 Shayne Pattynama), Louk Dekkers, Mitchell van Rooijen, Jesse van Baal (“63  Dennis van Schuppen), Rogier Benschop.