FC Utrecht heeft in Nijmegen met 2-2 gelijkgespeeld tegen N.E.C. De Utrechtse doelpunten werden gemaakt door Dave Bulthuis en Jens Toornstra. Michael Higdon en Jakob Jantscher scoorden voor N.E.C.

Voor de eerste keer dit seizoen bestond de achterhoede van FC Utrecht uit Mark van der Maarel, Matthieu Delpierre, Kai Heerings en Dave Bulthuis. Gévero Markiet en Christian Dorda begonnen daardoor op de bank. Verder stond aanvoerder Cedric van der Gun weer in de basis en vormde Juan Agudelo samen met Steve De Ridder het spitsenduo. Bij N.E.C. stond Dennis Gentenaar op doel en keerde verdediger Rens van Eijden terug van een schorsing.

Eerste helft

Beide ploegen begonnen behoedzaam aan het duel. Al vrij snel kreeg N.E.C. een kans uit een corner, maar Rens van Eijden kopte hoog over. Na bijna een kwartier spelen leek Jakob Jantscher FC Utrecht-verdediger Mark van der Maarel er bijna uit te lopen en vrij voor doelman Robbin Ruiter te komen. Van der Maarel hield het hoofd koel en speelde terug op Ruiter. Kort daarna keerde N.E.C.-doelman Dennis Gentenaar met veel moeite een hard schot van Tommy Oar. De Australiër soleerde, nadat hij in positie gebracht was door Agudelo en Van der Gun, door de Nijmeegse defensie, maar kwam dus niet tot scoren.

Twee doelpunten in evenzoveel minuten

Na ruim twintig minuten spelen kwam FC Utrecht op voorsprong. Dave Bulthuis kopte raak uit een door Tommy Oar op rechts, halverwege de helft van N.E.C., genomen vrije trap. Twee minuten later was het weer raak. Maar, nu aan de andere kant. Michael Higdon kopte de bal uit een vrije trap van Ryan Koolwijk in de verre hoek van het Utrechtse doel. Robbin Ruiter strekte zich tot het uiterste, raakte de bal met zijn vingertoppen aan, maar kon niet verhinderen dat N.E.C. gelijkmaakte.

1-2

Nadat N.E.C.-doelman Dennis Gentenaar een poeier van Oar met veel moeite onschadelijk had gemaakt en Ruiter uitstekend redde op een schot van Christoph Hemlein, maakte FC Utrecht op slag van rust 1-2. Na een flitsende aanval gaf Jens Toornstra op rechts vanaf de zijlijn een voorzet. Steve De Ridder leek de bal in het doel te lopen, maar zonder dat iemand de bal raakte verdween het lederen speeltuig in de verre hoek en ging FC Utrecht met een voorsprong de rust in.

Gelijkmaker

In het begin van de tweede helft kreeg N.E.C.-aanvaller Jantscher twee kansen. Eerst schoot hij over en daarna werd zijn schot door Ruiter gepakt. Na een uur spelen scoorde hij wel. Na slecht uitverdedigen van de Utrechters gaf Christoph Hemlein een voorzet die Jantscher doeltreffend afrondde. Even later had Higdon N.E.C. bijna op voorsprong gebracht, maar Ruiter pareerde zijn schot.
N.E.C. kreeg vleugels en zette FC Utrecht onder druk. Toch kwam FC Utrecht er af en toe gevaarlijk uit. Cedric van der Gun kreeg twee kansen en De Ridder kwam twee keer ten val in het Nijmeegse strafschopgebied. Scheidsrechter Eric Braamhaar vond het beide keren geen strafschop waard. Een achterwaartse kopbal van Matthieu Delperierre werd door Gentenaar gepakt.

Vrouwen en kinderen eerst

De laatste minuten van het duel waren voor N.E.C. dat tomeloos aanviel. FC Utrecht beperkte zich tot verdedigen. Mooi voetbal was niet meer mogelijk, de bal moest weg. N.E.C. kreeg een aantal grote kansen via Hemlein en de invallers Danzell Gravenberch en Alireza Jahanbaksh. In alle gevallen redde Ruiter op fenomenale wijze. Hij hield FC Utrecht op de been. De eindstand was 2-2. Al met al een verdiende uitslag. FC Utrecht was sterker in de eerste helft en N.E.C. in de tweede helft.

Geel:

37’ Mark van der Maarel