Vlak voor de winterstop blameerde FC Utrecht O19 zich thuis tegen het laag geklasseerde Roda JC A1. De Limburgers gingen toen met de volle buit terug naar Kerkrade. Vandaag stond de return op het programma en vooraf was het de vraag of de ploeg van Robin Pronk zich kon revancheren. Dergelijke wedstrijden zijn vaak nog moeilijker omte spelen dan een partij tegen de koploper. Daarbij werkte het verouderde kunstgras van Sportpark Kaalheide ook niet direct in het voordeel: het was stug en hard. Niet bepaald uitnodigend voor een lekkere pot voetbal.

Tochkregen de toeschouwers (waaronder een gróót aantal vaste volgers uit Utrecht en omstreken: HULDE daarvoor!!!) wel degelijk een goede wedstrijd voorgeschoteld, in de beginfase van Roda JC en later van FC Utrecht. Direct na de aftrap is duidelijk dat Roda zich niet verstopt. Daar waar het kon zochten ze de aanval en dat was meestal vanuit een snelle omschakeling. Of ze gebruikten er standaardsituaties voor. Zoals in de 7e minuut. Een vrije trap vanaf de linkerkant valt zo maar in het doelgebied van Menno Heus en wordt, gelukkig voor de bezoekers, wild overgeschoten.

Daarwaar Roda het in de omschakeling zocht, deed Utrecht het vanuit individuele acties. Acties, die niet direct altijd even effectief waren.Utrecht zocht het te vaak in de moeilijke oplossing, waardoor het vrij lang duurde voordat de Utrechtse voorsprong op het bord stond. Het was wel meteen een goed uitgespeelde kans, die werd verzilverd. Sofyan Amrabat stuurde Gyrano Kerk diep weg en Kerk legt de bal breed op Hamza Boukhari. Het was voor hem nog maar een koud kunstje om de bal binnen teprikken. Even later scoorde Boukhari weer, maar nu werd hij afgevlagd en gefloten wegens vermeend buitenspel.

Maar in de 39eminuut is het dan toch weer raak. Een goed aangesneden vrije trap van Anthony Berenstein wordt op waarde geschat door Gyrano Kerk. Hij hoeft de bal slechts even met het hoofd te beroeren om deze achter doelman Paul Smeets binnen te laten ploffen. En nog voor de rust is het eigenlijk al gedaan. Een hele fraaie aanval, die begint bij Guido Janssen en vervolgens over een aantal schijven eindigt in de voeten van Hamza Boukhari levert een 0-3 ruststand op. Daarmee bekronen de Utrechters een prima laatste kwartier van de eerste helft.

Derust gebruikt trainer Pronk om zijn spelers te wijzen op de meerdere gezichten van de eerste helft. Een goede start, waarna een mindere fase tot aan het laatste kwartier, waarin het spel weer van een hoog niveau was. Hij drukt ze op het hart de lijn van de laatste periode, in de tweede helft toch vooral door te trekken. En die boodschap werd in de oren geknoopt.

Naruim een uur spelen kon de conclusie getrokken worden, dat de ploeg daar redelijk tot goed in geslaagd is. Roda JC kon niet veel meer brengen: ze wisten zich geen raad met de fel spelende Utrechters. Tekenend is de vierde Utrechtse goal. In de 64e minuut hebbende Limburgers een corner die hen niets oplevert, maar FC Utrecht des temeer. Nadat de bal weer terug is verovert breken Maarten de Lange, Hamza Boukhari en Anthony Berenstein uit, richting vijandelijk doel. De Lange houdt het hoofd koel en rond beheerst af. A Fine Piece of Skillszeggen de Engelsen dan. Wij zouden zeggen: een prima staaltje voetbal. Datzelfde doet Gyrano Kerk, op aangeven van de voor Sofyan Amrabat ingevallen Bart Ramselaar. Kerk weet de steekbal op waarde te schatten en beheerst te scoren.

In de slotfase redt Roda JC de eer, na een verdedigende fout aan Utrechtse kant. Doelman Heus moet lichtjes aan de noodrem trekken en kande toegekende penalty niet keren. Uiteindelijk brengt Sten Vreekamp de marge weer op vijf door een corner van Menno Bark droogjes binnen te koppen. Roda recht de rug nog even en perst er nog een offensiefje uit maar het is gedaan. FC Utrecht O19 stapt verdiend als overwinnaar van het veld.

Detrainer: “Ik heb in deze wedstrijd veel goede dingen gezien. De ploeg had vanmiddag het vermogen om de goede lijn van de eerste helft mee te nemen naar de tweede. Misschien deden we onszelf wel iets te kort door te weinig te scoren, al klinkt dat wellicht gek gezien de uitslag. Het was wel zonde van de tegengoal. Dat geeft nog maar eens aan dat we tot de laatste tel scherp moeten blijven. Wij mogen dan niet verslappen. Maar, hier staat een tevreden trainer. Ik heb een goede teamprestatie gezien”.

Volgendeweek wacht de ¼ finale om de Nike Cup. Tegenstander is dan ADO Den HaagA1. De wedstrijd wordt gespeeld op Sportcomplex De Aftrap, gelegen aan de Mr. P. Droogleever Fortuynweg 16 te Den Haag en begint om 14.30 uur.

RJO/ZL Roda JC – FC Utrecht O19 1-6

34. 0-1 Hamza Boukhari
39. 0-2 Gyrano Kerk
41. 0-3 Hamza Boukhari
64. 0-4 Maarten de Lange
78. 0-5 Gyrano Kerk
80. 1-5 Mick Hellemons
81. 1-6 Sten Vreekamp